Filmový koncert Psycho v Obecním domě

Filmový koncert Psycho v Obecním domě

30. 01. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ukočírovat 60 muzikantů tak, aby se trefovali na sekundy přesně a nehráli moc nahlas, je výzva. O to víc, když vám nad hlavou běží jeden z nejklasičtějších hororů historie – Psycho režiséra Alfreda Hitchcocka.
Zkusit, co vydrží dirigent i Smetanova síň Obecního domu, se rozhodli dva filmoví nadšenci Peter Marček a Josef Císař. 19. února letošního roku se chystají jako vůbec první v Česku promítat Psycho za doprovodu živé hudby. Tu obstará Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod taktovkou Jana Kučery.

Psycho / Hitchcock Live
Pořadatelé to s projekcí Psycha v jedné z nejznámějších secesních budov Prahy myslí vážně. O tom svědčí i fakt, že založili zbrusu novou společnost, jejíž jedinou náplní bude vybírat filmy slavného režiséra a promítat je za doprovodu živé hudby. Pod hlavičkou Hitchcock Live si jako první zvolili právě Psycho: „Původně jsme chtěli začít filmem Rebecca (Mrtvá a živá), protože je v něm ještě více muziky,“ říká jeden z organizátorů Peter Marček, „ale protože to není zase tak známý film, zvolili jsme Psycho.“

Alfred Hitchcock byl zastáncem orchestrální hudby a není tajemstvím, že jeho hudební múzou byl už od začátku skladatel Bernard Herrmann. Ten dostal od Hitchcocka v kompozicích zcela volnou ruku, což mu umožnilo dokreslit filmy zajímavou hudební atmosférou. Film Psycho není výjimkou a živá hudba tak bude znít přesně podle originálu, jak vysvětluje Jan Kučera, dirigent Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK: „Neplánujeme jiné aranže ani provedení. Herrmann napsal hudbu geniálně, tak proč ji měnit.“ Hudba podle něj bude intenzivnější než při běžném promítání a víc diváky vtáhne do děje.

Málokdo možná ví, co znamená zkratka FOK na konci názvu Symfonického orchestru hl. m. Prahy. Je to vlastně Film-Opera-Koncert. „Filmová hudba jim není cizí, ještě nikdy ale neodehráli takto živě celý film,“ říká Peter Marček. „Ve 30. letech nahrávali hudbu k většině českých filmů a letos slaví osmdesát let své existence, takže se vrací ke kořenům,“ vysvětluje. FOK je navíc jako doma právě v Obecním domě.

Samotným přípravám na koncert se orchestr začne věnovat tak tři týdny před představením. Hudebníci nejdřív vše nacvičí individuálně a pak několikrát společně. Nejvíc práce bude mít ale dirigent. Kromě sledování partitury bude hlídat i monitor s časovým kódem, podle kterého pak bude řídit celé těleso. Jan Kučera má ale spoustu zkušeností s hraním podle obrazu, proto si můžeme být jistí, že během této filmové události nedojde k žádnému přehmatu. Děs tak zůstane jen na plátně.

Vstupenky na ojedinělý filmový koncert jsou v prodeji v síti Ticketstream.

Další podrobnosti o filmovém koncertu Psycho / Hitchcock Live najdete na www.hitchcocklive.cz

Dodal: Pavel Eichler
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FILMOVÝ KONCERT PSYCHO

Čtvrtek 19. 2. 2015
Vystupují:
Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod taktovkou Jana Kučery
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika