Spectaculare 2015: Poppy Ackroyd a Zabelov Group

Spectaculare 2015: Poppy Ackroyd a Zabelov Group

02. 02. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Ve čtvrtek jsem se nechala zlákat na další z dílů festivalu Spectaculare. Tentokrát šlo o poklidnou atmosféru, decentní hudbu a především o jednu nadpozemsky nadanou mladou dámu. Opět se potvrdilo, že dramaturgie má nos na talenty a vozí k nám nejsoučasnější hudební zvuk.
Poppy Ackroyd
Hlavně pomalu!

Bělorusko-česká dvojka Zabelov Group hraje pomalu. Partnerství akordeonu a bicích míchají do dowtempových jazzových rytmů. Jejich pojetí hudby mě osobně neoslovilo, byť jim nelze upřít kvalitu. Jejich koncert byl barevnou směsí zvuků, popěvků a celé to bylo nesmírně hravé. Co mě opravdu nadchlo byly velice vydařené vizuály. Tak si představuji, že by se měly dělat v jednadvacátém století.

Zabelov Group
Talentovaná, krásná, brilantní
Poppy Ackoroyd – britská hudební skladatelka a virtuózka - zavítala ve čtvrtek do Prahy, aby představila své osobité pojetí klasické hudby. Když vešla na pódium, sál okamžitě utichnul. Éterická Poppy nemusela udělat jediné gesto, od začátku koncertu bylo publikum jen a jen její. Zakládající členka uskupení Hidden Orchestra má za sebou dvě studiová alba. Její první album tvořily pouze housle a piáno. Na druhé desce – Feathers, která vyšla u Denovali Records, se nebála experimentů. Ačkoliv piáno a house tvořily základ i na desce Feathers, zásadním rozdílem bylo použití starých hudebních nástrojů z Edinburghského muzea. Použití elektronických mašinek propůjčilo albu a potažmo i celému koncertu neobvyklý charakter, na jaký u klasické hudby nejsme zvyklí. Právě novátorství a neotřelý způsob komponování dělají z Poppy Ackroyd hvězdu mezinárodní velikosti. Například živé nahrávání klepání dlaně do piána – měli jsme možnost sledovat Poppy v roli architektky hudby a být svědky tvorby písně přímo na jevišti. Koncert vkusně doplnily vizuály od jejího dlouholetého spolupracovníka Lumena. Své vystoupení začala novými věcmi, mohli jsme slyšet zastřenou píseň Roads nebo omamnou Strata. Velkou radost mi udělala silná skladba Seven. Po poslední písni Glass Sea se spustil hurónský  aplaus a Poppy přidala krátký track na rozloučenou. Osobně mám velkou radost, že se našel někdo, kdo byl schopný zaplnit díru v mém srdci, která zbyla po Yannu Tiersonovi. Z jejích písní byla cítit touha přenést klasickou hudbu do moderní podoby, do současného světa. Fenomenální koncert mě naprosto uchvátil. Neměla jsem tušení, jak může být klasická hudba osvěžující a dynamická zároveň. Pro mě zatím koncert roku 2015. I když je teprve leden, laťka je nastavená hodně vysoko.
 

Poppy Ackroyd
Konečná s džemem

Kdo si usušil slzy dojetí a nechtělo se mu ještě domů, měl šanci se vybouřit na večírku, který proběhl na Malé scéně. Nálada tu byla o mnoho veselejší a uvolněná. Jamovalo se dlouho do noci, na pódiu se střídalo několik lidí – od zpěvaček a MCs po hudebníky. Slyšet jsme mohli funky, jazz i rap. Zkrátka a dobře, Akropoli se vyplatí sledovat!

Fotky - Michal Hradecký, Spectaculare
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FESTIVAL SPECTACULARE: POPPY ACKROYD

Čtvrtek 29. 1. 2015
Vstup: 280 - 380 Kč
Vystupují:
POPPY ACKROYD (UK), Zabelov Group (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika