Baroness se ve zdraví vracejí na pódia s novou deskou

Baroness se ve zdraví vracejí na pódia s novou deskou

21. 12. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Nové album Baroness je triumfálním návratem s těmi největšími a nejvelkolepějšími riffy a sbory, které tito hudební dobrodruzi kdy nahráli. Ale jeho fialový název Purple také reflektuje temný moment jejich nedávné historie.
V roce 2012 přežili děsivou nehodu svého autobusu. "Kapela utrpěla obrovské zhmoždění," říká zpěvák a kytarista John Baizley o nehodě. "Bylo to poranění, které nám celkem na dost dlouho zabránilo normálně fungovat. Doufáme, že tahle deska je takovým odrazovým můstkem, který nám pomůže z toho všeho se dostat."

Baroness


Album vyšlo 18. prosince a vznikalo pod dohledem producenta Davea Fridmanna (the Flaming Lips, Sleater-Kinney), který se pokusil pomoci sdělit posluchačům veškeré pocity, které Baroness v nedávné době zažili, a přeměnit je ve vítězný pokřik. Album Purple bylo nahráno s napůl pozměněnou kapelou - Baizley a Pete Adams (kytara, vokály) a nováčci Nick Jost (basová kytara, klávesy) a Sebastian Thomson (bicí) nahráli 10 komplikovaně vrstevnatých skladeb s texty o nehodě samotné ("If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain)"), o boji s cílem rychle se zotavit ("Chlorine & Wine") a jejich neustálém úsilí o umělecké i lidské přežití ("The Iron Bell").

"Nechtěli jsme natočit pomalou temnou desku," říká Adams. "Potřebovali jsme zrychlit. Potřebovali jsme být melodičtí a zároveň agresivní. Myslím, že se nám tím podařilo dostat ze sebe všechny ty pocity, všechny emoce, všechno od hněvu ke kopnutí do vrtule."

Baroness vznikli v roce 2003 v Savannah, ve státu Georgia. V roce 2007 vydali svůj kritikou oceňovaný debut s nádechem sludge Red Album, které metalový časopis Revolver zvolil albem roku. Následovalo tvrdší album Blue Record - album roku v anketě extrémního metalového magazínu Decibel. Ale průlom a naprosté otevření se přišlo s dvojalbem z roku 2012 Yellow & Green – podle časopisu Spin "Metal Album of the Year."

Téhož roku, necelý měsíc po vydání desky, však v Anglii přichází tragická nehoda. Po pádu autobusu z výšky devíti metrů z viaduktu poblíž města Bath si Baizley zlomil levou ruku a levou nohu a tehdejší basák Matt Maggioni a bubeník Allen Blickle utrpěli zlomeniny obratlů. Jako zázrakem nikdo nezemřel.

Baizley strávil dva a půl týdne bez pohybu v nemocnici a následující měsíce se zotavoval. Po rozhovoru s Jamesem Hetfieldem, který prožil podobnou nehodu, se rozhodl pokračovat v hraní v Baroness.

Na jaře 2013 se po přátelském rozloučení s Maggionim a Blicklem s novou sestavou představili svým fanouškům na "thank you tour." Tehdy začaly vznikat první skladby na Purple.

"Všechno pak šlo celkem hladce," říká Thomson. "Jediné, co nám dalo trochu zabrat, bylo naučit se spolu psát písničky. To nám trvalo tak měsíc, dva, ale pak to už jelo."

"Teď je v tom mnohem víc hravosti," říká Adams. "Všichni jsou pozitivní, žádný opruz. Lidi se teď v Baroness smějí a usmívají mnohem víc než kdy jindy. Tak to prostě je a já jsem za to moc šťastný." Zhmožděnina se začíná léčit…

Baroness své fialové album představí příští rok v Evropě a v jejich kalendáři nechybí ani Praha, kam se vrátí již po několikáté. Jejich Purple tour zavítá 17.března do pražského Lucerna Music Baru. Vstupenky za 390,- Kč + poplatky jsou k zakoupení v pokladně a na webu Lucerna Music Baru, na www.goout.cz a v sítích Eventim, Ticketpro a Ticketportal. Na místě v den koncertu pak za 490,- Kč.

Dodal: Michal Rejzek
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BARONESS

Čtvrtek 17. 3. 2016
Vstup: 390 - 490 Kč
Vystupují:
Baroness (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika