United Islands navštívilo 15000 lidí

United Islands navštívilo 15000 lidí

25. 06. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Největší pražský festival United Islands of Prague skončil. Praha může být konečně pyšná na velký mezinárodní hudební festival, který během svého konání poutal nevídanou pozornost celé české veřejnosti. Na akci se představilo více než 100 kapel z celého světa a většina z nich předčila očekávání.
Koncerty Khaleda, tria Medeski, Martin & Wood, Lucky Petersona, Rachida Tahy, Placeba a dalších interpretů patří mezi ta nejlepší představení, která Praha pamatuje. Díky maximálnímu nasazení celého pořadatelského týmu se podařilo v Praze připravit a uskutečnit skvělou a jedinečnou akci, na kterou bude většina zúčastněných dlouho vzpomínat.

Spokojenost účinkujících, nadšení diváků a velký mediální zájem o festival kontrastuje s návštěvností, která nenaplnila očekávání organizátorů.
Mezi účinkujícími festivalu převládala během deseti dnů naprostá spokojenost s technickým zázemím, profesionálním přístupem pořadatelů a atmosférou třetího ročníku United Islands of Prague. Stejné hlasy zaznívají i z řad diváků a odborné veřejnosti. Zejména nadžánrovost a objevný přístup dramaturgie oceňují jak fanoušci, tak i zástupci kapel. Současně však všechny překvapila nedostatečná návštěvnost na tak výjimečné a rozsáhlé akci, která nasadila vysoko laťku všem ostatním letním festivalům. Přes slušný zájem, který například dokazuje přes 100 tisíc návštěvníků oficiálního webu akce, se festivalu zúčastnilo pouze 15.000 lidí během deseti dnů konání. Odvážná cesta mimo hlavní proud může být jednou z příčin. Potvrdilo se, jak složité je přilákat pražské publikum na prestižní mezinárodní hudební open air festival, o kterém se letos mluvilo i za hranicemi naší země.

united islands

Doprovodný program festivalu číhal na každém pražském rohu.
Bohatý a pestrý doprovodný program si vzal za cíl kromě hudby představit návštěvníkům i další kulturní odvětví a na mnoha místech Prahy tak rozšířit nabídku festivalu během deseti dnů jeho konání. V centru Prahy dostalo šanci dvacet talentovaných kapel představit svou hudbu širokému publiku. Spřátelené kavárny představily divákům neziskové projekty a například přehlídku zajímavých dokumentárních i hraných filmů. Pořadatelé nezapomněli ani na nejmenší a například na Dětském ostrově pro ně připravili pestrý a interaktivní program. To je jen slabý výčet všech doprovodných akcí, které v rámci United Islands proběhly. Myšlenku proměny Prahy v době konání akce na místo, které nabízí nespočet kulturního a společenského vyžití tak uvítalo množství pražských i mimopražských návštěvníků.

Festivalu chyběl silný generální partner.
Přestože byl festival podpořen několika významnými institucemi a partnery, chyběl mu zásadní finanční partner. „Bez generálního partnera festivalu, který by svou investicí umožnil jiný systém prodeje vstupenek, se zkrátka nedá v Praze takto obří akce dělat. Kromě města Prahy se nám přes veškerá úsilí nepodařilo pro ideu velkého pražského festivalu získat zásadního finančního partnera.“, vyjadřuje své zklamání jeho pořadatel Jakub Mejdřický. „Obětoval jsem letošnímu ročníku snad všechno, co šlo. Na konci festivalu je jasné, že jsme se dostali do existenčních problémů. Příští ročník teď vůbec neřeším. Musíme se nějak vypořádat s tím uplynulým.“, dodává Mejdřický. „Pořád jsme ale zároveň přesvědčení, že festival rozhodně nebyl drahý. Myslím si, že Vám to potvrdí každý, kdo na festival přišel. Nechceme se však na nic vymlouvat. Museli jsme jít do rizika.“

united islands

United Islands of Prague udělaly metropoli skvělou reklamu.
Přes špatný ekonomický výsledek festivalu je jasné, že Praha se díky této obří akci opět posunula dále. Potvrdila svou pozici zásadního města kultury v Evropě a i díky velkému počtu zahraničních návštěvníků se zásluhou United Islands of Prague šíří do světa informace o živé a pestrobarevné Praze. Zodpovědný a kvalitní výběr kapel, neotřelá dramaturgie a špičkové technické zázemí udělaly z festivalu bezesporu jednu z nejlepších kulturních akcí na území ČR.

Budoucnost United Islands v tuto chvíli nevisí pouze na vůli a rozhodnutí samotných organizátorů.
Pořadatelé „Ostrovů“ vidí budoucnost festivalu v ohrožení. „Dal jsem Ostrovům tři roky života s odhodláním, že v Praze přes všechny komplikace a překážky vybudujeme velký hudební festival, který si Praha a její obyvatelé zaslouží a k velkému městu taková akce patří. Děkujeme všem, co se na akci různým způsobem podíleli. V tuto chvíli však nezbývá než doufat, že nás v tom spolupracující instituce a partneři nenechají samotné.“ shrnuje své obavy zakladatel festivalu David Gaydečka. Pořadatelé se v tuto chvíli nevzdávají. „Budeme jednat jak s dosavadními partnery, stejně tak se i pokusíme získat v nejbližších dnech zásadního sponzora, který by se chtěl dlouhodobě s námi na festivalu podílet. Věřím, že po tomto mediálně velice úspěšném ročníku máme konečně šanci.“ Uzavírá debatu o budoucnosti akce Jakub Mejdřický.

Oficiální vyjádření k právě skončenému festivalu United Islands of Prague vydají pořadatelé v pondělí 26.června.

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
acid
26. 06. 2006 | 06:39:23
+0 | -0
vynikajici festival se spoustou muziky a zabavy, fakt za 1. jenom porad poradatel nevysvetlil, proc chtel predcasne ukoncit vystoupeni kapely Sto zvirat, ktera navic hrala v patek jako posledni, cekalo na ni spousta lidi, a kterou kvuli predchodzi kapele nechal hrat pozdejc nez mel podle line upu.
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika