Dokumentární pondělky v kině Světozor

Dokumentární pondělky v kině Světozor

04. 06. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Dokumentární filmy každé pondělí od 20:00 v kině Světozor.
VW Komplex: 5.6.
(Der VW Komplex) Režie: Hartmut Bitomsky, NĚM, 1988, německá verze, anglické titulky, 90 minut

“VW komplex” je dokument o továrně Volkswagenu ve Wolfsburgu. Začneme současností: po smyku kamerou přes rozsáhlou průmyslovou zónu se zastaví pohled kamery na automobilových vracích naskládaných na sobě. Poté záznamy z týdenních zpráv z roku 1935: Hitler na výstavě automobilů. O několik let později zkonstruuje Dr. Porsche první model "brouka". Bitomsky pozoruje ve svém filmu s kamerou a mikrofonem moderní výrobu Volkswagenu.

foto


Přesto tato dokumentace není žádným průmyslovým filmem. Bitomsky připomíná i roli továrny VW, kterou sehrála pro národní socialisty ve zbrojní výrobě; odkazuje i na zajatce, kteří během války jako nuceně nasazení udržovali produkci. Továrna VW se tak jeví jako exemplární příklad německé průmyslové a kulturní historie, a auto samotné je – ať už jako technický produkt či mýtus - poučným příkladem pro historii německých představ o hodnotě.


Vlaky z Winnipegu – 14 filmových básní: 12.6.
(Trains of Winnipeg - 14 Film Poems) Režie: Clive Holden, KAN, 2004, anglická verze, 89 minut

foto:


Vizuálně opulentní, hypnotický film Clive Holdena se skládá ze čtrnácti filmových básní, které magickou řeč transformovaných obrazů vplétají do struktury recitované poezie. Snímek vychází z tradice experimentálního filmu, ale jeho materii, včetně té nejnovější, jako jsou obrazová sdělení internetu, nelze oddělit od autorského textu, zaposlouchaného do rytmu krajiny a symfonie času. Sugestivní hudební doprovod vyjadřuje stesk nad nezadržitelnou prchavostí lidského života. Snímek je součástí rozsáhlého multimediálního projektu, k němuž vedle filmu patří zvuková nahrávka, kniha a webové stránky (www.trainsofwinnipeg.com).


Totální popření: 19.6.
(Total Denial) Režie: Milena Kaneva, USA, 2005, původní znění / české titulky, 77 minut

foto


Velké kultury vždy vznikaly na zádech otroků. Některé politické strategie se bohužel nemění, stejně jako nemizí vůle k odporu. Ka Hsaw, uprchlík z Barmy, žijící v ilegalitě v sousedním Thajsku, podniká cesty zpět do barmské džungle, aby vyhledal původní osadníky z kmene Karen. Jejich příběhy natočené na kameru mu mají posloužit k obžalobě nadnárodních ropovodních společností Unocal a Total. Tyto dva ekonomické kolosy přispívají ročně barmské vládě patnácti miliony dolarů. Jejich jména a loga jsou napsána nad dveřmi každé nemocnice nebo školy, ale už na první pohled je jasné, že peníze putují jinam. Vládnoucí vojenská junta kupříkladu neustále posiluje výzbroj svých milicí. Když se vydáme společně s Ka Hsawem do zelených hor, vidíme i druhou tvář „humánního" gesta bohatých akcionářů. Na místě původních osad domorodců, kteří si od zdejší nádherné, téměř nedotčené přírody brali jen to nejnutnější ke svému přežití, stojí teď přistávací plochy pro helikoptéry a těžební technika. Vojáci vypálili domy a tamější obyvatele odvedli do pracovních táborů, aby z nich učinili novodobé otroky. Odvaha obžalovat před soudem jedny z největších celosvětových společností, jak to učinil Ka Hsaw, inspirovala v boji o dodržování základních lidských práv i další země, jako jsou Indonésie nebo Nigérie.


Člověk – Hambone:26.6.
(The Human Hambone) Režie: Mark Morgan, USA, 2005, anglická verze, české titulky, 46 minut

foto


Filmová esej o vývoji a projevech umělecké formy známé jako Hambone - bubnování na vlastní tělo, která pochází původně ze Západní Afriky a na americký kontinent se dostala spolu africkými otroky. Když tito nesměli hrát na tradiční bubny, podupávání nohou a rytmické poklepávání a poplácávání různých částí těla se stalo nejpřirozenějším a zároveň nejjednodušším způsobem sebevyjádření. Ve filmu uvidíte celou škálu rytmických možností lidského těla - od stepování až po beat boxing - zachycující zároveň složitý proces vývoje rytmických hudebních forem. Ocenění za nejlepší film v kategorii sport a hudba na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů ZagrebDox 2006.

+

Dej pokoj mému unavenému srdci
(Give My Poor Heart Ease) Režie: William Ferris, USA, 1975, anglická verze, české titulky, 21 minut

foto


Dokumentární film o blues na americkém Jihu složený ze vypomínek a záběrů z koncertních vystoupení B.B. Kinga, Son Thomase, vězňů z Parchmanské věznice, holiče z Clarkesdale, obchodníka z Beale Street a dalších.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika