Music Infinity s Grandbrothers a Jono McCleery

Music Infinity s Grandbrothers a Jono McCleery

15. 02. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
První večer Music Infinity 2016 uvítá poprvé u nás německé duo Grandbrothers, které míchá zvuk klavíru a experimentální elektroniky. Už jejich loňské debutové album Dilation je pasovalo do role velkého objevu. Druhým hostem v Paláci Akropolis bude anglický písničkář Jono McCleery patřící do stáje Ninja Tune. Jeho hlas byl slyšet třeba na poslední desce Portico a do Prahy přiveze představit své nové album Pagodes.
Německé duo Grandbrothers nachází ve své originální tvorbě způsob, jak propojit komorní hudbu, ambient s techno či glitchovými beaty. „Chtěli jsme stvořit moderně znějící hudbu s použitím klasických hudebních nástrojů, které mají bohatou historii.“ vysvětluje Lukas Vogel nápad, na němž společně s Erolem Sarpem postavili před dvěma lety své Grandbrothers. Kontrast starého a nového je jasný už z minulosti obou hudebníků. Zatímco Erol je vystudovaný jazzový klavírista, Lucas se živí výrobou analogových syntezátorů. Jejich společný projekt ale překračuje všechny žánrové škatulky.

Grandbrothers

Potkali se na univerzitě v Dusseldorfu a hned svojí první skladbou Ezra Was Right zaujali Gillese Petersona, který ji zařadil na kompilaci Bubblers 10. Debutové EP Ezra jim v roce 2014 remixovali Greg Wilson, JD Twitch z Optimo a nebo Kim Brown. První album Dilation uvedlo hudební vizi Grandbrothers v její celistvosti - meditativní jazzový klavír či spinet se proplétají mezi sofistikovanými beaty, minimalistický ambient se přelévá do maximalistického IDM a vlivy Stevea Reicha a Ryuichiho Sakamota si podávají ruce s Aphexem Twinem nebo Autechre. „Vidíme celý projekt jako experiment: jak daleko můžeme s klavírem ještě zajít? Jak moc z něho můžeme vytěžit co se týče zvuků.“ Název alba Dilation nelže, čas u jejich hypnotické hudby skutečně mění délku.

Jono McCleery

Písničkář s uhrančivým hlasem Jono McCleery je stejně jako žánrový kolega Fink poněkud nečekaným zástupcem křehkého folku na Ninja Tune. Jenže časy se mění a žánry splývají a jeho písničky na kompilacích jako Ninja Tune XX vlastně vůbec nezní nepatřičně. McCleery navíc rozhodně není ortodoxní „španělkář“, v jeho náladových skladbách probublává elektronika, smyčce a osobité zvukové aranže mu pomáhají překračovat stereotypy. Často také hostuje na deskách kolegů z různých žánrů – ať už je to drum'n'bassový producent Joe Syntax, britští Part-Time Heroes nebo eklektický electro-jazz Portico, na jejichž loňské desce Living Fields je slyšet hned na čtyřech skladbách. Byl také součástí kolektivu One Taste, do nějž patřili Jamie Woon a Little Dragon.

Jono McCleery odstartoval svoji kariéru v druhé polovině minulé dekády. Debut Darkest Light vydal v roce 2008 s finanční podporou fanoušků, o druhé album There is se postarala značka Counter Records, sublabel Ninja Tune. „Miles Davis, Massive Attack, John Martyn, Fink, a Radiohead v jednom delikátně nahraném balíčku.“ napsali o desce v jedné recenzi. Pak už Jono zamířil na další sublabel Ninja Tunes, If Music, kde se vloni na podzim objevilo jeho třetí studiové album Pagodes rozkročené mezi folkem, moderním jazzem a inovativní elektronikou. Od večírku Music Infinity první březnovou středu v Paláci Akropolis s Jono McCleerym a Grandbrothers nečekejme nic menšího než báječné zvukové i emocionální dobrodružství. 

Více informací a audio ukázky:
www.grandbrothersmusic.com
www.jonomccleery.com
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY: GRANDBROTHERS

Středa 2. 3. 2016
Vstup: od 280 Kč
Vystupují:
GRANDBROTHERS (DE) + JONO MCCLEERY (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika