Desorden Publico na Mighty Sounds

Desorden Publico na Mighty Sounds

22. 06. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jedna z nejvlivnějších latinskoamerických kapel všech dob zavítá v neděli 16.7. na festival Mighty Sounds.
Desorden Publico se zformovali v Caracasu v roce 1985, což z nich činí zdaleka nejstarší latinskoamerickou ska kapelu. Potrhlí Venezuelci rychle vstřebali vlivy britského 2-tonu a tradičního karibského ska, jenž okořenili pořádnou dávkou domácího latina. Vytvořili tak velmi populární odrůdu jenž si v budoucnu v různých variacích přisvojili kapely jako Panteon Rococo, Karamelo Santo či evropští Skalariak, Ska-P, Mano Negra a Manu Chao. Desorden Publico však vždycky vynikali vysokou instrumentální zručností a nikdy nezapřeli svůj vztah k původnímu jamajskému ska. I na skočných punkem ochucených deskách se objevují skladby ve starém duchu.

Desorden Publico

Debutový eponymní počin kapely vyšel v roce 1988, v době kdy stále předváděla svou show jen na pódiích domácího Caracasu. Další dvě desky En Decomposición a Canto Popular De La Vida i Muerte však již katapultovali Desorden Publico mezi domácí elitu a jejich věhlas se začal závratnou rychlostí šířit po celé Jižní a Střední Americe. Devítičlenný ansámbl rázem přesedlal z punkových klubů na stadióny a haly. Během dalších dvou let kapela vyrostla v jedno z nejznámějších hudební těles ve své vlasti, stala se velmi populární v Mexiku a pozvolna začala dobývat i Spojené Státy.

Přestože na latinskoamerických televizních kanálech korzovala již několik let, v U.S.A. se na obrazovkách poprvé objevila v reklamě na kečup Heinz. To však paradoxně Desorden Publico vyneslo takovou popularitu, že se v době třetího obrození ska vyhoupli po boku Skatalites na první místo žebříčku prodeje zahraničních ska kapel v U.S.A. Přestože celý americký kontinent měla kapela již podmaněna a její konto čítalo několik hitů číslo jedna v domácí hitparádě i latinskoamerickou grammy, v Evropě si na průlom musela ještě chvíli počkat.

Po vzoru svých politických textů objížděla malé kluby, přestože na vlastní půdě již vystupovala před desítkami tisíc fanoušků. Až přelomem století si Desorden Publico vydobyli respekt i na starém kontinentě a každoročně se začátkem léta objevují na mnohých prestižních festivalech. Přesto však nikdy nedosáhli věhlasu jenž se jim dostalo na druhé straně Atlantiku. Posledních několik let chrlí frenetičtí Venezuelci jednu desku za druhou a i s jednadvaceti lety existence neúnavě koncertují po celém světě.

Jestli však potřebujete důkaz místo slibů, tak věřte, že Desorden Publico jsou nejoblíbenější kapelou frontmana New York Ska Jazz Ensemble „Rocksteady“ Freddieho Reitera. Do Čech se kapela vrací po téměř deseti letech. Svůj debut na našich pódiích si odbyla po boku americké skacorové legendy the Pilfers. Na festival Mighty Sounds, který proběhne 14.-16. července v Olší u Tábora, přibyl opravdový skvost světové ska scény a nikdo nepochybujte, že stejně jako v případě většiny latinskoamerických kapel, největší deviza Desorden Publico dlí v živých vystoupeních!

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika