Maxence Cyrin přijíždí do Prahy po 4 letech zahrát Daft Punk nebo Pixies

Maxence Cyrin přijíždí do Prahy po 4 letech zahrát Daft Punk nebo Pixies

04. 02. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
S klavírem na cestě od elektroniky ke klasice a zase zpátky, to je v kostce kariéra francouzského hudebníka Maxence Cyrina, který bude 11. února hostem večírku EuroConnections. Jak by asi zněly hity od Daft Punk, Massive Attack nebo Aphexe Twina zahrané na klavír? Na takovou otázku dá Cyrin odpověď v Paláci Akropolis, kde představí i materiál z nové desky klavírních předělávek Novö Piano II.
V hudbě není nic nemožné, tak proč by nemohl klasicky vzdělaný klavírista vzít současnou elektronickou hudbu a začít ji hrát po svém na klavír? Francouzský hudebník Maxence Cyrin se svojí tvorbou dokazuje, že klubová hudba a klasika k sobě mají možná blíže, než si myslíme. Přesvědčil o tom už návštěvníky pražského koncertu před čtyřmi lety a nyní se do Prahy vrací s novým albem Novö Piano II, na kterém své žánrové spektrum ještě rozšiřuje - vedle skladeb od Björk či Goldfrapp předělává i hity od Soundgarden, The Cure, Billyho Idola a dojde i na instrumentálku Clubbed To Death z filmu The Matrix.
 

Maxence Cyrin má s klubovou hudbou dlouhý románek. Po konzervatoři se na konci osmdesátých let vrhl na novovlnnou elektroniku a vzápětí plnýma nohama i do světa techna a house. Pod svým jménem i pseudonymy jako Brain In A Box, Max Da Fly či Mental MXC vydával taneční tracky, už album Instants z roku 1995 ale naznačovalo, že by se ke klavíru zase rád vrátil. Novým začátkem pro Cyrina byla kolekce Modern Rhapsodies, kde skládá poctu skladbám od Massive Attack, Aphexe Twina či Gusta. Nápad převést elektronické hity do notového papíru prý dostal legendární pařížský producent Laurent Garnier, který desku vydal na svém labelu F Communications. Cyrin na album navázal o pět let později kolekcí Novö Piano, kde pod producentským dohledem Marca Collina z Nouvelle Vague hraje hity od Justice, Daft Punk nebo Nirvany. Z jeho předělávky Where is My Mind od The Pixies se s bezmála pěti miliony shlédnutí na Youtube stal virální hit.

Nejen coververzemi je živ Maxence Cyrin. V jeho repertoáru najdete i vlastní autorské skladby - album The Fantasist (2012) propojovalo klavír se syntezátory, zatímco o dva roky mladší Nocturnes (Solo Piano) nabízí kolekci ztišených klavírních meditací v duchu vážnohudebního minimalismu. V Praze na večírku EuroConnections uvede Cyrin svoji novinku Novö Piano 2.

 Diskografie:
Powertrance (1992), Paradise Movement
Instants (1995) Sine Terra Firma
Modern Rhapsodies (2005) F Communications
Novö Piano (2010) Kwaidan Records
The Fantasist (2012) Ekler'O'ShocK[5]
Nocturnes (Solo Piano) (2014) Evidence/Little Tribeca
Novö Piano 2 (2015) Evidence/Little Tribeca

Více informací a audio ukázky:
maxencecyrin.net
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: MAXENCE CYRIN

Čtvrtek 11. 2. 2016
Vstup: 450 - 600 Kč
Vystupují:
MAXENCE CYRIN (FR)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika