Erik Honoré: Live Remix je vzrušující hudební zážitek

Erik Honoré: Live Remix je vzrušující hudební zážitek

02. 04. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Od 8. do 11. dubna se v pražském Paláci Akropolis a brněnské Flédě uskuteční první ročník festivalu Punkt Meets Music Infinity, který k nám přenese koncept úspěšné norské přehlídky Punkt. V rámci jednoho večera na pódiu zazní jak původní skladba, tak i poté její naživo vytvářený remix.
Během čtyř večerů prvního ročníku se představí ať už v roli “původních” vystupujících, tak jako autoři remixů především velká jména současné norské hudby - například trumpetista Nils Petter Molvær, mistr live samplingu a producent Jan Bang, hudebník a producent Erik Honoré, perkusionista Ingar Zach, dvojice Streifenjunko (trubka a tenor saxofon), smyčcové duo Sheriffs of Nothingness, kytarista Eivind Aarset, zpěvačka Sidsel Endresen, špičkový bubeník a perkusionista Audun Kleive, skladatel a mistr elektronické hudby Per Martinsen či Stian Balducci, který se pohybuje na hranicích klubové kultury, improvizace a současné elektronické hudby. Ze zahraničí se pak diváci mohou těšit také na brilantního amerického bubeníka a perkusionistu Hamida Drakea i rakouského experimentátora Fennesze. Z České republiky vystoupí například Clarinet Factory, Orchestr Berg, Irena a Vojtěch Havlovi či Floex. Na pár otázek jsme se zeptali spoluzakladatele norské přehldíky Punkt, hudebníka a producenta Erika Honoré:

Jak byste popsal koncept Live Remixu?
Festival Punkt v Kristiansandu byl založen v roce 2005 hudebníky a producenty Janem Bangem a mnou. Je založen na neustále se rozšiřující síti umělců a právě na konceptu Live remixu. Live Remix znamená, že hlavní koncert je zdrojem zvuků a startovním bodem pro live remixy, které po něm ihned následují. Diváci tak mají možnost slyšet re-interpretaci - Live Remix - koncertu, který právě slyšeli. Live Remix je založen na hudební výměně a interakci mezi elektronikou (živé samplování) a skutečnými hudebníky.

Erik Honoré

Čím je zážitek diváků na Punktu unikátní, proč by vlastně se lidé měli přijít podívat?
Koncept Live Remixu se ukázal jako efektivní a zajímavý způsob vytváření nové hudby - díky improvizaci, která je jeho součástí, a díky tomu, že s každým remixem se mění zvuková paleta. Díky tomu je výsledkem vzrušující hudební zážitek, který oslovuje řadu dalších hudebníků. Punktu se například účastnili Brian Eno, David Sylvian, Laurie Anderson, Jon Hassell, John Paul Jones, Ensemble Modern a norští improvizátoři Nils Petter Molvær, Sidsel Endresen a Arve Henriksen. Audio-vizuální projekty, semináře a workshopy navíc doplňují a rozšiřují celý festivalový koncept.

Co se týká programu v Praze a Brně a norských hudebníků. Budou nějaké rozdíly mezi jednotlivými koncerty ve stylu, náladě či využití elektroniky?
Umělce vybíráme se záměrem, aby vzniklo organické prolínání hudebních stylů, které které se pak stane zdrojem pro živý remix. Norští umělci sahají od zcela akustických hudebníků (dechově / smyčcový kvartet Streifenjunko/Sheriffs of Nothingness), přes kombinaci (můj koncert Heliographs, který kombinuje elektroniku, kytaru, trubku a perkuse) až po improvizační formaci založenou na rytmu: Nils Petter Molvær (trubka), Hamid Drake (bubny), Jan Bang (živý sampling), Eivind Aarset (kytary).

Pracoval jste někdy v minulosti s českými hudebníky z letošního programu? Znáte někoho z nich více?
Poslechli jsme si všechny z nich a spolu s českými organizátory jsme udělali výběr. Skutečně se nám jejich hudba líbila a jsme rádi, že jde o různorodé styly - od elektronických textur, které vytváří Floex, až po téměř akustický soubor Orchestru Berg.

Budete před koncerty zkoušet nebo je to záležitost improvizace?
Live Remixy jsou 100% improvizované, stejně jako společný koncert Molværa, Drakea, Aarseta a Banga. Můj koncert Heliographs je z poloviny improvizovaný, z poloviny nazkoušený. Remix Fennesze je 100% improvizovaný, stejně jako ostatní remixy. A mám pocit, že jeho koncert je částečně improvizovaný a částečně nazkoušený.
 

Více informací a program na: www.punkt-musicinfinity.cz.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PUNKT MEETS MUSIC INFINITY

Středa 8. 4. 2015
Vystupují:
Irena a Vojtěch Havlovi, Erik Honoré, Ingar Zach, Streifenjunko + Sheriffs of Nothingness, Nils Petter Molvær, Hamid Drake, Eivind Aarset, Jan Bang, Per Martinsen
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika