Dema: Praha je skvělé město

Dema: Praha je skvělé město

02. 09. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Mezi zástupci Italské techno scény jednoznačně vyniká mladý talentovaný producent Dema z Milána. Jeho unikátní zvuk zní po celé Evropě, nevyjímaje přední kluby ve Švýcarsku, Německu nebo Velké Británii. České publikum zažije jeho energický set už v pátek 11. září na párty Creative v třípatrovém pražském klubu Chapeau Rouge.
Letní sezóna je v plném proudu, jak ji trávíš a kde už jsi hrál nebo budeš hrát?
Toto léto se věnuji převážně stěhování mého studia s veškerými mašinkami na nové místo, takže zabere poměrně dost času dát vše dohromady a znovu začít makat na muzice. Ale i tak jsem si zahrál například v Německu, Španělsku nebo Itálii.

Dema

Spousta party people nejen z České republiky tě zná jako producenta současného techno soundu s osobitým zvukem. Kdy ses rozhodl vydat na dráhu producenta a dje?
Elektronickou muziku poslouchám od svých 14 let, kdy mě hodně ovlivnila jména jako je Giorgio Moroder, Sven Vath, Miss Kittin, Steve Bug nebo Timo Maas, kteří vystupovali v jednom ze zásadních klubů v mém městě Miláně – Magazzini Generali. Samotný klub mě samozřejmě ovlivnil také. Byl jsem fascinován kompozicí zvuků a tvorbou něčeho nového, co není obvyklé. Na počátku jsem začal na svém počítači pracovat na mashupech a takových rádoby remixech, ale to spíše jen pro zábavu a až po čase jsem si pořídil djskou konzoli a následně začal hrát z vinylů a cdéček.

Před sedmi lety jsem začal dělat na vlastní tvorbě. V té době to bylo hodně minimalistické a inspiroval jsem se převážně skladbami, které vycházely na Minusu. Pak jsem si prošel určitou změnou a trochu jsem přitvrdil více do techna. V současnosti mě hrozně baví produkovat perkusivnější a vokálovější prvky do techno groovy věcí.

Co tvá rodina? Je nějakým způsobem spjata s hudbou a věnují se jí jako profesionálové nebo tě alespoň nějakým způsobem inspirovala ve spojení s muzikou?
Když jsem byl dítě, poslouchal jsem různou hudbu právě díky mojí rodině. Ta se jí sice profesionálně nevěnuje, ale hodně mi pomohla se v tomto druhu umění vzdělat.

Prozradíš nám, jak vypadá tvoje studio, kde tvoříš, a zda v rámci vystoupení používáš současné digitální technologie?
Při hraní nejsem moc velkým příznivcem digitálu, takže při svých setech využívám vinyly, cdéčka a analogový delay pedál. V rámci produkce používám FL Studio a občas Logic. Před deseti lety jsem začal s FL Studiem pracovat a jsem s ním naprosto spokojen. Naučil jsem se, jak pracují interní pluginy a efekty a moje práce v něm je den ode dne lepší a lepší.

Kolik času ve studiu trávíš během týdne?
To záleží hodně na tom, jak moc jsem inspirován. Někdy šest až sedm hodin denně a jindy zase dvě až tři týdně. Samozřejmě někdy musíš ve studiu zůstat spoustu času, když máš dané termíny odevzdání důležitých tracků nebo remixů, i když bys nejradši byl někde úplně jinde (smích).

V dnešní době, kdy je producentů jako máku a to i těch dobrých, vydává spousta z nich na menších labelech. Tam čeká na svoji šanci, kdy je osloví větší vydavatelství, a díky vydání vlastní tvorby jim pomůže nastartovat kariéru. Co si o tom myslíš? Jak jsi se dopracoval do fáze, kdy se tvé skladby objevily na renomovaném labelu Sci+Tec, za kterým stojí respektovaný Dubfire?
Před několika lety jsem viděl na YouTube video, kde vystupoval právě Ali Dubfire a zrovna hrál můj track Indiana, který jsem vyprodukoval se svými přáteli Paride Saracenim a Axelem. To bylo pro mne opravdu velké překvapení a následně jsem Aliho kontaktoval s tím, že bych mu rád zasílal svá proma. On souhlasil a o dva roky později jsem se rozhodl udělat pro Sci+Tec EP a povedlo se. Měl jsem tu čest vystoupit i na Sci+Tec showcase parties a musím říct, že to pro mne bylo nejlepší hraní, které jsem v životě zažil!

Co pro tebe hudba znamená?
Je to pro mě něco speciálního a velmi důležitého. Nabíjí mne energií, je něčím uvnitř mě. Možná bych měl říci, že hudba jsem vlastně já. V poslední době se hodně soustředím na zajímavé vokály, funky vlivy a snažím se do svých skladeb dát atmosféru party a co nejvíce energie.

Vím, že občas spolupracuješ s Paride Saracenim, kterého jsi již zmínil. Jak vaše spolupráce probíhá?
Paride je můj velmi dobrý přítel a jsem rád, že s ním mohu kooperovat. Poznal jsem opravdu spoustu djs jak starší generace, tak těch mladých a musím říct, že on je jedním z mála talentovaných umělců této doby. Má ten správný umělecký nadhled a přístup, což je ohromné!

Máš nějaký svůj nejoblíbenější track, který jsi zkomponoval nebo je to těžké nějaký vybrat?
Je to velmi těžké (smích). Možná Framing na Sci+Tec. To je track, který je pro mě velmi důležitý. Byl bestsellerem na Beatportu, ale na druhou stranu mám spoustu věcí, které hraji i po letech, ale jak jsem již řekl, je opravdu těžké vybrat jen jeden.

Co tvůj osobní život? Máš čas na rodinu a přítelkyni?
Rodina, přítelkyně a přátelé jsou vždy na prvním místě a mám na ně vždycky více času, než na muziku, protože opravdoví lidé jsou ti nejdůležitější.
 

Jak už si zmínil, pocházíš z Milána. Jaká je v tomto městě vlastně scéna?
V Miláně je situace opravdu špatná. Asi stejně jako v celé Itálii. Problém mého rodného města je, že kluby si zvou stále ta samá jména, velké hvězdy jako je Loco Dice, Marco Carola a další. Jsou to sice dobří přátelé a velcí umělci, ale myslím si, že je důležité dát prostor novým talentům. Bohužel se to neděje a to je vlastně i důvod, proč vystupuji převážně mimo Itálii.

Když se chceš zrelaxovat a vypnout, co nejraději děláš?
Jsem s rodinou, přítelkyní nebo přáteli. Kromě toho nepohrdnu dobrým jídlem, filmem a občas se zajdu jen tak projít.

Jsi majitelem známého labelu Redrum. Co je na tomto vydavatelství nového, jaké jsou plány do budoucna?
Uplynulý rok byl pro Redrum velmi úspěšný. Pracovali jsme velmi tvrdě a dostalo se nám pozitivních ohlasů od djs a clubberů. V tuto chvíli pracuji na vydání vinylu. To je pro mne tak trochu exkluzivní. Noví umělci a releasy jsou na cestě a plánujeme také showcase napříč Evropou. Takže je určitě na co se těšit!

Vzpomínáš si na tvoje nejlepší vystoupení v kariéře, ze kterého máš nejsilnější zážitek?
Těžká otázka. Napadá mě spousta zážitků a vystoupení. Nejspíše asi hraní v Egg London před třemi lety. Bylo to první vystoupení v Egg a premiéra v Londýně. Plný parket, lidé byli plní energie a tančili s rukama nad hlavou. Ale například i hraní v Amnesii nebo Sankeys bylo skvělé a jen tak na ně nezapomenu!

11. září vystoupíš na známém pražském eventu Creative, který bude oficiálním warm upem k halovce Citadela, kde se představí tvůj dobrý známý Dubfire. Pamatuješ si na vaše první setkání?
S Alim jsme opravdu dobří přátelé. Známe se pět let. Poprvé jsme se potkali na jednom festivalu v Zurichu, kdy se mne zeptal, jestli se se mnou může vyfotit, a hned to postnul na svůj Instagram. To byl začátek skvělého přátelství se skvělým člověkem.

Tvá aktuální top 5?
Sidney Charles – Impermanence
Steve Lawler – Generation Acid (Argy Remix)
Alan Fitzpatrick - for_an_endless_night (jel ford remix)
Anna - Abre los Ojos (original mix)
Pig and Dan and Mark Reeve - Accidental Paradise

Je něco, co bys chtěl českým party people sdělit?
Jsem moc rád, že mohu na tomto eventu vystoupit. Praha je skvělé město a o Creative party jsem slyšel samá pozitiva!

Dodal: Ondřej Beránek, Dj Subgate
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CREATIVE CITADELA WARM UP

Pátek 11. 9. 2015
Vystupují:
Dema (it), DJ Kaisersoze, DJ Subgate (minimal), DJ Michael J. (electronica), DJ Schwing (elektro), DJ Rob Smile (deep house)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika