Trirozhovor s Tokym, Dalo a Bossem

Trirozhovor s Tokym, Dalo a Bossem

05. 06. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Poslední rozhovor k Apokalypse byl veden mezi osmi očima. Vyzpovídaní byli techno-slováci Toky, Dalo a Boss a z rozhovoru se mimo jiné dozvíte i něco ze slovenské scény.
Na Apokalypse 30. 6. 2006 vystupujete společně a jedná se o vaši premiéru. Jak se těšíte na vystoupení, které nese příznačný název SLOVAKIA MURDER BOYS?
Dalo:
Dát nás tři do společného setu si vymysleli pořadatelé, pokud se nemýlím. Jdu do toho, protože z finančních důvodů nemohu tuto nabídku odmítnout.
Boss: As usual, rozbijeme to tam tak, jak to umíme jenom my.
Toky: Tak to každopádně. Uvidíme, bude to experiment, na který se celkem těším, takto tři jsme spolu ještě nehráli.

Každý z vás je individualita, ale hudba, kterou preferujete je hodně podobná...je snadné se sladit? Připravujete si nějak své sety ve studiu?
Dalo:
To teprve uvidíme, jak se sladíme! Ale sety jsem si nikdy nepřipravoval.
Boss: Když každý z nás zahraje to nejlepěí ze své produkce, tak to bude dost husté! Co se týká přípravy setů, je to jako kdyby jsi se zeptala: Hrajete live, nebo na playback? - My nehrajeme PLAYBACK !
Toky: Mnohem snažší je sladit se ve dvou. A své sety, ty si připravuji jen telepaticky.

Jste známí jako velmi uznávaní a úspěšní producenti. Vzpomínám si, že byla doba, kdy v žádném českém djském kufru nemohly chybět desky od Olga plus Jozef, Numb, Palicavonzvreca, Antidandruff a pod. Později Parameter od Bosse opět ukázal váš producentský potenciál. Zajímá mě, co je pro vás z vaší produkce nejvýznamnější?
Dalo:
Nemám speciální vztah ke své produkci. Vem ji klidně celou čert!
Boss: Najvýznamnejší tracky jsou ještě nevydané na mém disku, takže se můžete těšit na následující pokračování labelu DOLE GATE !
Toky: Jasně, to najvýznamnější je určitě to, co ještě nevyšlo.

Zajímá vás, kdo vaše věci hraje? Od koho vás to případně nejvíce potěšilo?
Dalo:
Moc nesleduji, kdo moje desky hraje, určitě to potěší, ale že bych to sledoval…..
Boss: Když při surfování po internetu narazím někde v hitpárádách na moji desku, určitě to potěší. Ale jak už řekl Dalo, nějak moc to nesleduji.
Toky: Potěšilo to od Lajčiho, bezzubé Moniky a od Tygra Brutaľnego. Jsou samozřejmě i další...

Co říkáte na módní vlivy v taneční hudbě? Necháte se jimi ovlivnit, nebo se snažíte vést stále tu „svou“?
Dalo:
Chtěl bych změnit svoji produkci, ale s módou to nemá nic společného…..
Boss: Právě, móda je dočasná, my produkujeme nadčasovou klasiku, která předběhla dobu!
Toky: Snažím sa hrát tak, aby to bylo taneční pro lidi a zároveň i pro mě zábavné.

Teď malinko odlehčím...vzpomínám si, že v době největší slávy jak legendárního Učka, tak vaší, jste diktovali taneční scénu na Slovensku a u nás...Říkalo se, že je těžké se na Slovensku prosadit bez vašeho vlivu...Chci se zeptat, jak se to podařilo Bossovi? Ze začátku do vašeho konceptu vůbec nezapadal.
Dalo:
Jednoduše…naučil se mixovat, sednul si ke komplu a udělal tracky. Ale napadá mě jiná otázka: Proč se za všechny ty roky dokázali z mladší generace hrající techno, pravidelně produkovat jen Boss, Hu a Akin? A u Vás je to ještě slabší…..Česká média a promotéři se rychle zorientovali a pochopili, co lidi zajímá nejvíce. Kecy, fotky a drogy (ještě, že nabízet narkotika na techno stránkách je stále nelegální…). Naše „scény“ nakotili tisíce „uměleckých“ fotografů a exhibujících modelů, vypočítavých bookingovych agentur a pár Djů….
Toky: To je otázka pro Bosse.
Boss: Chtělo by to Level UP !

Zpět k Apokalypse...jako headliner je zde Dave Clarke...Jaký je váš názor na tohoto umělce? Setkali jste se s ním už někdy za gramofony a pokud ano, jak na vás působil?
Boss:
Dave je velký profesionál. Měl jsem možnost ho vidět hrát v Belgii na akci I love techno před 6ti tiisícovým davem a bylo o fakt perfektni vystoupení. Osobně se ale zatím neznáme.
Dalo: Pokud se nemýlím, D.Clarka jsem slyšel hrát pouze jednou, a to bylo někdy před 10ti lety. Z jeho produkce jsem rád hrával znamenitou sérii RED, pozdější věci mě až tak nezaujaly.
Toky: Ze starších desek stále občas některé jeho tracky zahraju. A slyšel jsem ho hrát v roce 1994 a líbilo se mi to.

Apokalypsa byla poslední dobou hodně zaměřená na schranz, chcete-li hardtechno...I na Slovensku je to velmi oblíbený druh techna...Jaký je váš názor na tento styl, pokud ho vůbec za styl považujete?
Dalo:
Je to příliš rychlé a jednoduché, jsem na takové věci už starý.
Boss: Všecko je to o levelech. Prošel jsem si obdobím hardtechna, když mi bylo asi 18,19 let. Čím více se ale věnuješ hudbě a pousloucháš různé žánry, tak začneš být náročnější a začneš si všímat i jiných věcí, jako je tvrdost a energie. Je to jen o vyspělosti clubingu a o tom, jak dlouho se mu kdo věnuje.
Toky: Vím o jednom ruském dj-ovi, co takovéto něco hraje, a ten se jmenuje DJ FAŠIST.

Zajímala by mě jména osobností, která z nějakého důvodu, ať už djského nebo producentského respektujete a proč.
Dalo:
Snažím se nehrát hru na osobnosti, lidé jsou stejní. Ze zahraničí respektuji kamarády jako Christian Wunsch, Takahi Itoh a Regis.
Boss: S každým se snažím být kamarád. Respektuji hodně umělců, kteří mě hudebně oslovují a jejich jména nehrají roli. Jde o hudbu a kdo ji poslouchá a vyzná se, tak ví o čem mluvím.
Toky: Každý, kdo přináší něco nového, originálního – toho respektuji. To se ale stává zřídka.

Zažili jste nejrannější začátky scény jak u vás tak v ČR...Vrátili byste něco z této doby, kdy parties byly považované za underground, nebo vám naprosto vyhovuje vývoj, kterým se taneční hudba respektive kultura ubírá?
Dalo:
Názor na současnou taneční scénu jsem myslím dostatečně vysvětlil v předchozích otázkách, nemá smysl se k tomu vracet.
Boss: Jak už jsem napsal. Lidi by se měli více zajímat o to, co poslouchají. Underground měl tu výhodu, že na techno chodili lidi, kteří techno milovali a také se o něj zajímali. Dnes chodí velmi mnoho lidí jen proto, že je to móda. Tak by to určitě nemělo jít dál.
Toky: U lidí mi chybí nadšení a skutečná radost z hudby, z akcí se stala postupně módní přehlídka, ráj pro dealery a čistý obchod pro promotéry

Byla jsem teď několikrát na Slovensku a připadá mi, že lidé u vás jsou daleko nadšenější a přátelštější než tady. Potvrzuje se mi to i na akcích, kde slovenské publikum umí vytvořit neuvěřitelnou atmosféru...Čím to podle vás je? Máte na to nějakou teorii, nebo je to nesmysl?
Dalo:
Myslím, že je to jen tvůj dojem! Ale v tomto přesvědčení nežiješ sama.
Boss: Vždy záleží na party, atmosféře a daném okamžiku. Zažil jsem super party jak doma, tak i u Vás v Čechách. Dělit to je absolutní nesmysl:)
Toky: Já myslím, že to má silné historické opodstatnění.

Poslední otázka je jasná...pokuste se jakýmkoliv způsobem nalákat lidi na své vystoupení na Apo...ale smíte na to použít pouze tři slova...
Dalo:
Šťavnatý cynizmus, který by se vměstnal do 3 slov mne bohužel nenapadá.
Boss: Pevně nastavte uši!
Toky: Musíte všichni přijít!

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika