Severské královny First Aid Kit v Akropoli

Severské královny First Aid Kit v Akropoli

15. 05. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Žižkovský Palác Akropolis dostane 2. října šanci zažít koncert opěvovaného severského dua First Aid Kit, které okouzlilo svět nakažlivým folkový písničkářstvím. Jejich kariéra odstartovala před šesti lety na YouTube, kam nahráli coververzi jedné skladby Fleet Foxes.
Dnes už doma ve Švédsku sbírají hudební ceny a ve světě spolupracují třeba s Jackem Whitem nebo Conorem Oberstem. Jedna z nejoslavovanějších současných severských kapel First Aid Kit se poprvé představí v Praze díky koncertní sérii Femme Fatale.

Na severské hudební objevy je poslední roky spolehnutí, málokdo ale dokázal udělat takovou díru do světa jako švédské sesterské duo First Aid Kit. Jejich étericky odzbrojující folk-pop navazující na dřevní americkou hudbu i tradici severského písničkářství slaví úspěchy v žebříčcích i u kritiky a sestry sbírají hudební ceny i obdivovatele z řad slavných hudebníků. 2. října se kapela původem ze Stockholmu konečně představí i v Praze. Duo, které navazuje na odkaz Joanny Newsom nebo Fleet Foxes, přiveze do Paláce Akropolis své nové album Stay Gold.
 

Sestry Johanna a Klara Söderbergovy založily First Aid Kit v roce 2007 a stačila jediná demonahrávka, aby si jich všiml label Rabid Records, který spoluvlastní The Knife. Už jejich debutové EP Drunken Trees zaznamenalo velký ohlas a vyšlo souběžně i v Británii na značce Wichita. Na počátku jejich mezinárodního průlomu ale byla hlavně coververze skladby Tiger Mountain Peasant Song původně z repertoáru Fleet Foxes. Amatérské video natočené v lese na mobil shlédlo na YouTube přes čtyři miliony diváků a společně s následným albem The Big Black & The Blue katapultovalo dvojici mezi velké objevy nezávislé scény.

V roce 2010 sestry odjely obří americké a evropské turné, kde si jich všiml například Jack White, jemuž později předskakovaly na turné. Druhé studiové album The Lion's Roar (2012) zaznamenalo výrazný ohlas nejen ve Švédsku (číslo jedna a platinové ocenění) ale i v Británii nebo v USA a skladbu Emmylou zařadil časopis Rolling Stone mezi deset nejlepších písní roku. "Letos neuslyšíte lépe nazpívanou píseň než je tato," napsali v nadšené recenzi. Vloni First Aid Kit získaly čtyři švédské výroční ceny Grammis a The Lion's Roar vyhrálo Nordic Music Prize pro nejlepší skandinávské album.

First Aid Kit už hrály na prestižních festivalech v barcelonské Primaveře či v Glastonbury a hostily je americké televizní show Davida Lettermana či Conana O'Briana. O jejich popularitě v zámoří svědčí i fakt, že své jarní turné po severoamerickém kontinentu vyprodaly s dvouměsíčním předstihem. V červnu vydávají sestry Söderbergovy své nové album Stay Gold, které propaguje singl My Silver Lining, v němž křehké folkové písničkářství podkresluje zvuk smyčců. "Je to velmi osobní album," prozrazuje Johanna Söderberg o očekávané desce First Aid Kit. První říjnový čtvrtek v Paláci Akropolis přivítáme kapelu, která míří ke hvězdám a zároveň hraje velmi osobitou a křehkou hudbu.

Více informací na: palacakropolis.cz

Dodal: Petra Ludvíková, Ontourmusic.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FEMME FATALE: FIRST AID KIT

Čtvrtek 2. 10. 2014
Vystupují:
FIRST AID KIT (SE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika