Free Mondays: Objev je, než začnou vyprodávat koncerty

Free Mondays: Objev je, než začnou vyprodávat koncerty

04. 05. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V květnu poznáš dva diamanty československé scény, blejsknou se tu post-rockoví The Ills a shoegazeoví Divided. Svou oběť na oltář stoner rocku položí Švýcaři Hathors a měsíc uzavřou synťáky vycházejících hvězd electro popu Say Yes Dog. Proč to celé zase bude stát za to?
4/5 Free Mondays - THE ILLS (SK), CHEVEYO (CZ)
experimental, exitab, instrumental, math-rock, post-rock, shoegaze

Dvě kytary, basa, bicí a žádný zpěv. The Ills si potrpí na hutný a hlučný sound, vytříbený vzájemně se doplňujícími kytarovými nahrávkami a podmanivými basovými linkami. Jejich tvorba už škatulky "post-rock" a "shoegaze" dávno přesáhla, ale své kořeny netají a s vlivy math-rocku či sludge-u se vrhají do nových hudebních dobrodružství. Jejich atmosférické instrumentální skladby se jim dosud podařilo zachytit na dvou albech (Splendor / 2012 a To Wish Impossible Things / 2010) a dvou EP-čkách. V pořadí třetí album s názvem Zoya nahráli v únoru v Dánsku a 10. září 2014 vyšel na jejich domovském labelu Exitab.

The Ills

Cheveyo je tříčlenná kapela z Hradce Králové a v ROXY představí první vlaštovky k debutovém albu s názvem Spirit Warrior, které vychází už květnu.

FB event: https://www.facebook.com/events/332852490259043/


11/5 Free Mondays - DIVIDED (CZ), FRED MADISON (CZ)
shoegaze, lo-fi, indie

Divided to jsou multiinstrumentalista Filip Helštýn a zpěvačka Viktorka Marksová, které naživo doprovází Jakub Zháňal na bicí a Ondra Mikula basa. Mají kořeny ve Frýdku-Místku a v Ústí nad Labem, odkud se znovu vrací na výsluní český shoegaze. Rozhodně jen nekopírují někdejší hrdiny indie scény, jejich osobité pojetí shoegaze do sebe vstřebalo i prvky melancholického popu či lo-fi folku. Skupina vznikla na konci roku 2013 a už na podzim následujícího roku vydávají své debutové album Born To Sleep, který sklidil velmi pozitivní reakce kritiky a za které byli nominováni na cenu Vinyla v kategorii Objev roku.
 

Fred Madison je původně sólový projekt Miroslava Šuláka, ke kterému se později přidali další členové z kapely Wotienke. Do ROXY přijíždí představit, jak zní indie-rock ve Valašském Meziříčí.

FB event: https://www.facebook.com/events/774291839332696/


18/5 Free Mondays - HATHORS (CH) THE COMPLICATION (CZ)
high-energy, noise, grunge, punk rock, stoner, alternative

Hlučný grunge švýcarské kapely Hathors pokládá svatou oběť na oltář stoner rocku. Tahle tříčlenná parta zazáří na Free Mondays 18. května. Marc Bouffé bude svýma rukama mučit kytaru v doprovodu basáka a bicích. Odehrají sérii modliteb, které vyjadřují utrpení i extázi. Když v roce 2011 vydali jejich první album „Hathors", podařilo se jim ho nabít kreativní energií a vznikla tak kolekce tracků, která střídá horlivost a naléhavost s jakýmsi prchavým klidem. To vše ve snaze dosáhnout křehké rovnováhy energie, nadšení, hluku a rocku. Do ROXY přiváží jejich nejnovější album z roku 2014, na kterém se podílej John Angello, mimo jiné pracující s kapelami jako Sonic Youth, PJ Harvey nebo Madrugada.

Hathors

The Complication to je energie, bordel a hlavně velká láska k devadesátkám. Dokážou vám, že Rock 'n' Rollu ještě zdaleka neodzvonilo. Muzika založená na hlasité kytaře, hutné base a dynamických bicích, ve které i přes všechny ty potrhané struny a rozmlácené kytary najdete chytlavé melodické linky a výrazné refrény využívajících hlasů všech členů kapely.

FB event: https://www.facebook.com/events/820237111347407/


25/5 Free Mondays - SAY YES DOG (DE/LUX), VOGJETGRAIK (CZ)
synth, electro-pop, indie, experimental

Say Yes Dog je kapelou, za kterou zatím nemluvila žádná vydaná alba, ale jejich živá vystoupení, nadšení a hlavně skvělá hudba. To vše je za krátkou hudební kariéru dokázalo přivést na festivaly, jako je Primavera Sound festival v Barceloně. Slovy chvály nešetřily The Guardian nebo Vice, který je dokonce onálepkoval slovy „Další velká věc“. V roce 2011 se v Berlíně dali dohromady dva Němci a jeden Lucemburčan. Dokázali spojit taneční melodie linoucí se z jejich synťáků se skvělými beaty. Vokály zpěváka Aarona dodávají této spontánní hudbě další vrstvu. Celé to funguje i v klubu a to aniž by ztráceli jejich přirozený, upřímný zvuk, který je o to silnější, když si ho pustíte doma do sluchátek. S první oficiálním albem vyjdou ven pod hlavičkou Wagram France těsně před tím, než začnou objíždět festivaly po celé Evropě. Pokud máte rádi kapely jako Hot Chip, tak si Say Yes Dog určitě zamilujete.
 

Vogjetgraik to jsou Kamil, Karel, Láďa a pan Seidenglanz. Hledají tváře a talíře, samotechno, analogem zazen, sebebuben. Vysílání teď řídí oni. Poznáte bázeň a mystérium z nejzazších hlubin vědomí.

FB event: https://www.facebook.com/events/670442639732186/

Web: roxy.cz

Dodal: Daniel Bacho, Roxy
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FREE MONDAYS: THE ILLS

Pondělí 4. 5. 2015
Vstup: zdarma
Vystupují:
THE ILLS (SK), CHEVEYO (CZ), Selecto & Komandante
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika