FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Respect festival oslaví 18. narozeniny

Respect festival oslaví 18. narozeniny
19. 03. 2015   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Nejenže propojí nejčerstvější objevy s tím nejlepším z let minulých, ale jako bonus překročí další žánrovou hranici. Letošní ročník nabídne exkluzivní kombinaci zcela nových počinů i objevů minulých ročníků, z nichž se mezitím staly stálice.
Doprovodné koncerty letos poprvé vystoupí ze stínu hlavního festivalového víkendu, jemuž se náplní přinejmenším vyrovnají.

Festival Respect, stylově jedinečná a nejdéle fungující přehlídka world music v Česku, si vybudoval unikátní renomé. Každý z jeho osmnácti ročníků mapuje neznámé hudební oblasti a kontinuálně rozšiřuje kulturní obzor posluchačů. Právě Respect představil našemu publiku styly, které se později staly světovými hudebními trendy: pouštní blues z Mali, etiopský jazz i romskou hudbu z Balkánu.

ZAHAJOVACÍ KONCERT

HORTUS MUSICUS
Překračování žánrových hranic, které bylo od počátku ústřední vizí Respektu, symbolizuje zahajovací koncert: v úterý 26. 5. vystoupí v Rudolfinu ansámbl Hortus Musicus z Estonska, řazený ve svém žánru­ podobně jako Kronos Quartet­ do první ligy. Propojování historie, současnosti a etnických vlivů posouvá Hortus Musicus na zcela novou platformu. V jeho repertoáru, zaměřeném na nejnáročnější posluchače, se prolíná renesance s mimoevropskou hudbou i soudobou tvorbou včetně skladeb Arvo Pärta, komponovaných přímo pro ansámbl.
 
DOPROVODNÝ PROGRAM

DRUM-IN
Naopak nejmladší generaci 6­-10 let je určena interaktivní dílna DRUM-­in bubeníka Miloše Dvořáčka ve čtvrtek 28. 5. v 10 hodin v Paláci Akropolis.

HAILU MERGIA WITH TONY BUCK & MIKE MAJKOWSKI + ZEA
Nové proudy od Etiopie až po Benelux mapuje dvojkoncert v pondělí 1. 6. v Akropoli. Veterána etiopského jazzu Hailu Mergiu, k jehož spoluhráčům patřili velikáni Mulatu Astatke či Duke Elington, tentokrát doprovodí elitní australská rytmika s bubeníkem Tony Buckem (The Necks) a Mikem Majkowskim na kontrabas. ZEA je sólový projekt Arnolda De Boera, zpěváka holandských průkopníků The EX. Svým syrovým elektrickým lo-fi blues získal ZEA během předešlých návštěv v Praze řadu fanoušků a tentokrát se představí s novým programem.

Kromě toho se můžete těšit na další 3 doprovodné akce, které vám budeme postupně představovat.
 
HLAVNÍ PROGRAM
Hlavní festivalový open ­air víkend proběhne 13. a 14. června, místo konání a kompletní program odhalíme za dva týdny.
 
POTVRZENÍ UMĚLCI:

SUSHEELA RAMAN
Britsko­-indická zpěvačka Susheela Raman od svého prvního koncertu na Respectu roku 2005 prošla úctyhodným vývojem a vytvořila s kytaristou Samuelem Millsem sérii projektů s hudebníky z jihu Indie, kam každoročně jezdí čerpat novou inspiraci.

LO COR DE LA PLANA
Marseillský vokální sbor Lo Cor de la Plana, který na Respectu vystoupil v roce 2008, propojil polyfonní zpěvy Středomoří s ostrými rytmy severní Afriky, loni odehrál jeden z nejsilnějších koncertů festivalu Colours of Ostrava. Na letošním Respectu vystoupí s repertoárem, který je napůl cesty mezi akční poezií marseillských kabaretů a transovní hudbou Maroka.

PAOLO ANGELI
Prvním ohlášenou novinkou je kytarista Paolo Angeli ze Sardinie, který patřil vrcholným překvapením loňského festivalu Womex. Jeho unikátní přístup k nástroji kritika označuje za spojovací článek mezi avantgardistou Fredem Frithem a zpěvačkou Björk.

Kromě hudby bude pro návštěvníky již tradičně připraven bohatý dětský program, interaktivní instalace, stánky s exotickými delikatesami, prodej hudebních nosičů a literatury, stánky neziskových organizací a další atrakce.
 
SPECIÁLNÍ NAROZENINOVÉ VSTUPNÉ 
Se vstupenkou na hlavní program 100 Kč sleva na všechny doprovodné koncerty! Na Hortus Musicus lze slevu uplatnit v předprodeji v Rudolfinu, na další doprovodné akce lze slevu uplatnit pouze na pokladně místa konání v den koncertu.

Další slevy a více informací průběžně aktualizujeme na www.rachot.cz.

Dodal: Andrea Šafářová, RACHOT Production
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Sobota 13. 6. 2015 až Neděle 14. 6. 2015
350 - 570 Kč
Vystupují:
Salif Keita, Susheela Raman, Amadou & Mariam, Lo Cor De La Plana, Parno Graszt, The Pyramids, Spiro, Abavuki, Paolo Angeli, Lula Pena a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |