Erik Truffaz vystoupí v Paláci Akropolis

Erik Truffaz vystoupí v Paláci Akropolis

07. 10. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Erik Truffaz, skvělý jazzový hudebník, se vrací do Prahy s náloží překvapení. Tento jazzový génius natočil přes patnáct alb a prosadil se v USA. „Jazz se šťávou i duší a spoustou otevřeného prostoru,“ napsal o něm Rolling Stone. „Inteligentní, nekompromisní hudba současnosti, kterou hrají virtuózní hráči s bohatou fantazií a odvahou,“ nadchly se Jazz Times.
Ve Švýcarsku narozený a ve Francii žijící trumpetista, přezdívaný jako „Miles Davis acid jazzu“ se svým kvartetem spojuje jazzové experimenty, drum'n'bass a hip-hopu. Kritika přirovnává Truffaze nejen k jazzovému géniovi Milesi Davisovi, ale také k průkopníkovi ambientu Brianu Enovi. „S použitím minima tónů vytváří extatickou zvukovou atmosféru,“ připojil časopis Rolling Stone.

Erik Truffaz – Doni Doni tour

Přelomové album The Walk Of The Giant Turtle, které Truffaz v roce 2003 natočil se svým kvartetem, je revolučním propojením jazzu, tanečních rytmů, hip-hopu i drum'n'bassu. Další rozměr dodávají jeho nahrávkám hostující vokalisté – newyorský rappper Nya, tuniský zpěvák tradičních písní Mounir Troudi či francouzský šansoniér Christophe.

Tuzemští hudební publicisté si v souvislosti se švýcarským hudebníkem oblíbili přezdívku „neúnavný hudební novátor“. Ne nadarmo – jeho věčnou touhu po objevování a experimentování dokazuje třeba album Arkhangelsk, které myšlenkově inspiroval koncert v polární části Ruska. Hudebně je kolektivním výtvorem kvarteta, jehož všichni členové jsou mimochodem fanoušky skupiny Radiohead. Na jazzové zvyklosti se jedná o překvapivě relaxační album, stojící na jemně plynoucím rytmu a výrazných refrénech. I když Truffaz je respektován jako stěžejní postava současného jazzu, jeho hudba hranice žánru přesahuje.

Nové album, vycházející u vydavatelství Parlophone v lednu 2016, zrcadlí ale jen „hladkou metamorfózu“ od zatím posledních hudebníkových počinů, jak letos v květnu uvedl na svém oficiálním webu. A to i přesto, že si kromě staronových kolegů ze svého kvartetu (nově jej posílil bubeník Arthur Hnatek) přizval ke spolupráci geograficky i hudebně exotické umělce – afro-beatovou princeznu Rokiu Traoré a hip-hopera Oxma Puccina z Mali.

Příchod nového člena a spolupráce s hudebními špičkami ve svých žánrech ale nejsou jedinými otisky „zvenčí“ na chystaném albu. Ty nejčetnější pochází od jihoafrické taneční skupiny Vuyani, se kterou Erik Truffaz navázal „bohatou a kouzelnou spolupráci“. Studně inspirací je hluboká – jak se zdá, večer 15. října bude napěchovaný překvapeními.

Dodal: Tereza Šípová, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ERIK TRUFFAZ

Čtvrtek 15. 10. 2015
Vstup: 460 - 550 Kč
Vystupují:
ERIK TRUFFAZ kvartet - Křest nového alba
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika