Japonský večírek Planet Connection

Japonský večírek Planet Connection

26. 03. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Cestovatelský večer Planet Connection v Paláci Akropolis zavítá tentokrát do dalekého Japonska. Hlavním hostem akce konané 23. dubna bude funková skupina Osaka Monaurail, která energické groove černé hudby šíří po Asii už od začátku devadesátých let.
Hráli s funkovými veterány a koncertovali po celém světě, v České republice se ale tokijský septet objeví vůbec poprvé. Hlavní město země vycházejícího slunce dále představí trio krátkých snímků ze série Tokyo Short Film Project a dojde i na tradiční cestovatelskou besedu nebo tématickou ochutnávku sushi.

Osaka Monaurail
 
Funk je globální hudba a jeho poselství neuznává hranice mezi zeměmi. Skvělým příkladem je skupina Osaka Monaurail, která nutí Japonce k tanci už přes dvacet let. V roce 1992 ji v Ósace založil Rju Nakata - student jazzu, kterého už nebavilo hrát pořád dokola usedlé coververze Counta Basieho a chtěl zkusit něco energičtějšího. Svůj nový band pojmenoval odkazem na slavný singl (It's Not The Express) It's The JB's Monaurail od Freda Wesleyho a The J.B.´s (tedy doprovodné kapely Jamese Browna) z poloviny sedmdesátých let a jejich hudba jednoznačně vychází z odkazu funkového krále. Osaka Monaurail hrají coververze funkových klasik od Jamese Browna přes Isaac Hayes až po Kool & The Gang, ale skládají i vlastní skladby v duchu nejslavnější funkové epochy.

Osaka Monaurail
 
Rju Nakata je v Japonsku známý také jako propagátor černošské kultury sedmdesátých let - jeho DJská noc Shout! ho proslavila po celé zemi, postaral se také o místní distribuci slavných filmů žánru blaxpoitation (Coffy, Superfly) a patří mezi největší sběratele funkových vinylů v zemi. V roce 2003 se kapela přestěhovala do Tokia a následně doprovázeli na japonském turné slavnou zpěvačku Marvu Whitney, s níž také natočili dvě desky. Spolupracovali ale také třeba s legendárním trombonistou Fredem Wesleym či domácími rappery Pinchem či Keb Darge. Velké popularitě se v Japonsku těší jejich desky - studiové i koncertní. Od poloviny dekády Osaka Monaurail pravidelně hrají v Evropě, Americe i Austrálii a zahráli si třeba na legendárním Montreal International Jazz Festival. "Kapela hraje s virtuozitou i vervou, která skládá poctu podvratnému zvuku funkové minulosti. V jejich hudbě pořád naplno žije odkaz Jamese Browna!" napsal například o jejich koncertě portál Cac On Funk.
 
Do Prahy dorazí japonská funková mašina díky cestovatelskému večírku Planet Connection vůbec poprvé. Koncert skupiny Osaka Monaurail bude vrcholem večera, který ale nabídne i několik dalších pohledů na Japonsko. Do života obyvatel dnešního Tokia nahlédneme v krátkých filmech tria režisérů Toshiro Sonoda (Japonsko), Alfonso Torre (Filipíny) a Liliana Sulzbach (Brazílie), které vznikly v rámci programu Tokyo Short Film Project japonského festivalu krátkých filmů. Chybět samozřejmě nemůže ani cestovatelská beseda nebo ochutnávka sushi od Sushi Time. Japonské Planet Connection konané 23. dubna v Paláci Akropolis budou prostě zážitkem pro všechny smysly.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANET CONNECTION: OSAKA MONAURAIL

Čtvrtek 23. 4. 2015
Vstup: 300 - 350 Kč
Vystupují:
Osaka Monaurail (JAP)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika