Červnová Bulva Fabula

Červnová Bulva Fabula

05. 06. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na červen je připravena Bulva Fabula "breakcore edition", jejíž kompletní program najdete v článku.
Pokud se pokusíme volně definovat breakcore, můžeme říci, že jde o elektronickou hudbu, která kombinuje elementy junglu, hardcore techna a IDM (intelligent dance music) do zvuku orientovaného na nalámané beaty, avšak nejde ani o drum´n´bass ani o breakbeat. Převládají zde vlastnosti jako rychlost, komplexnost, ráznost či maximální sonická hustota. Je podobný punku nebo jazzu, breakcore nelpí na žádných hudebně stylistických pravidlech. Hudebně se breakcore soustřeďuje na dekonstruování ostatních hudebních žánrů a na jejich následné skládání do jiných forem.

bulva fabula

Ježíš Táhne Na Berlín vychází z obecného chaosu, v kterém oslavuje sonické detaily. Používá předem připravené rytmické kompozice, které kombinuje s melodickými strukturami vytvořenými strunnými nástroji a mikrofonem.Yeah!

Za tímto bizarním názvem se skrývá performer, multiinstrumentalisata a konceptuální umělec Ondřej Skala. Energickými vystoupeními, ve kterých se prolínají brutálně rozlámané beaty, jemné melodie nebo jeho vlastní poezie a beatbox, už leckomu vyrazil dech. Svou hudbu popisuje jako brakcore-ambient. Debutové album projektu Ježíš táhne na Berlín je naplánováno na rok 2006 na labelu Muteme.

Vedle VJ Koloucha, který je stálým VJ spolupracovníkem JTNB vystoupí také 1n0ut z Rakouska, kteří definují sami sebe jako “podvratnou mediální skupinu“ pracující na poli VJingu a interakcí ve veřejném prostoru a věřící v to, že by jejich práce měla vždy mít jisté téma a příběh.

Sety Deus Ex Machiny nejsou tvořeny narychlo a bez přípravy, nereagují na momentální náladu DJ ani na momentální náladu přítomného publika. Její set je vždy předem zkomponovaný a promyšlený, odráží nejhlubší pocity její duše, které se utvářely po delší časový úsek života, ne-li po celý život. Je to velice subjektivní záležitost ... své posluchače chce dovést k určité náladě, k emocionálnímu prožitku. Není vyznavačem pouze jednoho hudebního stylu; v jejích setech se kombinují styly electro, dub, jungle, grime, reggae, techno, ambient, dubstep, breakbeat, z nichž namíchává celistvý set s propracovanou koncepcí a s leitmotivem. Důležité jsou pro ní také texty písní (zásadně NE útočící proti komukoliv nebo „trash-texty“).“

VJ noM, který vystoupí spolu s Deus Ex Machinou míchá své energické VJ sety např. spolu s freetekkovým sound systémem Cirkus Alien. Další VJ, který vystoupí v tomto bloku je VJ oRx-Qx, ten ve svých obrazových kolážích používá vlastní videonahrávky, počítačově generovaný materiál i zpracované obrazové samply, tedy standardní vstupy, ale hlavně: dělá to velmi dobře.

DirtyB je instatním spojením průzkumníka temných zvukových ploch s krycím jménem Dustman (současný Project Anhedonia) a obrázkářem Shivaki, zakladatelem veselého uskupení Optica Nakashi. Formace byla stvořena za účelem zatím jedinného projektu, který byl opakovaně uveden do kryonického spánku a následně několikrát resuscitován, projektu, jehož cílem je vyjádření pocty filmovému počinu režiséra Martina Scorseseho, který oba aktéry oslovil s podivuhodnou sounáležitostí, kterou se pokoušejí zreprodukovat ze sfér abstraktních emocí do toku obrazů a zvukových nálad.

Noize Punishment produkuje hudbu pod 5ti pseudonymy, kde každý je pro jiný druh hudby. Noize Punishment je pro digital hardcore a punk breakcore. Spolu s Christophem Winklerem hrál např. na Fuckparade v Berlíně nebo s Venetian Snares, Scud či projektem Panacea.

Optica Nakashi je bludný holanďan, plný visuálních ekvivalentů eliášova ohně, plavící se ve vodách nezávislé taneční scény. Vjské trio Shivaki, DNA, Kel s několika dalšími robinsony kontinuálně nabíraných a vysazovaných během plavby tvoří veselou posádku, která již několik let sleduje větry brutálního soundu, tvrdého beatu a společenské nekorektnosti. Za dobu své pouti zakotvila na nespočetném množství freeparties i konvenčněji pojatých akcích, které po krátký čas okupovala s bojovým pokřikem „PORNO PEKLO DIGITAL!“ a záplavou visuální absurdity s poselstvím, že mejdan je důležitější než osobní výpověď.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika