EuroConnections nabídnou Never Sol v doprovodu filharmonie a islandské Vok

EuroConnections nabídnou Never Sol v doprovodu filharmonie a islandské Vok

09. 02. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na poslední únorovou sobotu si EuroConnections nachystaly lahůdkový dvojkoncert. Český indie-popový projekt Never Sol představí svoje písně v doprovodu orchestru Filharmoniků města Prahy a z Islandu dorazí zasněné elektronické trio Vök, velký objev místní nezávislé scény. Palác Akropolis se 27. února ponoří do melancholické nálady pozdní zimy.
Mluvit o specificky mrazivém zvuku kapel z Islandu už je docela klišé, hudba tria Vök nicméně tuto charakteristiku naplňuje do posledního tónu, aniž by ale zároveň zněla předvídatelně. Zpěvačka a kytaristka Margrét Rán Magnúsdóttir, saxofonista Andri Már Enoksson a kytarista Ólafur Alexander míchají své nástroje s chladnou elektronikou a výsledkem jsou nahrávky disponující uhrančivou atmosférou, díky níž bývají srovnáváni s anglickými The xx. Okouzlující hlas Margrét za mikrofonem zase Vök posouvá směrem k švédským The Knife a Fever Ray. Všechna srovnání ale v důsledku selhávají - i díky neobvyklému použití saxofonu je islandské trio hlavně samo sebou a přesvědčit se o tom už mohli i návštěvníci loňských Colours, kde s úspěchem vystoupili.

Vök

Vök začali jako duo v roce 2013 a krátce po založení vyhráli talentovou soutěž Icelandic Music Experiments. Debutové EP Tensions potvrdilo, že to nebyla náhoda a hitový singl Before oběhl internetové blogy. V následujícím roce se k Vök přidal kytarista Ólafur Alexander a trio natočilo EPčko Circles, kde už islandštinu definitivně nahradila angličtina. Co ale rozhodně zůstalo je křehký elektronický minimalismus jejich písniček, které se zakousnou pod kůži jako mráz. Další zbraní Vök je vizualita - černobílé klipy dotváří náladu. Na rok 2016 chystá trio své debutové album a rozhodně se máme na co těšit.

Pražský hudební projekt Never Sol v čele s písničkářkou Sárou Vondráškovou se nijak nestydí za svoji epičnost. V Paláci Akropolis ale bude 27. února možné slyšet skladby tak epické jako nikdy předtím - Never Sol totiž vystoupí v doprovodu desetičlenného orchestru Filharmoniků města Prahy. Písně zazní v aranžích pro dvě housle, kontrabas, cello, violu, klarinet, lesní roh, hoboj, fagot a perkuse. „Uchopit písně novým způsobem a zaranžovat je byla pro mě výzva, zároveň mi přišlo lákavé učit se pracovat v jiném kontextu. Nechtěla jsem písničky krkolomě měnit, spíše podpořit to, co v nich už je.“ říká Sára Vondrášková o projektu, který završuje jednu kapitolu v její hudební cestě. 

Sára Vondrášková vystudovala Jazzovou VOŠ Jaroslava Ježka a díky několika vystoupením s klavírem se dostala k producentovi Janu P. Muchowovi. Debutové album Under Quiet získalo Sáře nominace na ceny Anděl v kategoriích zpěvačka a objev roku a deska figurovala i ve finalové sedmičce cen Apollo za rok 2013. Mezinárodní věhlas jí zajistilo hostování na Floexově singlu Gone a Under Quiet (2013) vyšlo pro mezinárodní trh na prestižní značce Denovali Records. Sára/Never Sol se v roce 2014 představila na tokijské Red Bull Music Academy. Kariéra jednoho z největších objevů české hudební scény posledních let už dávno překročila hranice naší země a bude zajímavé sledovat, kam se posune s novou deskou, na které se už pracuje. Materiál zazní už na koncertě 27. února v Paláci Akropolis, kde se na pódiu potká s islandskými Vök. 

Více informací a audio ukázky:
http://www.vok.is/
http://www.neversol.cz
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Sobota 27. 2. 2016
Vstup: 500 - 580 Kč
Vystupují:
NEVER SOL S ORCHESTREM PRAŽSKÉ FILHARMONIE (CZ), VÖK (IS)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika