Festivalový průzkum, aneb co si myslí odborníci

Festivalový průzkum, aneb co si myslí odborníci

07. 06. 2006  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (2)
Pro dnešní den jsme získali zajímavé názory od člověka, který již několik let připravuje české scéně jednu ze zásadních akcí (Apokalypsu) a také je zakladatelem českého managementu německé bookingové agentury Kne´Deep. Řeč je o Dalinovi Vajčnerovi.
Jsi spokojený s programy festivalů, které nám letos promotéři nabízí?
A víte, že ani ne? Chybí mi hodně zvučných jmen, která si za celý rok v ČR vytvořila spoustu příznivců a fanoušků. Mám pocit, že tento rok promotéři velkých festivalů tak trošku spali a probudili se až před létem. Jinak si nedokážu vysvětlit, že nečerpají z úspěšných akcí (podzim,zima 2005, jaro2006) a nereagují na poptávku lidí. Mám takový pocit, že by to chtělo festival, do kterého se přinesou inovace, nové nápady a mladší, zdravější rozhled. Nechci nikoho urazit, ale lidi ve 35ti letech (i víc), kteří jsou za tu dobu pořádání „zdeformování“, nemají už zdravý pohled a přehled o scéně a vozí stále to staré a jak tomu i bývá, často už ohrané.

Kam ty sám se určitě vypravíš a který festival bys doporučil?
Dříve bych jasný tip dal na festival Summer Of Love. Bohužel, tohoto festivalu se má první odpověď týká asi nejvíc. S přítelkyní se vypravíme na Cosmis Trip, a to spíše jen pro to, že se nám to v tento den hodí, než že bych se těšil na headlinera či jiný projekt. A který festival bych doporučil? To záleží, co dotyčný očekává. Pokud mejdan, tak si ho udělá snad na každém festivalu, pokud by chtěl opravdovou bombu, doporučil bych vycestovat. Tady mně to přijde pořád to stejné dokola a pokud se někdo odváží přinést inovaci, skončí to na „kamarádčovtech“ a protislužbách……

dalin vajčner

Co zahraniční festivaly, jaké s nimi máš zkušenosti?
V podstatě pozitivní. Ale myslím, že už je dáno i tím, že je to něco nového, jsou tam neznámí lidé, nové efekty, trošku odlišná, avšak více profesionální produkce apod… Ale samozřejmě hlavně obsazení podií, kterým pořadatelé reagují na poptávku bez svých vlastních předsudků, zásad a hlavně názorů, co je a co není dle nich „dobrá hudba“. Myslím, že pokud budou i čeští promotéři více koukat okolo sebe a nebudou zvát vystupující jen podle svého názoru na „dobrou“ hudbu, naše úroveň a návštěvnost festivalů se značně zvýší.

Porovnej prosím tu loňskou a letošní festivalovou sezónu. Zaznamenal jsi nějaké změny?
Já žádné změny nezaznamenal.

Jak to vidíš s budoucností českých festivalů?
V podstatě jsem na to už odpověděl v předešlých otázkách. Budoucnost „lepších“ festivalů v ČR záleží na tom, zda se některý z pořadatelů probudí, koukne kolem sebe a uzná, že i když už má svou produkční práci „zmáklou“, neznamená, že se orientuje v tom, co vlastně publikum chce. Dále si myslím, že se nesmí jakýkoliv návštěvník označovat typem „mladá smažka“, neměli by se zesměšňovat hudební styly jen proto, že se to pořadateli nelíbí… jsou to jen další projevy pořadatelů, kteří festivalům a vůbec samotnému přístupu k akcím neprospívají. Největší vrchol drzosti je, když pořadatel Summer Of Love po akci prohlásí (a to pravidelně), že nezaplatí některým českým (ale i zahraničním djs), jelikož se na jeho super akci přijeli jen „vyjet“ a on se bez nich obejde. To nezanechává dobrou pověst českých festivalů a pokud čeští Djs nebudou mít důvod chválit české festivaly v zahraničí, je to ostuda pro nás všechny. Budoucnost ale vidím jako vždy „růžově“, avšak pouze za předpokladů, o kterých jsem se zmínil. Jinak to tady bude pořád stejné, ne-li horší.

A co říkáš na Love Planet?
Je mi líto, že si tento festival trošku zkazil reputaci, ať už zrušením některých vystupujících, tak konečnou změnou místa. Avšak stále to pro mě je festival, který má nejsilnější potenciál v ČR, má velké finanční zázemí, zkušenosti a hlavně, pořadatelé se neprezentují jako hulváti, kteří své návštěvníky ještě uráží a shazuji!

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

08. 06. 2006 | 07:17:54
+0 | -0
presne tak!Jsem s tebou za jedno!

07. 06. 2006 | 21:02:29
+0 | -0
ty mas clovece recht,jedu radsi letos nez na nase festivaly na festaky do nemecka na Sonne mond sterne a na Creamfields do Polska,lepsi line up a lepsi asi bohuzel i organizace,ty nasi promoteri,nejak jim to posledni dobou nejde,boji se experimentovat,jde taky hlavne o prachy,co si budeme namlouvat,nebylo nad akce typu Global Connection,ET jam,Open Air Field,a navrh jeste nejoblibenejsi festival summeroflove a jejich organizatori Blehove neplati hm
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika