FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Mezi ploty v novém kabátě vyvrcholí v říjnu

Mezi ploty v novém kabátě vyvrcholí v říjnu
08. 09. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Projekt Mezi ploty se v roce 2014 představuje v nové podobě. Kromě festivalu v areálu pražské Psychiatrické nemocnice Bohnice, který se tentokrát uskuteční ve dnech 4. a 5. října, bude zahrnovat také spolupráci s Českou televizí a veřejnou sbírku se zprávami DMS.
Mezi ploty se letos staly jedním z charitativních projektů České televize. Organizátoři této akce mají tentokrát větší ambice, než jen nabídnout návštěvníkům výjimečné kulturní zážitky. Chtějí také otevřít volnou komunikaci o problémech duše a nenásilně nabídnout pomoc všem, kteří zažívají stres, napětí, úzkost, duševní krizi nebo jen těžké životní období. Česká televize den před festivalem, 3. října, odvysílá speciální prodloužené vydání pořadu Hyde Park, kde budou s diváky komunikovat a nabízet pomoc přední odborníci na lidskou duši pod vedením ředitele nemocnice Bohnice Mudr. Martina Hollého, předsedy České psychiatrické společnosti ČLS JEP.

Mezi Ploty fota
Podívejte se na fotky z uplynulých ročníků festivalu Mezi Ploty.

Mezi ploty v tomto roce svoji účastí na festivalu podpoří například Tomáš Klus, Lou Fanánek Hagen se skupinou Tři sestry ve skvělém akustickém setu, Čechomor, Ewa Farna, Sto zvířat, Čoko voko, Michal Horáček - Český kalendář, Lenka Filipová se svou dcerou Lenny, Celeste Buckingham, Dan Bárta a Robert Balcar trio, Michal Malátný známý z hudební skupiny Chinaski s programem věnovaným dětem, Čoko voko, Sunflower Caravan, Květy, Republic of Two, Tonya Graves, Václav Neckář, Laco Déczi, Pavel Šporcl, Ha divadlo, Anna Polívková s duem Aniby, Albert Černý s Lake Malawi a desítky dalších významných představitelů tuzemské kulturní scény.

V první den festivalu pak spolupráce s ČT vyvrcholí, když program ČT2 přinese záznam setkání herečky Dejvického divadla Simony Babčákové s jejími kolegy, kteří sami překonali různé životní pády nebo psychické potíže. „Jde o to, aby se diváci s těmito slavnými lidmi mohli identifikovat a uvědomit si, že se svými problémy nejsou sami a že existuje cesta k řešení,“ vysvětlil David Smoljak, který tento pořad připravuje. Účast již potvrdili Olga Šípková, Lou Fanánek Hagen, Václav Marhoul, Jan Kalina ze skupiny Sto zvířat, Michal Horáček, Ewa Farna, Pavel Šporcl a Václav Neckář.

Součástí projektu Mezi ploty je letos i sbírka s dárcovskými SMS zprávami na pomoc duševně nemocným. Její výtěžek pomůže Nadaci Bona s vybudováním počítačového pracoviště, kde se budou psychiatričtí pacienti, zejména lidé trpící schizofrenií, učit pracovat s grafickými programy a získávat dovednosti, které jim pomohou s návratem do běžného života. Každý, kdo chce pomoci, tak může zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS MEZIPLOTY na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, více na www.darcovskasms.cz, nebo příspěvek na konto veřejné sbírky  9 3 9 3 9 3 9 3 6 9/0800.

Robert Kozler, autor nového formátu Mezi ploty, k tomu říká: „V naší civilizaci se o bolestech duše příliš nemluví. Nechceme nebo se bojíme odkrýt své vnitřní problémy. Stud, nepatřičnost, strach…, to jsou důvody, proč lidé bojují se svými starostmi sami. Přitom pouhé sdílení problému má zázračný účinek. Dodává také: „Mnohdy zapomínáme, že duševní nemoci jsou – stejně jako nemoci těla – spojeny s velkou lidskou bolestí. Myslím si, že jediná cesta, jak tomu aspoň zčásti porozumět, vede přes naše vlastní životní pády a vnitřní boje. Věřím, že když lidem nabídneme pomoc s psychickými problémy, budou otevřenější vůči trápení duševně nemocných a podpoří tuto veřejnou sbírku.“

Vedle umělců se festivalu ovšem zúčastní i renomovaní psychiatři a psychologové, kteří návštěvníky osloví krátkou přednáškou. Budou s nimi také komunikovat o tom, jak poznat, kdy je vhodné vyhledat odbornou pomoc, a kde takovou pomoc můžou najít. „Duševní problémy mohou potkat doslova každého z nás. Přesto se řada lidí stále zdráhá pomoc vyhledat. Třeba proto, že se stydí nebo v sobě mají zakořeněnou jistou nedůvěru v obor psychiatrie nebo psychologie. Myslím, že komunikace odborníků s návštěvníky může pomoci tuto nedůvěru prolomit,“ uvedl Martin Hollý.

Petra Kovářová, Daniela Šteruská a Vendy Fenclová tentokrát dramaturgii koncipovaly tak, aby odpovídala celkovému záměru nového pojetí projektu Mezi ploty. „Myšlenka tohoto festivalu se nám zdála nová, neotřelá a hlavně důležitá k šíření. A tak jsme se s hlavním motivem festivalu, tedy s péčí o duševní zdraví, snažily sladit i jeho dramaturgii,“říká Kovářová.

Kulturní program samotného festivalu se odehraje na šesti scénách:

Hlavní stage, kde zahrají například Ewa Farna, Bek Ofis, Čechomor, Jaroslav Uhlíř či Tomáš Klus a v akustickém setu legendární Tři setry, bude mít podtitul Komunikace. Z tohoto důvodu zde kromě hudební produkce bude moderátor také komunikovat s účinkujícími, kteří návštěvníkům „odkryjí svůj svět“ podobně jako hosté pořadu se Simonou Babčákovou v České televizi.

Návštěvníkům festivalu se poprvé otevře i prostor kostela bohnické nemocnice. Na této scéně se představí především interpreti, kteří přinášejí výraznou osobní uměleckou výpověď. Například jedna z nejvýraznějších hudebních osobností Dan Bárta & Robert Balzar trio či Vladimír Václavek, Maok nebo básník a textař v jedné osobě pan Michal Horáček se svým hudebním projektem Český kalendář.

Silně obsazená bude i alternativní scéna, kam přijede celá řada kapel, které se nebojí experimentovat a oslovovat i intelektuálně náročnější posluchače. Například dnes již legendární Čoko voko, Jablkoň, Polemic, Ille, Živé kvety, Lanugo, Kvety, Republic of two , Floex či eFeM.

V rámci Relaxační zóny, která nabídne velkou dávku jazzu, vystoupí mimo jiné Ondřej Ruml, Marta Töpferová, Tonya Graves , Ivonne Sanchez a další.

Akce Mezi ploty zůstává ovšem nejen hudebním, ale i divadelním festivalem. Proto nebude chybět ani divadelní scéna v Divadle Za plotem, kde zahraje HaDivadlo, divadlo VOSTO5, hudebně divadelní duo Aniby s Annou Polívkovou nebo domácí Bohnická divadelní společnost. 

Festival také udělá vše pro to, aby potvrdil svou pověst podniku vstřícného k rodinám s dětmi. Na scéně věnované dětem vystoupí soubory a umělci, kteří mají potenciál zaujmout celou rodinu. Například již zmíněný Michal Malátný, soubor Buchty a loutky, Sto zvířat nebo Divadlo duší spřízněných. Dětskou scénu se rozhodla doplnit také stanice Déčko České televize. O interaktivní zábavu pro děti se postarají například oddíly pražského Junáka, výtvarný Eko-ateliér a mnoho dalších.

Vstupenky jsou až do 3. října za zvýhodněnou cenu v předprodeji sítě Ticketstream v cenách 230 jednodenní vstupenka a 350 korun vstupenka dvoudenní. Lístky je možné zakoupit jako E-tickets i přes internet, na místě budou vstupenky k dostání za 280 a 400 korun.

Více informací na: http://www.meziploty.cz/

Dodal: Jana Lohrova, Mezi Ploty

MEZI PLOTY

Sobota 4. 10. 2014 až Neděle 5. 10. 2014
230 - 350 Kč
Vystupují:
TOMÁŠ KLUS, TŘI SESTRY, ČECHOMOR, DAN BÁRTA, STO ZVÍŘAT, MICHAL MALÁTNÝ, EWA FARNA , JAROSLAV UHLÍŘ, PORTLESS, SUNFLOWER CARAVAN, ČOKOVOKO, POLEMIC a mnoho dalších
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |