FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Signal festival světla příští týden v Plzni

Signal festival světla příští týden v Plzni
10. 02. 2015   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Videomapping, světelné instalace, interaktivní objekty a další umělecká díla spojená se světlem ovládnou v pátek a sobotu 20. a 21. února Plzeň. Na mnoha místech podél řeky Radbuzy proběhne v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Festival světla.
Jeho program připravuje právě tým Plzně 2015 ve spolupráci s pražským festivalem Signal, který britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejlepších evropských podobně zaměřených přehlídek. Svoje díla založená na práci se světlem zde představí jak domácí umělci jako David Černý (světelná socha Speederman), Jakub Nepraš (videosocha se zvukem Transmitter), Rony Plesl (lustr Uranium Figure), Vladimír 518 a David Vrbík (SPAM Interpretace černobílých struktur Zdeňka Sýkory), studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Gabriela Matušková, Štěpán Svoboda a Štěpán Kuczman (interaktivní instalace Srdce), tak i ze zahraničí - skupina architektů a designerů ze Štrasburku AV Exciters (videomapping La Plante), japonské umělkyně Hiroko Matsushita (performance Stíny) a Kazumi Kashimura (instalace Light Bottles), německý tvůrce Axel T. Schmidt (site specific instalace Die Herde) nebo dvojice irských umělců Caitlind Brown a Wayne Garrett (světelná socha Mrak). Vstup na celý festival je zdarma, všechny instalace budou k vidění po oba dny od 18:00 do 23:30 hodin a celá trasa se dá zvládnout příjemnou večerní procházkou.

Signal Festival 2014

“Festival světla je důležitou součástí jednoho z pilířů projektu Plzeň 2015 nazvaného Veřejný prostor. Díky umělcům se snažíme vidět známá místa doslova v novém světle a vytvořit si tak intenzivnější vztah k místu, kde žijeme,” vysvětluje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. Na Festivalu světla se objeví jak původní, zatím nikde neuvedená díla, tak i instalace, které sice viděli návštěvníci pražského festivalu Signal, které ale díky novým místům získají v podstatě “novou podobu”. “Lokace dělá své a dokáže dílo dostat do nových souvislostí, kdy působí výrazně jiným dojmem,” doplňuje ředitel festivalu Signal Martin Pošta. Festival Signal, který se stal nejnavštěvovanější kulturní událostí v ČR, vidělo v loňském roce 430.000 návštěvníků. V Plzni se představí 10 instalací, polovina je vytvořena přímo pro letošní Festival světla. Důležitým prvkem řady děl se stávají sami návštěvníci. “Nezapomeneme totiž ani na interaktivní světelné instalace, které vtahují diváky do hry,” láká Martin Pošta.

Osou celého festivalu se stane řeka Radbuza. ”Trasa mezi areálem DEPO2015 a pivovarem je dobrodružnou výzvou a instalace ukazují, jak široké možnosti nabízí hra se světlem,” říká Jiří Sulženko. Konkrétní místa, kde lidé najdou instalace, jsou DEPO2015, Papírna, pod mostem Milénia, hřiště u Radbuzy mezi depem a plovárnou, Korandův sbor, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Západočeské muzeum, budova „mrakodrapu“ BCB, podchod Tyršovy ulice,

Štruncovy sady, nádvoří Plzeňského Prazdroje a pivovarské sklepy Plzeňského Prazdroje, kam se návštěvníci budou moci podívat úplně poprvé v historii pivovaru.

Program Festivalu světla se slavnostně spustí 20. února ve 20:20 těsně před zahájením speciální PechaKuchaNight v prostoru DEPO2015. Někteří výtvarníci a autoři světelných instalací budou mezi hosty vystupujícími na vůbec první akci pro veřejnost v tomto areálu.

Bývalá městská plovárna na Radbuze se v pátek i v sobotu zapojí do festivalu komunitní akcí Lampiony nad Plovárnou, kterou budou spoluvytvářet sami diváci. Kromě programu bude na plovárně připravené teplé pití a občerstvení, oheň pro zahřátí, ale i převozník. „Návštěvníkům plovárna poskytne příjemně atmosférické místo, kde si mohou odpočinout nebo se naladit na začátek cesty. Prostor bude osvětlený lampiony a svíčkami, a protože den před Festivalem světla se slaví čínský nový rok, bude během večera hrát živá hudba v asijském stylu. V pátek vystoupí čínské trio Pražské S'-ču, plzeňská taneční skupina NoTa a divadlo Geld und Money Theatre Plzeň. V sobotu se do akce zapojí plzeňští otužilci a žongléři, hudební atmosféru navodí ambientní DJ. Večer odsud vyrazí lampionový průvod na vyhlídku, přineste si vlastní lampiony či svíčky v lucernách a pomozte nám vytvořit sousedskou atmosféru festivalu světla,“ zve za organizátory Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor, který akcí za podpory Plzně 2015 pořádá.

Cestu na plovárnu u Radbuzy z DEPO2015 rozsvítí díky miniaturním LED žárovkám instalace japonské umělkyně s názvem „Light bottles“. Ve školách a plzeňských úřadech nyní probíhá sbírka použitých PET lahví, kterým Kazumi Kashimura na chvíli vdechne pomocí světla nový život. Do sbírky se až do pátku 13. února mohou zapojit i Plzeňané, sběrné místo je v KD Peklo (vrátnice – otevřeno denně 9:00-12:00, 13:00-17:00). Čiré půllitrové lahve dostanou díky umělecké instalaci nový rozměr a zároveň upozorňují na téma ekologie a recyklace. Umělecká rezidence obou japonských umělkyň probíhá ve spolupráci s institucí Smart Illumination v Jokohamě a organizací EU – Japan Fest.

U příležitosti reprezentačního plesu města Plzně bude také v sobotu 21. února speciálně nasvícená Měšťanská beseda a po oba dny mrakodrap BCB na Anglickém nábřeží.

Seznam instalací:

Stíny / Autorka: Hiroko Matsushita (JAP) / Kde: DEPO2015 uvnitř
2015, performance, hedvábný papír, zpětná projekce
Japonská umělkyně Hiroko Matsushita představí v Plzni v rámci své umělecké rezidence projekt Stíny, využívající zpětné projekce na hedvábný papír v dramatickém prostředí kreativní zóny DEPO2015.

Speederman / Autor: David Černý / Kde: Café Papírna
2014, světelná socha, laminát, LED displeje, ocel, elektronika, 380 cm vysoká
Speederman je socha Davida Černého, která byla představena na 2. ročníku festivalu SIGNAL. David Černý je významný český vizuální umělec, který často překvapuje vyhraněnými názory, gesty a uměleckými díly. V pražském veřejném prostoru se momentálně nachází několik jeho soch, včetně miminek na žižkovském televizním vysílači.

Instalace bude k vidění v kavárně kulturního centra Papírna po dobu jednoho měsíce.

Transmitter / Autor: Jakub Nepraš / Kde: pod železničním mostem Milénia
2012, videosocha se zvukem, plexisklo, dřevo, nalezené objekty u pobřeží oceánu, 230 × 220 × 300 cm, 8 min. smyčka, 2 projektory

Je dokázáno, že voda má svou specifickou paměť. Oceán musí uchovávat nebo složitě transformovat všechny informace, které tekoucí voda nasbírala cestou od pramenů, přes naše domovy, města, až do oceánů. Není tedy i on nosičem jakési rozprostřené paměti, podobně jako ji může mít vesmír nebo třeba i náš internet? Slova a jejich obsahy mají i velký účinek na globální emociální stav a náladu současné společnosti. Některé signály naměříme daleko za hranicemi stratosféry. Ještě dále jsou ale pohlcovány nekonečným prostorem, který je postupně přetváří v šum. Tento šum je pro nás zpětně nečitelný, ale přesto je a bude opepřený zlomky našich výkřiků.

Autorem instalace je vizuální umělec Jakub Nepraš, který ve svých dílech kombinuje média, video a sochu.

Srdce / Autor: Gabriela Matušková, Štěpán Svoboda, Štěpán Kuczman, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU/ Kde: Korandův sbor

2015, interaktivní instalace, tvrzený polypropylen, LED světla

Srdce je samo o sobě silným symbolem. Tváří se jako geometrický útvar, ale zároveň neztrácí na lidskosti. Je to instalace, která na okamžik spojí lidi v celek, a budou součástí tvoření výsledného efektu. Svým jednáním a je možné ovlivnit to, co se děje nad vašimi hlavami. Srdce, je umělecká interaktivní instalace tří studentů oboru multimédia, která vybočuje svojí velkolepostí a díky svým technickým vlastnostem. Je to geometrické lidské srdce zavěšené v prostoru, reagující na okolí, hudbu a chování lidí pomocí světel a animace. Je to spojení umění a kybernetiky. Je to instalace, která je sama o sobě symbolem. Propojuje lidskost s moderní technikou pomocí světla a hudby.

Uranium Figure / Autor: Rony Plesl /Kde: Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Františkánská ul.

2013, lustr, uranové sklo, UV zářivky, elektronika

Zavěšená světelná plastika je složená z cca 25 trubic z vzácného zeleného uranového skla, jež vyzývá návštěvníka ke kontemplaci. V každé z trubic je zavedena zářivka svítící ve spektru UV, která uranovému sklu dodává intenzivní zářící zeleno-žlutý jas. Držitel mnoha ocenění, včetně Red Dot Design Award, Good Design Award a Czech Grand Design, Rony Plesl, se v současné době věnuje především velkým projektům v architektuře a volné tvorbě. Jeho díla jsou zastoupena v nejprestižnějších sbírkách doma i v zahraničí. Od roku 2008 vede Ateliér skla na VŠUP v Praze. Pracuje pro významné klienty doma i v zahraničí, čtyři roky působil jako designér v nejstarší rodinné firmě na světě sklárny Barovier & Toso. Výtvarně řešil pražskou výstavu značky Cartier a již deset let pracuje pro německý koncern SAHM.

La Plante / Autor: AV Exciters (FR) / Kde: Západočeské muzeum

2015, videomapping

AV Exciters je skupina architektů a designerů ze Štrasburku, těžiště jejich práce leží ve videomappingu světové úrovně. Projekt pro Festival světla Plzeň připravují na míru historické budově Západočeského muzea.

SPAM Interpretace černobílých struktur Zdeňka Sýkory / Autor: Vladimír 518 a David Vrbík / Kde: Podchod Tyršova ul.

2013, video & audio projekce, 8 min. smyčka

Audiovizuální projekt SPAM je působivou vizuální a zvukovou interpretací geometrických obrazů Zdeňka Sýkory. Snaží se pomocí rozpohybování Sýkorova díla hledat metodu a princip jeho práce a odkrývá divákům nečekané a promyšlené struktury jeho abstraktních obrazů. Jak umění souvisí s matematikou ukazuje ve videu, na kterém se podíleli také hudebníci David Vrbík a Ondřej Anděra. Vladimír 518 je jeden z nejdéle působících raperů české hip hop scény, člen skupiny PSH a zakladatel labelu-seskupení Bigg Boss. Je znám jako výrazná osobnost graffiti scény, ilustrátor, komiksový výtvarník a autor scénografií.

Light Bottles / Autorka: Kazumi Kashimura (JAP) / Kde: hřiště vedle bývalé městské plovárny

2015, instalace, použité PET láhve, LED zdroje světla

Instalace ze stovek recyklovaných PET lahví další japonské umělkyně pobývající v Plzni na umělecké rezidenci, Kazumi Kashimura. Z PET lahví Kazumi vytváří nečekané skulptury, které po svém reagují na téma ekologie a recyklace a díky miniaturním LED žárovkám rozzáří cestu mezi DEPO2015 a bývalou městskou plovárnou u Radbuzy.

Mrak / Autoři: Caitlind Brown & Wayne Garrett (IRL) / Kde: nádvoří Plzeňského Prazdroje

2012, světelná socha, 3. kopie (2014), klasické žárovky, LED žárovky, ocel, kuličkový řetěz

Instalace MRAK se skládá z tisícovky klasických domácích žárovek. V kombinaci s LED žárovkami dává elektroodpadu nový potenciál, vyvolává údiv a iniciuje návštěvníky festivalu ke spolupráci, kdy se snaží MRAK kolektivně zhasnout a následně zase rozsvítit. Autoři při jeho výrobě sesbírali vyhořelé žárovky ze svého okolí, čímž si vytvořili neformální vztah s veřejností, snížili výrobní cenu a přiměli účastníky k přemýšlení nad tím, že mohou mít domácí potřeby i jiné využití. Instalace se těší velkému zájmu publika, dokázala okouzlit diváky v Calgary, Moskvě, Chicagu i v českých regionech. Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett pracují s nejrůznějšími médii i materiály od klasických žárovek až po recyklovaný architektonický odpad. Ve své tvorbě se zabývají interakcí ve veřejném prostoru, uměním v nezvyklém kontextu, recyklací odpadu z domácnosti, spoluprací v komunitě a hrou. Dvojice umělců spolupracovala na mnoha instalacích na místech, která byla určena k demolici, jako The House Project a Wreck City. Instalace byla zapůjčena ze sbírky ZIBA, Muzeum moderního skla v Praze.

Die Herde / Autor: Axel T. Schmidt (DE) / Kde: pivovarské sklepy Plzeňského Prazdroje

2015 / 2005, site specific instalace, výbojky, barevné sklo, kovová konstrukce, bateriový motor

V pivovarských sklepích nainstaluje německý umělec Axel T. Schmidt svoji instalaci Die Herde složenou z více, než čtyřiceti červených a modrých lamp a pulzujících světel v nich. Ta rotují a postupně se jejich otáčky zpomalují až do úplného zastavení. A Die Herde běží dál. Instalaci doprovází živá hudba Josefa Ostřanského.

Doprovodný program:

Slavnostní zahájení Festivalu světla v pátek 20. února:

Ve 20:15, těsně před zahájením speciální PechaKucha Night v prostoru DEPO2015 se oficiálně spustí program Festivalu světla. Někteří výtvarníci a autoři světelných instalací budou mezi hosty vystupujícími na vůbec první akci pro veřejnost v areálu DEPO2015, pořádané plzeňským sdružením k světu.

Lampiony nad Plovárnou – bývalá Městská plovárna na Radbuze / pátek i sobota

Pátek 20. 2. 2015

18.30-19.30: Geld und Money Theatre Plzeň: „Kachničky Ošidori“. Plzeňská představa japonského punku

19.00, 20.00, 21.00: Pražské S'-ču: tradiční čínská hudba za svitu lampionů. Jan Chmelarčík (citera zheng), Lenka Cvrčková (housličky erhu), Štěpán Němec (bambusové flétny)

20.30, 21.30: NoTa: taneční vystoupení „Inspirace v haiku“. Hudba: Jana Vöröschová, nahrávka orchestru Berg, choreografie: Lenka Jíšová, Kateřina Lisková, Pavla Nováková.

Skladby inspirované haiku "Na hrotou šípu, jenž proklál srnce, tančí motýl." (Kobajaši Issa) a "Noční příliv blížící se ke břehům nikdo nezahlédne. Blížím se k tobě jen cestou snů, ve dne unikám pohledům." (Fudžikawarano Tošjuki)

22.00: Společný lampionový průvod na vyhlídku s nočním překvapením.

Sobota 21. 2. 2015

19.00 Plzeňští otužilci: noční exhibice Klubu sportovních otužilců

Pilsner Dragons: průjezd osvětlené dračí lodi

19.30-22.00 DJ Zjook: ambientní rytmy inspirované dálným východem

20.00, 21.00 Žonglér o. s.: ohňová show v asijském stylu

22.00 Společný lampionový průvod na vyhlídku s nočním překvapením.

Autobus 2015 a kontejner k světu. na nádvoří DEPO2015

Po oba večery bude na nádvoří parkovat kulturní Autobus linky 2015 s nasvícenou bublinou, která poskytne posezení, prodej značkového oblečení a designových propagačních předmětů. Vedle se ve speciálně upraveném kontejneru sdružení k světu bude prodávat svařák.

Městský maják / Kde: Budova BCB, Anglické nábřeží / pátek i sobota

Městský maják přesně uprostřed rozzářené procházky Festivalem světla spolehlivě navede zbloudilé hledače světelných instalací zpět na trasu. Děkujeme společnosti Kerio a Business Centre Bohemia za poskytnutí prostor.

Speciální zastavení v sobotu 21. 2. - Měšťanská beseda, Kopeckého sady:

Historická budova bude pro tento večer speciálně nasvícená u příležitosti reprezentačního plesu města Plzně.

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival

SIGNAL FESTIVAL PLZEŇ

Pátek 20. 2. 2015 až Sobota 21. 2. 2015
Vystupují:
videomapping, light art a další výtvarné instalace
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |