Kiesza a její 90´s show zafungovala

Kiesza a její 90´s show zafungovala

09. 02. 2015  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Před rokem Kieszu téměř nikdo neznal, v létě ji pak díky hitu Hideaway znal takřka každý. V říjnu vydala desku Sound of a Woman, v lednu oslavila 26 narozeniny a v únoru dorazila svůj raketový nástup korunovat live show v Lucerna Music Baru.
Můžete se snažit sebevíc, ale stejně marně, ve spojení s Kieszou, není možné minout termín Pop. A s ním to, pravda, není dvakrát lehké. Sám se, co by hudební žánr, netají tím, že motivací je komerční úspěch, snaha zalíbit se masám, stvořit hit v jeho nejčistější formě. Hudební kritici a intelektuálové jej ale budou navždy vnímat jako neumělecký hudební styl a lidem, těm je to povětšinou fuk (výjimky nepočítám, protože ty nemají v mainstreamu žádnou váhu). Možná proto, že tu a tam se objeví někdo jako Kiesza a dokáže, že i Pop může znít o něco lépe než jednoduché odrhovačky, co proletí éterem rychleji než zpráva o tom, kdo s kým, kde a jak (proč už dneska nikoho moc nezajímá).
 

Důvodů proč právě Kiesza zní jako to lepší co popová scéna může nabídnout je víc, pohromadě je najdete v jedné z četných recenzí alba Sound of a Woman, které hodnotí album povětšinou pozitivně, ale jen opatrně, protože popové album nemůže přece dosáhnout na 100%. Faktem ale je, že při opakovaném poslechu musíte, jste-li soudní, dojít k pravdě, že oněch v průměru 75% sedí. Mimochodem, ačkoli je Sound of a Woman prezentováno, a to i samotnou Kieszou, jako její debut, není to technicky vzato tak úplně pravdou. První, stejnojmenné, album vydala už v roce 2008 a za poslech nestojí, protože pochází z doby kdy se Kiesza doslova hledala a tehdy se jí to, na rozdíl od roku 2014, opravdu nepovedlo. Ostatně úspěch desky, a především singlu Hideaway, připisuje snaze být sama sebou. Nutno dodat, že se směřováním jí dost pomohl Rami Samir Afuni, co by producent desky Sound of a Woman.

Album funguje, zejména díky odvážnějším skladbám jako např. Losin’ My Mind nebo Bad Thing, skvěle. Základy postavené na house rytmech umně propojuje s aktuálním zvukem, koření feelingem devadesátek a dokresluje svým výrazným hlasem. Jak vše fungovalo v live podobě jsme se mohli přesvědčit 2. 2. v Lucerna Music Baru.

Z taktických důvodů, jež co by gentleman, nebudu rozvádět, jsem do LMB dorazil těsně před startem Kieszy a jak jsem se později dočetl, chvála Bohu, za tohle rozhodnutí. Koncert byl součástí série Excelent Jukebox, která nás připravila o točené zlato a nabídla třetinkovou láhev, s níž v ruce jsem se spolu s ostatními dočkal o akademickou čtvrthodinku posunutý start koncertu. Postarala se o něj dvojice skladeb The Love a No Enemiesz, co ruku v ruce s parádním beatem, podpořeným živými bicími a dvojicí tanečníků, slibovala vcelku rozjetou party. Ta se malinko zadrhla s třetí Losin´My Mind a ono zpomalení vyplnilo celý střed set listu. Vrchol, z tohoto pohledu obstarala kontroverzní What Is Love (Haddaway cover) a Cut Me Loose, které vystřihla Kiesza sama na piano, za což se dočkala ovací, které ji malinko vytrhly z rytmu, a to bylo dobře, protože koncert se tímto okamžikem uvolnil, četné mobily nad hlavou zhasly a jejich držitelé se jali si naplno užívat party s Kieszou a ta ji dokonale umocnila trojicí hitů Giant In My Heart, Take Ü There ze společného projektu Jack Ü, za nímž stojí Skrillex a Diplo a Hideaway doplněná remixovou verzí od Gorgon City. V závěru si Kiesza střihla crowd surfing a nadobro zmizela v backstagi. Což bylo asi jedinou hmatatelnou chybou celé show, totiž její délka. Slabá hodinka a deset minut bez přídavku trochu zamrzela, byť svůj repertoár s jedním albem na krku Kiesza vyčerpala takřka úplně. Největším přínosem celého koncertu tak byla možnost vidět rodící se hvězdu v intimnějším klubovém prostředí bez, pro pop star typické a mnohdy zbytečné, obří produkce a rozplizlé show, která často průběh koncertu spíš narušuje, než podporuje. Kiesza si v LMB vystačila s pár světly, dvojicí muzikantů (bicí a klávesy všeho druhu), dvojící tanečníků a především svým hlasem a tanečním umem, který v kombinaci s jejím sexy lookem dodával patřičný glanc. Nebyla to show, jakou ještě tuzemský divák neviděl, a tak posadit se z ní na zadek nešlo, ale uznale pokývat hlavou ano, protože to byla poctivě odvedená práce, v níž Kiesza nabídla vše, co se od ní čekalo. Na rozdíl třeba od na stejném pódiu obden dříve vystoupivšího Trickyho.

Setlist:
1 - The Love
2 - No Enemiesz
3 - Losin' My Mind
4 - Over Myself
5 - Vietnam
6 - What Is Love (Haddaway cover)
7 - Cut Me Loose
8 - So Deep
9 - Sound Of A Woman
10 - Giant In My Heart
11 - Take Ü There
12 - Hideaway
13 - Hideaway (Gorgon City Remix)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EXCELENT JUKEBOX: KIESZA

Pondělí 2. 2. 2015
Vystupují:
Kiesza (CAN)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
KIESZA CD Sound of a Woman
2 x CD Sound of a Woman
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika