FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Shaggy, Jimmy Cliff i The Skatalites na bratislavském Uprising

Shaggy, Jimmy Cliff i The Skatalites na bratislavském Uprising
07. 05. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Slovenský reggae festival Uprising má před sebou letos v srpnu teprve 7. ročník. Přesto má tento open-air na bratislavských Zlatých pieskoch ve střední Evropě už doslova legendární status.
Výborný program, skvělá atmosféra i zázemí s koupáním dělají z této akce jednu z nejpříjemnějších událostí ze světa reggae a hiphopu, které v létě můžete navštívit. Mezi letošními headlinery jsou navíc kultovní jména jako Shaggy, Jimmy Cliff a The Skatalites nebo aktuální hvězdy karibské scény Ward21, Collie Buddz, Jah9 nebo třeba Addis Pablo & Suns of Dub. Program se navíc každý týden rozšiřuje o další jména, takže pokud chcete být v obraze, sledujte festivalové stránky uprising.sk.

Jimmy Cliff

Už první jméno, které pořadatelé oznámili, vzbudilo nevídaný zájem. Bude jím totiž jedna z největších žijících ikon reggae, který se svými nesmrtelnými hity aktivně působí na scéně už neuvěřitelných 50 let! Jimmy Cliff proslavil Jamajku ve světě ještě dříve než Bob Marley a to hlavní rolí v prvním velkém tamním jamajském filmu Harder They Come, pro který vytořil i stejnojmenný hit. Od té doby bez debat patří mezi zásadní postavy světa reggae, rocksteady a ska. Nežije ale jen z minulosti, loni vydal zbrusu nové album Rebirth, které produkoval Tim Armstrong (frontman punk rockových Rancid) a které loni získalo Grammy za nejlepší reggae album roku.

The Skatalites

Další legendou v programu budou jamajští The Skatalites, kteří letos rovněž slaví 50. výročí své existence a kteří jsou nejen legendární ikonou, ale i zakladateli ska, s kterými začínal i sám Bob Marley. Ten se mimochodem na nahrávání do studia svých úplně první písniček dostal na doporučení právě Jimmy Cliffa. Zpátky ale k The Skatalites, kteří se zformovali už v padesátých letech 20. století a svým debutovým albem Ska Authentic z jara 1964 dali jméno novému žánru, který propojil jazz a R&B s karibskými styly mento a calypso. Stali se tak ve svém žánru podobně zásadní kapelou, jako byl kubánský projekt Buena Vista Social Club. Na Uprising je v rámci výročního turné doprovodí i kouzelná zpívající babička Doreen Shaffer, která je součástí kapely prakticky od začátku její existence.
 

Vedle legend historie reggae a ska představí festival Uprising i letos také aktuální hvězdy žánru. Tou i u nás mainstreamově nejznámnější je bez debat Shaggy, dle slov pořadatelů asi největší hvězda v historii festivalu. Tento interpret asi nepotřebuje velké představování, jeho charakteristicky nakřáplý hlas zná asi každý. Shaggy se narodil v roce 1968 a v osmnácti se odstěhoval do Brooklynu, kde brzy prorazil se svými prvními hity „Mampie“ nebo „Big Up“. S prvním úspěchem ale také byl povolán na čtyři roky do armády, takže mu nezbývalo než vyrazit do Perského zálivu. Po návratu do Ameriky vydal své debutové album Pure Pleasure s megahitem „Oh Carolina“, který obsadil první místo v žebříčcích ve Velké Británii a dalších sedmi zemích. V roce 1996 následovalo album Boombastic, které získalo Grammy za nejlepší reggae album, a o čtyři později deska Hot Shot s hity „It Wasn´t Me“, „Angel“ nebo „Luv Me, Luv Me“, které se prodalo přes dnes neuvěřitelných deset milionů kusů. Shaggy ale neusnul na vavřínech. V roce 2007 vyšlo další skvělé album Intoxification, s kterým získal další nominaci Grammy na desku roku, a o rok později se jeho singl „Feel the Rush“ stal oficiální hymnou UEFA Euro 2008. Zatím nejnovější album vyšlo v roce 2013 pod jménem Out Of Many, One Music, které je poctou legendám roots reggae. Produkovali jej legendární Sly & Robbie a hostují tu taková jména, jako jsou Damian Marley, Ne-Yo, Tarrus Rilley, Cocoa Tea, Chronixx, Konshens a další. Pro mnoho reggae fans to je jedno z nejzajímavějších alb Shaggyho kariéry a těšíme se, že z něj také něco zazní i na Zlatých pieskoch.

Z dalších již zveřejněných jmen bychom rádi upozornili na jamajskou zpěvačku Jah9, která patří k nejvýraznějším tvářím tamního hnutí Jah Ova Evil, které sdružuje mladé interprety, pro které jsou stále důležité rastafariánské kořeny a kultura více než konzumní pozlátko. Stejnou partu bude reprezentovat také Addis Pablo & Suns of Dub, syn legendárního hráče na melodiku Augusta Pabla, kterého si nedávno vyhlídli i slovutní Major Lazer pod jejichž hlavičkou vyšel nový dubwise mixtape. Za pozornost také určitě stojí Collie Buddz, reggae-dancehallový hitmaker původem z Bermud, který vystřelil v posledních letech hodně velkých hitů, které dnes hrají celosvětově na akcích od New Yorku přes Londýn až do Tokya a zpátky. Určitě si také nenechte ujít jamajské Ward21, kteří patří v rámci své vlastní produkce už přes desetiletí mezi velmi inovativní a originální skupiny v moderním dancehallu. Z dalších dosud zveřejněných jmen bychom určitě neměli zapomenout ani na britskou skupinu Gentleman´s Dub Club, italského Lion D nebo jamajského dancehallového veterána Daddy Freddyho, jehož rychlost u mikrofonu byla svého času dokonce v Guinessově knize rekordů. A když už jsme u rychlosti, pokud chcete sehnat levné vstupenky, neváhejte, čas letí rychleji než si myslíte. Uprising reggae festival nás čeká už od 21. do 23. srpna 2014 v Bratislavě!

Vstupenky: V celé síti Ticketportal, nebo na http://www.uprising.sk/sk/vstupenky.html

Dodal: Lukáš Kolíbal, Jahmusic
UPRISING REGGAE FESTIVAL (SK)

UPRISING REGGAE FESTIVAL (SK)

Pátek 22. 8. 2014 až Sobota 23. 8. 2014
od 25 € v předprodeji
Vystupují:
Jimmy Cliff (Jamajka), Collie Buddz (Bermudy), The Skatalites (Jamajka), Shaggy (USA), Chronixx Zinc Fence Redemption (Jamajka) a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |