Jessica Pratt na březnové Femme Fatale

Jessica Pratt na březnové Femme Fatale

04. 03. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Koncertní sérii Femme Fatale ozdobí 20. března v Jazz Docku kalifornská písničkářka Jessica Pratt, která bude podle magazínu New York Times patřit mezi největší objevy letošního roku. Její na kost odřené balady vyznávají nadčasové hodnoty folkové hudby.
Citlivé, delikátní a zároveň intenzivní příběhy o zlomených srdcích a hledání sebe sama patří k tomu nejlepšímu, co může nabídnout současná nezávislá scéna.

Folková hudba se od šedesátých let příliš nezměnila a pořád se maximálně cení síla a uvěřitelnost výpovědi a průzračné melodie. Sedmadvacetiletá písničkářka Jessica Pratt původem ze San Franciska má všechno, v jeden celek to ještě navíc spojuje její okouzlující a trochu excentrická osobnost. Na kytaru se naučila sama v patnácti, když na bratrově Stratocasteru začala napodobovat riffy z desky glamrockerů T. Rex. Svůj eponymní debut nahrála v roce 2007, ale trvalo dlouhých šest let než kouzelné písničky slyšel i někdo jiný - shodou náhod se dostaly ke kalifornskému hudebníkovi Timu Presleymu, který je vydal na vlastním labelu. A nová folková senzace byla na světě.
 

"Její hudba láká posluchače do svého vyklidněného, meditativního prostoru, který se nachází mimo hlomoz moderního světa." napsal o desce portál Pitchfork a rozhodně nebyl jediný, kdo nahrávku pochválil. Do výročních žebříčků nejepších desek ji zařadil také Rough Trade, Sterogum či Gorilla vs. Bear. Prattová se následně přestěhovala do Los Angeles a podepsala smlouvu s labelem Drag City, který se stará o současné folkové ikony jako jsou Bonnie Prince Billy, Bill Callahan či Ty Segall. Její lednový debut na kultovní chicagské značce nazvaný On Your Own Love Again ohlásil ještě v loňském roce velmi dobře přijatý singl Back, Baby. Kolekce něžných, introspektivních písniček znovu oživuje magii folku, v pozadí se ale dají zaslechnout i vlivy osmdesátkové new wave nebo indierockových buřičů jako je třeba Mac DeMarco.

Novináři v souvislosti s Jessicou Pratt rádi žonglují se jmény jako Joni Mitchell nebo Joanna Newsom, sama písničkářka ale v rozhovorech prohlašuje, že nechce být snadno zařaditelná. "Není mi úplně příjemné, když mě zařazují do hudebních žánrů, které zrovna náhodou letí. Vždycky jsem měla strach z toho, že budu znít předvídatelně." řekla nedávno magazínu Impose. Do Jazz Docku 20. března jednoduše dorazí silná písničkářská osobnost, která se perfektně hodí do koncertní série Femme Fatale věnované výrazným ženským interpretkám na současné nezávislé scéně.

Dodal: Petra Ludvíková, Ontourmusic.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FEMME FATALE: JESSICA PRATT

Pátek 20. 3. 2015
Vystupují:
JESSICA PRATT (US)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika