Reportáž z pražských Electronic Beats

Reportáž z pražských Electronic Beats

20. 03. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
V pátek se v divadle Archa konal již devátý ročník Electronic Beats. Pokračování festivalu uvedlo multižánrovou Adi Ulmansky, jazzem políbená dvojčata Ibeyi, kvartet Von Spar a zlatý hřeb večera – dívčí band Warpaint.
Festival zahájil své působení v České republice v roce 2006. Tehdy přivezli mimo jiných kapel Prodigy a odehrával se ve Veletržním Paláci. Velkoryse pojatá akce, kdy ke vstupence patřila konzumace jídla a nápojů, od samého začátku nepokrytě sloužila jako marketingová předváděčka společnosti T-mobile. Ti, kteří festival sledují delší dobu si nemohou nevšimnout náhlé změny kurzu. Ze svátku elektronické hudby se totiž stává záležitost určená širším masám. Já se obyčejně změnám nebráním, jsou-li to změny k lepšímu. Pořadatelé by však měli pečlivěji zvážit, koho na festival pozvou. Jazz, akustika, zpěv – to vše je příjemné, osvěžující a inovátorské. Ne však v podání některých interpretů. A má-li Electronic Beats dostát svému názvu, alespoň jeden ryze elektronický projekt by neměl chybět.
 

Již tradičně se návštěvníkům dostalo nápaditého doprovodného programu, který slouží k marketingovým účelům. Letos jste si mohli nechat potisknout tričko, za příspěvek na charitu vzít minivinyl se dvěma tracky nebo špunty do uší. Nás však nejvíc zaujala fotobuňka, kde jsme s kamarádkou strávily dobrou půlhodinu a pravděpodobně jsme zavařily motorek. Nicméně památka v podobě fotek teď opanovala mou peněženku, knihy a pracovní stůl. Než jsme se stačily vyblbnout, dát věci do šatny, rozkoukat se a nabrat pití, skončil koncert Adi Ulmansky. Podle mnohých jediný interpret, který za něco ten večer stál.
 

Duo krásných sester s kubánsko-francouzskými kořeny Ibeyi s sebou mělo jen bubny a klavír. Vlivy Afriky, Kuby, témata rodiny, lásky, síla žen. To vše korunované sametovými hlasy. Pro mě nejzdařilejší koncert toho večera. Holky zahrály píseň Mamma says nebo vesmírnou Oya. Naprosto unylý koncert bez emocí, bez výraznějších přesahů předvedli Von Spar. Lidé si povídali, ukazovali fotky z fotoautomatu, který pro PR účely Electronic Beats stál před sálem. Smáli se, popíjeli, ale nevnímali, co se odehrává na pódiu. Zdvořilý potlesk, který následoval po vystoupení, byl jako předstíraný orgasmus. Vrchol večera – německou kapelu Warpaint netřeba dlouze představovat, neboť loni zažila raketový vzestup. Na pódiu odehráli slušný profesionální koncert a publikum se zdálo být nakrmené. Holky si brnkání na kytary užívaly, bylo vidět, že svou pozici nejsilnější dívčí rockové kapely současnosti hájí s přehledem. Když na konci vystoupení přidaly provařenou Love is to die, bylo dílo dokonáno. Mohlo se jít domů. Jsem upřímně zvědavá, co se stane za rok.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELECTRONIC BEATS FESTIVAL

Pátek 13. 3. 2015
Vstup: od 280 Kč
Vystupují:
Warpaint (USA), Ibeyi (FR, Cuba), Von Spar (DE), Adi Ulmansky (Israel)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika