V pondělí začíná pražský festival Spectaculare

V pondělí začíná pražský festival Spectaculare

15. 01. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
První ročník Festivalu Spectaculare začne 20. ledna na Nové scéně Národního divadla komponovaným večerem, který nabídne jak současný tanec a pohybové divadlo, tak i výjimečný hudební zážitek. Festival bude následně probíhat na různých místech hlavního města až do konce měsíce.
V první části prvního večera uvede přední belgický taneční soubor Mossoux-Bonté nové představení Les buveuses de café, které je plné vizuální dokonalosti, hudební a taneční ekvilibristiky a jemného surreálna. „Soubor znají pražští diváci z festivalů Tanec Praha nebo Nultý bod,“ doplňuje dramaturg divadelního programu Petr Boháč. Ve druhé části vystoupí kvarteto Clarinet Factory. „Jeho heslem je hudba bez hranic - od klasiky přes jazz a etno až k volnomyšlen­kářské improvizaci,“ říká hudební dramaturg Josef Sedloň.

Clarinte Factory

Na festivalu pokřtí nové dvojalbum Worx and Reworx, kterým si připomenou dvě dekády existence a které bude obsahovat původní skladby a jejich exkluzivní remi­xy. Na nich se podílí hudebníci jako Sylvain Chauveau, bvdub, Hidden Orchestra, aus, Floex či americký multiinstrumentalista Christopher Wil­lits, který na pódiu Nové scény Národního divadla zahraje jak sám, tak i s Clarinet Factory. Willits spolupracuje například s Ryuichim Sakamotem, Taylorem Deupreem a svojí kytarou kreslí abstraktní zvukové obrazce na hranicích ambientu, shoegaze a glitchového popu. Vstupenky na zahájení jsou k dostání v pokladně Nové scény a v sítích Ticketpro, Ticketportal a Ticketstream. Více informací na www.spectaculare.cz.

Mossoux-Bonté

Festival Spectaculare propojí elektronickou a experimentální hudbu, tanec, pohybové divadlo s multimédii, projekcemi nebo vizuálním uměním. Proběhne do 31. ledna kromě Nové scény Národního divadla také v Paláci Akropolis, Centru současného umění DOX a ve Studiu Hrdinů - Veletržním paláci. Představí přední jména současné hudební scény, jako například Jon Hopkins, který spolupracoval s Coldplay či Brianem Enem, dále Nils Frahm, Fennesz, Hauschka, bvdub, Frederic Robinson či Samuli Kosminen. Koncerty doplní přední VJové jako Jon Wozencroft, Anders Weberg nebo od nás Dan Gregor a Dušan Urbanec. Festival také připravuje speciální uvedení nového představení Faith předního českého souboru fyzického divadla Tantehorse s živou hudbou německého dark-jazzového kvarteta Bohren & Der Club of Gore. Nabídku doplní projekce hudebních filmů v Biu Oko (Dead Can Dance, Sigur Rós, Einstürzende Neubauten apod.) a workshopy – interaktivní pro děti s Clarinet Factory a Alanem Vitoušem i pro zájemce o hlubší znalosti s přítomnými hudebníky.

„Název přehlídky odkazuje k tomu, že všechna vystoupení bude doprovázet výrazná vizuální složka – projekce, VJing nebo videomapping,“ vysvětluje Josef Sedloň, který stojí i za projektem Music Infinity. „Festival Spectaculare je přirozeným vyústěním této koncertní série, završením našeho osmiletého snažení. Připravujeme jej pro diváky, které zajímá současný hudební vývoj, co je právě teď aktuální ve světě a také přesahy do budoucnosti,“ doplňuje Sedloň.

27. ledna v Centru současného umění DOX „postaví“ své kytarové stěny rakouský hudebník Fennesz za doprovodu VJe Jona Wozencrofta, grafika a zakladatele labelu Touch. V druhé části večera se představí trio Marsena Julese z Německa, který za doprovodu VJe Anderse Weberga propojí atmosférickou elektroniku s klavírem a houslemi.

O den později na stejném místě vystoupí americký ambientní hudebník a producent Brock Van Wey známější pod jménem bvdub. Druhým hostem bude další americký skladatel Rafael Anton Irisarri, milovník českého surrealisty Jana Švankmajera, který se pohybuje na hranicích mezi ambientem, elektronickou a moderní vážnou hudbou. Využívá efekty zpoždění a reverbu, jeho melodie se noří do abstraktní atmosféry na hraně snu a reality. Jako VJs je projekcemi doprovodí Dan Gregor a Dušan Urbanec.

29. ledna se ve Studiu Hrdinů - Veletržním paláci spojí oceňovaný český soubor fyzického divadla Tantehorse Miřenky Čechové a Andrey Miltnerové s kultovní dark-jazzovou německou formací Bohren & Der Club of Gore. Vůbec poprvé budou mít čeští diváci příležitost vidět nejnovější představení Faith ve speciálním uvedení s živou hudbou.

Největším lákadlem Festivalu Spectaculare se stane 30. ledna v Paláci Akropolis britský elektronický kouzelník Jon Hopkins, který se se svým albem Immunity ucházel o výroční cenu Mercury Prize. V rámci večera ho doplní aktuální objev elektronické scény - švýcarský hudebník Frederic Robinson míchající vlivy drum'n'bassu se soudobou vážnou hudbou.

Přehlídku zakončí 31. ledna opět v Paláci Akropolis dvojkoncert talentovaného klavíristy a skladatele z Berlína, Nilse Frahma, a vystoupení německého klavíristy Hauschky, který si jako hosta přiveze finského perkusionistu Samuli Kosminena, známého mimo jiné ze spolupráce s Kronos Quartetem.

Vstupenky jsou v předprodeji v cenách od 250 do 450 Kč v Paláci Akropolis (večery 27. – 31. ledna) a v síti Ticketpro (na všechny hlavní akce). V den akce budou k dostání také v Centru současného umění DOX a ve Studiu Hrdinů. Zájemci si mohou pořídit i zvýhodněnou permanentku na pět hlavních večerů od 27. do 31. ledna. Vstupenky na projekce filmů v Biu Oko jsou v prodeji na pokladně tohoto kina.

Festival Spectaculare pořádá Palác Akropolis a navazuje jím na úspěšnou koncertní sérii Music Infinity.

Více informací: www.spectaculare.cz a facebook.com/festivalspectaculare

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SPECTACULARE

Pondělí 20. 1. 2014 až Čtvrtek 30. 1. 2014
Vystupují:
Cie Mossoux-Bonté (BE), Clarinet Factory (CZ), Christopher Willits (US), Fennesz (AT) + VJ Jon Wozencroft (GB), Marsen Jules (DE) + VJ Anders Weberg (SE), bvdub (US), Rafael Anton Irisarri (US), Bohren & Der Club of Gore (DE), Tantehorse: physical mime theatre (CZ), Jon Hopkins (GB), Frederic Robinson (CH), Nils Frahm (DE), Hauschka (DE), Samuli Kosminen (FI)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika