FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Respect festival má kompletní program

Respect festival má kompletní program
13. 04. 2015   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) 18. Respect festival překonává bohatostí i pestrostí všechny předešlé ročníky. Program propojí nečerstvější objevy s tím nejlepším z let minulých a jako bonus překročí další žánrovou hranici.
Hlavní program ozdobí hned dvě hvězdy první velikosti: slepecké duo Amadou & Mariam, nejprodávanější africká skupina tohoto tisíciletí, a klasik moderní africké hudby Salif Keita, který se stal prvním Afričanem nominovaným na cenu Grammy.

Když se Salif Keita rozhodl pro hudební dráhu, znamenalo to tvrdou zkoušku. Mít v rodině albína považují Afričané za ďáblovo znamení, Keitův rod navíc odvozuje svůj původ z císařské rodiny, což se s povoláním hudebníka naprosto neslučuje. Dnes je Salif Keita klasikem moderní africké hudby a díky albu, které natočil s Carlosem Santanou a Joe Zawinulem, se stal prvním Afričanem nominovaným na cenu Grammy. Podobné pocty se dostalo manželské dvojici Amadou & Mariam, která za sebou má turné s Coldplay i U2, vystupovala na vyhlašování Nobelovy ceny míru na počest Barracka Obamy i na posledních světových pohárech FIFA. Na jejich posledním albu hostovali členové Yeah Yeah Yeahs či TV On The Radio, jako producent přispěl Damon Albarn. V minulosti se producentské role ujal i Manu Chao – ten s dvojící natočil Dimanche à Bamako, jedno z nejprodávanějších afrických alb všech dob.

„Letos jsme se rozhodli posunout žánrové hranice ještě dál než v minulosti,“ říká ředitel festivalu Borek Holeček. Na zahajovacím koncertě v úterý 26. května vystoupí ansámbl Hortus Musicus z Estonska, ve svém žánru řazený – podobně jako Kronos Quartet – do první ligy. Spojení staré a soudobé hudby i etnických vlivů posouvá Hortus Musicus na zcela novou platformu. Koncert proběhne v Dvořákově síni Rudolfina a zazní na něm i skladby jednoho z nejlepších současných autorů Arvo Pärta komponované přímo pro ansámbl.

Naopak nejmladší generaci 6-10 let je určena interaktivní dílna DRUM-in bubeníka Miloše Dvořáčka ve čtvrtek 28. května v 10 hodin v Paláci Akropolis.

Hlavní festivalový open-air víkend proběhne 13. a 14. června v osvědčené lokalitě parku Ladronka. Britsko-indická zpěvačka Susheela Raman od svého prvního koncertu na Respectu před deseti roky prošla úctyhodným vývojem a vytvořila sérii projektů s hudebníky z jihu Indie, kam každoročně jezdí čerpat novou inspiraci. Marseillský sbor Lo Cor de la Plana propojil polyfonní zpěvy Středomoří s ostrými rytmy severní Afriky a loni odehrál eden z nejsilnějších koncertů festivalu Colours of Ostrava. Kytarista Paolo Angeli ze Sardinie patřil k vrcholným překvapením loňského festivalu Womex. Jeho unikátní přístup k nástroji kritika označuje za spojovací článek mezi avantgardou a tradiční hudbou ze Sardinie.

Objevem letošního ročníku bude zpěvačka Lula Pena, která čerpá podobně jako slavnější Mariza z portugalského stylu fado – ale na rozdíl od ní se orientuje na temnější vrstvy žánru. Díky svému hluboce položenému hlasu si dokonce vysloužila srovnání s Leonardem Cohenem.

Romskou hudbu na festivalu zastupuje téměř třicet let existující maďarská skupina Parno Graszt, stylové inovace z Velké Británie představí čtveřice Spiro s překvapivým mixem folku a minimalistických smyček. Žánrovou diverzitu jihoafrické hudby reprezentují Abavuki, zatímco kultovní kapela The Pyramids odkrývá nepříliš známé spojení mezi Afrikou a free-jazzem.

Žánrovou rozmanitost symbolizuje i letošní festivalový vizuál. Na sérii etnických masek z minulých ročníků navazuje fiktivní živočich kočkopes, který s lehkou ironií symbolizuje tavicí kotlík hudebních fúzí.

Kromě hudby bude pro návštěvníky již tradičně připraven bohatý dětský program, interaktivní instalace, stánky s exotickými delikatesami, prodej hudebních nosičů a literatury, stánky neziskových organizací a další atrakce...

PROGRAM:
Zahajovací koncert: Hortus Musicus /Estonsko/ Rudolfinum 26. 5.
Bubenická dílna pro nejmenší: DRUM-in Miloše Dvořáčka /CZ/ Palác Akropolis 28. 5.


Doprovodný program v Paláci Akropolis:
Hailu Mergia /Etiopie, Austrálie/ + ZEA /Nizozemsko/ 1. 6.
Cedric Watson & Bijou Creole /USA/ 9. 6.
Fumaca Preta /UK, Nizozemsko, Brazílie, Portugalsko/+ DJ Alex Figueira-Vintage Voudou /Brazílie/ 22. 7.
Ogoya Nengo & Dfodo Womens Group /Keňa/ + Dj George Odhiambo / Jojo Records -Keňa/ 6. 8.


Hlavní program:

So 13. + Ne 14. 6. Park Ladronka Praha 6
Salif Keita /Mali/
Susheela Raman /Indie, UK/
Amadou & Mariam /Mali/
Lo Cor De La Plana /Francie/
Parno Grazst /Maďarsko/
The Pyramids /USA/
Spiro /UK/
Abavuki /JAR/
Paolo Angeli /Sardinie/
Lula Peňa /Portugalsko/

Dodal: Andrea Šafářová, RACHOT Production
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Sobota 13. 6. 2015 až Neděle 14. 6. 2015
350 - 570 Kč
Vystupují:
Salif Keita, Susheela Raman, Amadou & Mariam, Lo Cor De La Plana, Parno Graszt, The Pyramids, Spiro, Abavuki, Paolo Angeli, Lula Pena a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |