FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Signal festival světla doplňuje program

Signal festival světla doplňuje program
09. 10. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Centrum Prahy ožije na čtyři říjnové večery světlem. Již druhý ročník festivalu světla Signal, který proběhne od 16. do 19. října 2014, představí to nejlepší ze světové i domácí umělecké scény moderního audiovizuálního umění. Diváky čekají čtyři videomappingové projekce a více než dvacet světelných uměleckých děl.
Konečně známe také detaily všech doprovodných aktivit, které si organizátoři připravili. Můžete se těšit na vernisáže, workshopy videomappingu, malování světlem, plavby loďkami a mnoho dalšího.
 

Hlavní program SIGNAL festivalu tvoří venkovní světelné a interaktivní instalace spolu s velkoformátovými videomappingovými projekcemi. Světelné instalace budou v provozu vždy od 19.00 do 24.00 a videomappingy se budou opakovat každých 15 minut. Stejně jako v loňském roce je i letos připraven bohatý doprovodný program pro všechny věkové kategorie. Většina workshopů je zdarma, ty odbornější jsou zpoplatněny. Registrace probíhá do středy 15. října 2014 na webových stránkách festivalu: www.signalfestival.com/2014/doprovodne-akce.

Slavnostní zahájení festivalu SIGNAL 2014
Festival bude slavnostně zahájen na Staroměstském náměstí, a to spuštěním prvního videomappingu na palác Kinských ve čtvrtek 16. října v 19.00.

Palac Kinskych

Vernisáže světelných instalací
U dvou instalací se můžete zúčastnit během prvního festivalového dne slavnostních vernisáží, při kterých budou přítomni i samotní umělci. Ve čtvrtek 16. října v 17.30 bude na náplavce Rašínova nábřeží spuštěna instalace skupiny výtvarníků, designérů a programátorů Ring Ging Bling. Rychle problikávající komplementární barvy, červená, zelená a modrá, iluzivně rozpohybují statické grafické elementy na stěnách i další objekty a přetvoří prostor (A)void Gallery v unikátní světelné prostředí.
 
 

Další vernisáž proběhne ve stejný den ve 20.00 v parku Kampa. Zde zažije svou českou premiéru instalace The Pool americké umělkyně Jen Lewin, která byla prezentována například na slavném americkém festivalu Burning Man. Po úspěchu v Sydney a Singapuru si budou moci diváci užít tuto výjimečnou interaktivní instalaci v Praze. The Pool se skládá ze stovky světelných stupínků, které jsou vzájemně propojeny a rozloženy na zemi v kruhu. Pohybem po tomto poli mohou návštěvníci svou pozicí a pohybem společně ovlivňovat barevnost a změnu uspořádání světla v prostoru.

Rozzářenou Prahou po Vltavě
Díky spolupráci s plavební společností Pražské Benátky budou moci návštěvníci proplout částí festivalu na palubě lodiček Vodouch. Během okouzlující plavby trvající přibližně 30 minut si každý účastník vypustí na hladinu Vltavy vodní lampión štěstí. Po celou dobu festivalu bude v provozu také přívoz, který propojí oba břehy Vltavy. Návštěvníky bude obousměrně převážet mezi náplavkou u Hergetovy cihelny a přístavištěm Platnéřská 2.

vltava


Světelné workshopy pro rodiny s dětmi i profesionály
SIGNAL festival je velkolepým zakončením série kulturních akcí CZECH THE LIGHT, která pod záštitou agentury CzechTourism přinášela do českých regionů workshopy z oblasti moderního světelného umění. Návštěvníci festivalu SIGNAL se tak mohou zúčastnit řady workshopů zaměřených na práci se světlem. Podrobné informace, harmonogram a možnost registrovat se (z důvodu omezené kapacity) najdete na stránce www.signalfestival.com/2014/doprovodne-akce.

Workshop s názvem Základy videomappingu proběhne první festivalový den od 14.00 v Mosaic House. Lektor Nicola Pavone předá účastníkům základní znalosti přípravy tohoto světelného umění. Vstup je zdarma, nutná je však předchozí registrace. Pro pokročilé videomappery je připraven i rozšiřující workshop, který už je zpoplatněn částkou 300 Kč. Proběhne 18. října od 11.00 v klubu Podnik.

Zábavu pro celou rodinu nabídne dílna Malování světlem, při níž se účastníci naučí vytvářet neuvěřitelné fotografické efekty, kterých nelze dosáhnout ani digitální manipulací. Každý účastník si výsledky své práce odnese domů na památku. Doporučujeme vzít si s sebou vlastní fotoaparát s nastavitelnou délkou expozice a stativ. Workshop probíhá po všechny festivalové dny vždy dvakrát za večer od 19.00 do 21.00 a od 21.00 do 23.00 na náměstí Jana Palacha.

Festival SIGNAL ve spolupráci s Goethe Institutem připravil jedinečný workshop pro děti a rodiče, kde si každý může navrhnout a sestrojit malého robota, aniž by měl jakékoliv znalosti z elektrotechniky. Dětská dílna Solar Robotic Workshop proběhne v sobotu ve dvou časech od 10.00 a od 14.00 v Goethe Institutu a každý účastník si svého robota může odnést domů! Další aktivitu pro dětské návštěvníky nabízí workshop Hry se světlem, stínem a architekturou, který proběhne první festivalový den, tj. 16. října od 17.00 v Karlín Studios. Vstup je bezplatný, opět je třeba se předem zaregistrovat.

tagtooling

V rámci doprovodného programu si budete moci vyzkoušet také TagTooling a to v neděli 19. října od 20.00 ve Floating (A)void Gallery. Tato technologie umožňuje živou projekci výtvarné tvorby v reálném čase na prostory fasád budov. Pod vedením Miko Škapy se bude trojice ilustrátorů ze studia DRAWetc., ve složení Vladimir Strejček, Trieu Longiy a Lukáš Vodička, snažit předvést pomocí svých iPadů to nejlepší. Přijďte se jim podívat pod ruce a vyzkoušejte si TagTooling na vlastní kůži! Vstup je zdarma a bez předchozí registrace.

Odborněji zaměřenou tvůrčí dílnou je Kinect: interakce pro umění a design, během které Andrej Boleslavský ukáže účastníkům možnosti uměleckého využití hloubkových senzorů. Workshop proběhne 17. října od 11.00 v Českých centrech v Rytířské ulici. Pro nadšence vizuálního umění je připraveno také rozšíření znalostí z oblasti generativního designu v prostředí programu VVVV na workshopu, který proběhne 19. října od 14.00 ve Floating (A)void Gallery. Na obě akce je nutná předchozí registrace a úhrada kurzovného.

Proběhnou také dva intenzivní dvoudenní workshopy na téma Biosenzory a světla v tanci a Pure Data: algoritmický VJing. První z nich přiblíží, jak interaktivně pracovat se světelnou scénou v rámci tance a divadla či jakékoliv jiné jevištní formy. Účastníci si sestaví prototyp biosenzorů a naprogramují inteligentní světla tak, aby dynamicky reagovala na biosignály, které senzor z těla snímá a pak budou experimentovat a vymýšlet koncepci interaktivního světelného designu s tanečnicí Alicou Minarovou. Druhý workshop je zaměřen na základní matematické a programovací postupy živě generovaných geometrických tvarů responzivních ke zvuku. Dílna je určena pro začátečníky, základní znalosti matematiky jsou výhodou.

BYOB

Výsledky obou dvoudenních workshopů budou prezentovány v rámci festivalu SIGNAL na audiovizuálním večeru BYOB (Bring Your Own Beamer) 18. října ve 20.00 v klubu Podnik. Tato třetí pražská edice BYOB, kterou pořádá VJ´ský kolektiv KinoCirkus, se koná pod patronací SIGNALu a bude sloužit jako místo pro setkání návštěvníků i tvůrců festivalu a také všech fanoušků kvalitní vizuální manipulace za zvukového doprovodu domácích producentů a DJ´s a zahraničních audiovizuálních performancí. Jde o unikátní a neopakovatelnou jednonoční výstavu a multi-instalaci od tvůrců z celého světa, kteří se zabývají prací s promítaným obrazem a mappingem, často interaktivním. Koncept BYOB je otevřen všem a do posledního okamžiku je možné se přihlásit se svým vlastním projektorem a nápadem a spolu s ostatními pomoci vytvořit jedinečnou atmosféru prostoru, jehož jedinou hranicí jsou možnosti vlastní fantazie.

Diskuze pro odborníky i zájemce z veřejnosti
Pro odbornou veřejnost je připraven kulatý stůl Fenomén světelných festivalů, který proběhne první festivalový den od 16.00 v Americkém centru. Jde o jedinečnou příležitost k setkání s organizátory festivalů světla z celé Evropy. Můžete se zapojit do diskuze, která bude následovat po krátkých prezentacích jednotlivých festivalů. Účastnit se budou zástupci festivalů světla z Portugalska, Nizozemí, Slovinska, Německa, Polska, Finska a Izraele. Akce je organizována ve spolupráci s International Lightfestival Organization. Vstup je zdarma.

signal festival 2013
Podívejte se na fotky z festivalu světla Signal 2013.

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 16. 10. 2014 až Neděle 19. 10. 2014
zdarma
Vystupují:
light art v ulicích Prahy
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |