FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Respect Festival má kompletní program

Respect Festival má kompletní program
23. 04. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Festival Respect vedle hudebních objevů z celého světa nabídne poprvé nový cirkus z Etiopie. Proběhne o víkendu 14. a 15. června v pražském parku Ladronka. Jeho krédem je mapování odlišných kultur a dosud neznámé hudby.
Letošní, 17. ročník té nejdobrodružnější české přehlídky world music přináší navíc i překvapivé paralely stylů dobře známých. Londýnskou superskupinu Yiddish Twist Orchestra tvoří spoluhráči Erica Claptona a Eltona Johna s šokujícím repertoárem. Tvoří jej totiž zapomenutá hudba z éry dávno před nástupem Beatles, kdy se v imigrantských čtvrtích Londýna mísily židovské vlivy s hudbou z Jamajky. Velkým zážitkem bude skupina Mamar Kassey z Nigeru, která patří do stejné rodiny západoafrických stylů jako superhvězdy Salif Keita, Youssou N'Dour či Mory Kante. Kdysi takřka neznámé Kapverdské ostrovy povýšily na hudební velmoc zásluhou balad světoznámé hvězdy Cesárie Évory. Po její smrti vstoupil do popředí zpěvák Tcheka s odlišnou hudební vizí - silné melodie spojuje s třaskavými rytmy z Afriky.

Na festivalu zazní i indická klasika s houslisty Ganeshem a Kumareshem, transovní marocké rytmy v podání Electric Jalaba (Anglie, Maroko), dále vystoupí Pekko Käppi (Finsko), Cedric Watson & Bijou Creole (USA), Paradise Bangkok Molam International Band (Thajsko) a další.

Novinkou letošního programu jsou dvě scénické akce. Hudba Etiopie si na Západě trvale drží kultovní pověst, a ansámbl Fendika ji rozšířil o neméně unikátní tanec. Etiopský cirkus Debre Berhan propojuje pouliční umění s novým cirkusem a je součástí uměleckého vyjádření, které inicioval progresivní kanadský cirkus Cirque du Soleil.

Program festivalu bude obohacen o výtvarné projekty, interaktivní instalace autorů Michaela Delii, Čestmíra Sušky, Martina Janíčka a Marianny Stránské. Na realizaci se budou podílet také studenti DAMU. Pestrou stravu nabídnou stánky s exotickými delikatesami, kulturní obzor rozšíří prezentace neziskových organizací, prodej hudebních nosičů a literatury.

Samozřejmostí je již každoročně oblíbený dětský program, který bude provázet festival v průběhu celého konání. Nejmenší se můžou těšit na bublináře Václava Strassera a různé pohybové a výtvarné workshopy.

Nabídku festivalového víkendu i letos rozšíří ochutnávkový program. Na saharské blues Etran Finatawa (26. 5.) navazuje explozivní rock Jambinai (10. 6.) z Jižní Koreje v Paláci Akropolis. Tečkou za festivalem bude tamtéž vystoupení dvou žánrově protichůdných, ale stylovou otevřeností spřízněných umělců: jednočlennou kapelu Zea tvoří zpěvák noise-punkových The Ex z Holandska, King Ayisoba z Ghany, který letos přijede v kompletní sestavě, propojil ty nejautentičtější tradice Afriky s elektronikou.

Součástí festivalu se tentokrát stanou i filmové projekce ve Francouzském institutu – Benda Bilili!, Jupiters dance! (1.7.) a Live Africa (3.7.)

PROGRAM

Sobota
Les Gars D’en Bas (Francie, CZ, SK)
Circus Debre Berhan (Etiopie)
Pekko Käppi (Finsko)
Fendika (Etiopie)
Paradise Bangkok Molam International (Thajsko)
Yiddish Twist Orchestra (UK)

Neděle
Qaraba (Řecko, CZ)
Ganesh a Kumaresh (Indie)
Tcheka (Kapverdy)
Cedric Watson (USA)
Electric Jalaba (Maroko, UK)
Mamar Kassey (Niger)

V současné době pořídíte vstupenky na Respect v sítích Ticketpro a Goout.cz za zvýhodněné vstupné, které bude platit do 1. května. Ceny: dvoudenní 470 Kč, dvoudenní rodinná 550 Kč, jednodenní 400 Kč. Lístky koupíte i na stránkách www.respectfestival.cz, kde najdete více informací nejen o vystupujících kapelách. Na koncerty ochutnávkového programu budou mít majitelé vstupenek na Respect festival slevu 100 Kč (pouze při koupi na místě).

Dodal: Veronika Plecháčková, Rachot Production,s.r.o.

RESPECT FESTIVAL

Sobota 14. 6. 2014 až Neděle 15. 6. 2014
400 - 570 Kč
Vystupují:
Les Gars D’en Bas (Francie, CZ, SK), Circus Debre Berhan (Etiopie), Pekko Käppi (Finsko), Fendika (Etiopie), Paradise Bangkok Molam International (Thajsko), Yiddish Twist Orchestra (UK), Qaraba (Řecko, CZ), Ganesh a Kumaresh (Indie), Tcheka (Kapverdy), Cedric Watson (USA), Electric Jalaba (Maroko, UK), Mamar Kassey (Niger)
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |