Zemřela legenda jamajské hudby, Desmond Dekker

Zemřela legenda jamajské hudby, Desmond Dekker

30. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
S lítostí Vám musíme oznámit, že ve čtvrtek brzy ráno zemřela, ve věku 64 let, největší žijící legenda jamajské hudby DESMOND DEKKER, který měl také vystoupit 2. června na festivalu Respect.
Na jeho počest a památku se v Praze představí sestava složená speciálně pro tuto příležitost, skládající se z kapely The Aces (společně s Delroyem Williamsem), která Desmonda Dekkera dlouhá léta doprovázela, dále ze členů skupiny The Pioneers a z „královny reggae“ DAWN PENN.

DESMOND DEKKER

DAWN PENN se poprvé proslavila během éry reggae a rockstedy v šedesátých letech a v 90. letech překvapila fanoušky reggae scény remakem svého hitu „You Don`t Love Me (No No No)“, ovlivněného prvky dancehallu, který se stal okamžitě světovým hitem.

THE PIONEERS patří nesmazatelně do zlatého fondu jamajské hudby. Jejich začátky spadají do éry rocksteady. V jejich hudbě se misi ska, rocksteady a reggae. Jejich popularita se z Jamajky záhy přenesla do Spojeného království a jejich hity zařadily do svého repertoáru desítky skupin mj. The Specials a UB 40.

Věříme, že jejich vystoupeni přijmete jako důstojnou náhradu za legendárního krále ska. V nejbližších dnech Vám zašleme podrobnější informace o nových účinkujících. Další program zůstává nezměněn.

DESMOND DEKKER
Světový král ska Desmond Dekker konkuroval v hitparádách Beatles, inspiroval Specials, Selecter a Madness a loni v létě natočil společně s Apache Indianem remake svého hitu Israelites.

Žádný jiný Jamajčan neproslavil svůj ostrov tolik jako Desmond Dekker - s výjimkou Boba Marleyho. Ale Dekker to udělal dříve, jeho hit Israelites je pro Jamajku tím, čím bylo Satisfaction pro Stones. Král jamajského ska Dekker odchoval už tři generace posluchačů a jeho počátky spadají do zlaté éry 60. let.

„Znal jsem ho velmi dobře, jsem v šoku a smutný. Byl vždy pozoruhodný a existuje velmi málo umělců, o kterých se dá něco takového říci,“ Mark Lamarr, moderátor BBC Radio 2 Reggae Show.

„Desmond Dekker razil cestu takovým reggae legendám jako byl Bob Marley. Byl jsem jeho manažerem a zároveň nejlepším přítelem. Zemřel pokojně, ale stále to bolí. Ani jsem neměl šanci se s ním rozloučit. Myslím, že se přes to nikdy nepřenesu,“ Delroy Williams, manažer Desmonda Dekkera.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika