Letní filmová škola

Letní filmová škola

18. 07. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
32. ročník festivalu Letní filmová škola Uherské Hradiště od 21.-30. července.
Kulturní, především však filmová akce, je svou velikostí srovnatelná s velkými filmovými festivaly, ale svým posláním i průběhem naprosto originální a jedinečná u nás i ve světě. Poslání LFŠ i po 40 letech zůstává stejné - prohlubovat odborné vzdělání organizátorů a lektorů filmových klubů a v posledních deseti letech i dalších milovníků filmového umění a historie, současně prohlubovat přirozenou spolupráci s jinými druhy umění.

Za dobu svého trvání si Letní filmová škola (LFŠ) vydobyla přední místo nejen mezi klíčovými filmovými, ale i obecně kulturními událostmi v České republice. Zatímco do Karlových Varů jezdí nadšenci za současnou kinematografií, v Uherském Hradišti si chtějí především doplnit a zdokonalit své vědomosti v tomto oboru. Přestože LFŠ každý rok roste, zůstává stále akcí nezávislou a zásadně alternativní.

Programové cykly:

Člověk a příroda:

- filmy o kráse a fascinaci přírodou
- filmy o cestovatelích a objevitelích těžko přístupných částí přírody
- filmy o pozitivním (a přirozeném) vztahu člověka k přírodě, nedílné součásti harmonického života
- filmy o negativním vztahu k přírodě, snímky o ničení přírody civilizací
- filmy o skrytém tajemství přírody

Africký film:

V tomto cyklu představíme především filmy jižní a subsaharské Afriky z hlediska historického a teritoriálního. Africká kinematografie má velkou tradici a několik významných režisérů, kterým bude věnovat největší část přehlídky.

Kanadský film:

Největší domácí přehlídka kanadského filmu bude obsahovat sice "jen" 35 celovečerních snímků, ale pokusí se představit nejvýznamnější snímky i osobnosti kanadské kinematografie. Vedle osobností kanadského hraného filmu (F. Girard, A. Egoyan, D. Cronenberg, D. Arcand, T. Kotcheff, Jean-Pierre Lefebvre, André Forcier, Robert Lepage, C. Jutra, P. Perrault a dalších) vás seznámí také s tvůrci slavné kanadské animace (N. McLaren, F. Bach, I. Pathel, G. Thomas, ...).
Osobnosti a výročí:
Každoroční cyklus představí významné osobnosti světové i domácí kinematografie. Kromě tradiční kolekce filmů letošních jubilantů (L. Visconti, R. Rosselini, C. Reed, O. Premminger, B. Wilder - všichni slaví 100 let od narození), se představí i snímky současných tvůrců.

Deset filmů, které…:

Velký úspěch nového cyklu na LFŠ 2005 je důvodem k jeho pokračování. Cyklus opět nabídne desítku filmů, které výrazně ovlivnily filmové dějiny. Většina snímků tohoto tematického souboru bude zřejmě notoricky známá, ale připravovaná forma prezentace by i těm zkušenějším divákům měla přinést něco nového. Projekce samotného filmu bude totiž doplněna rozsáhlejší přednáškou odborníka či tvůrce, mnohdy bude spojena též s dalšími filmovými ukázkami. Po projekci bude navíc vytvořen prostor pro podrobnější rozbor a diskusi. Cílem je přinést inovovaný pohled na dnes již filmovou klasiku a zaměřit se především na její "revoluční" či "revoltující" podstatu.

Nová domácí tvorba:

Tradiční přehlídka nejnovější české tvorby za osobní účasti tvůrců představí snad většinu filmů uvedených do distribuce po 1. září 2005. Většina filmů bude představena i nejširší veřejnosti v populárních projekcích v letním kině.

Doprovodné akce:

Koncerty, divadla, výstavy, komponované programy pro děti, workshopy, panelové diskuse, hudební doprovod k filmům, básnické večery a podvečery, komponované akce, letní kina... Již několik let jsou nedílnou a velmi výraznou součástí programu LFŠ. V posledních letech dramaturgicky doplňují hlavní cykly LFŠ a jsou určeny nejenom pro akreditované účastníky, ale i pro veřejnost.

www.lfs.cz
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika