Duben, do klubu půjdem! Krasojízda toho nejzajímavějšího pokračuje

Duben, do klubu půjdem! Krasojízda toho nejzajímavějšího pokračuje

04. 04. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jejich jméno sice není na každém rohu, ale to ještě neznamená, že by si to nezasloužili. Právě naopak! Každý by si je měl povinně poslechnout a být v obraze.
Zajímají tě punkovější kapely? Američtí Talkative ti ukážou, jejich zvuk okořeněný synťáky. Další na řadě jsou Sama Dams, jejichž tvorba připomíná Radiohead. Z Itálie na trochu zasněné vlně electro experimentů přijedou Platonic Dive a na cestu na měsíc a do zpět do podzemí se vydáš s Blue Crime.

FREE MONDAYS w/ TALKATIVE (USA) + PSYCHOCANDY (CZ)
experimental, portland, drone, electronic, noise rock, pdx, psych, space punk, space rock, synth, Portland

Talkative
Synťáky, tvrdé bicí, ale i chill vibes. Nějak tak zní Talkative, kteří tě svou hudbou lapí mezi lounge music a punkem. Jejich poslední počin s názvem Hot Fruit Barbecue pozvedlo vysoce energický zvuk na novou úroveň. Album zní více cílevědomě než jejich přechozí tvorba a každý song nutí poslouchat dál a tančit. Talkative mají svým způsobem klidnější punkový zvuk, který je obohacen o experimentální noise-rock a psychedelický pop.
Jejich hudbu není lehké přímo definovat, klidnější plážové songy střídají ty tvrdé klubové s garážovým soundem. Něco z The Raptures, něco z Kasabian a něco z prvních Arctic Monkeys.

Psychocandy
Psychocandy jsou tři paneláčníci z jednoho znojemského předměstí, kteří mají rádi špinavý zvuk devadesátek, post-punkovou basu a madchesterské rytmy. Dávají si záležet, aby každá píseň zněla trošku jinak. Někdy popy and dreamy, jindy zas plný špíny. Střídají se za mikrofonem, basou i kytarou. Nejde o žádné virtuózy, ale je to gang. Tři kamarádi, tři roky existence, tři EP.
 


FREE MONDAYS w/ SAMA DAMS (USA) + CLARKE AND THE HIMSELFS (USA) @ NoD
experimental, pop, noise, rock, post-rock Portland, Avant-Indie, Experimental

SAMA DAMS
V poměrně krátkém čase se prog a post-punková formace Sama Dams nechala inspirovat a vydala se cestou více uklidňujících instrumentálních prvků a experimentáního rocku. V roce 2013 vydali LP No Vengeance, na kterém dokazují pozoruhodnou obratnost a svou technickou zdatnost, kterou by se mohli rovnat Radiohead. Jejich první track “My Ears Are Ringing,” je neskutečně chytlavý a spojuje glitch a R’n’B. Je to taková cesta do tmy, podobná té, na kterou své posluchače vzali Radiohead s deskou OK, Computer.

O jejich vydaném tracku “Comfort in Doubt” magazín Willamette Week napsal: “Je to vzácný release, který je nejenom příjemný ale také agresivně vyzývavý. Sama Dams už nebude brzy potřeba představovat,”. Pro své posluchače představují tu správnou vyváženost mezi edgy experimentální hudbou a karamelově sladkým popem. Díky tomu tohle nekompromisní trio něčím, co by sis neměl nechat ujít.

Clarke and the Himselfs
Clarke and the Himselfs je rozšířená porce Clarka Aleksandra Howella. Co dříve začalo pouze s multi-track záznamy se postupem času přetransformovalo do plnohodnotné kapely, se všemi zvuky a jediným členem. Jeho vystoupení jsou kombinací bicí, kytary, zpěvu, ale nečekej žádné smyčky, pouze chytlavý a silný zvuk.
 


FREE MONDAYS w/ PLATONICK DIVE (IT) + PANDOO (CZ)
electronic future beats abstract electronic avantgarde electronic experimantal experimental post-rock shoegaze Italy

PLATONIC DIVE
Sedněte si a poslouchejte příběh o tom, jak post-rock potkal elektronické experimenty. Hlavními hrdiny jsou Platonic Dive - trojice muzikantů z Itálie. Sami sebe popisují jako průzkumníky, protože jejich hudba je vlastně silný mix různých stylů. Občas trochu ambientní, ale nejvíc znatelná je silná vášeň pro elektronickou hudbu, delaye, hluboké beaty, syntetické linky a zasněný kytarový sound. Sami přiznávají, že skládání hudby pro ně bylo ze začátku jakousi formou terapie a cestou jak objevit a vyjádřit vlivy a inspirace mimo hudební normy, kterých byli přesyceni. Možná právě proto nese deska z roku 2013 název “Therapeutic Portrait".
Od jejich zrodu v roce 2010 se z vášně stalo jejich milované řemeslo a měli možnost sdílet stage s interprety jako jsou Efterklang, Blonde Redhead, Jon Hopkins, Four Tet, These New Puritans, Gold Panda nebo Sun Glitters. Podobným stylem jako jsou právě tito interpreti se Platonic Dive poslední dobou ubírají a je znát, že se rozhodli dobře.

PANDOO
Pandoo je přezdívka Jana Hrubého, paradoxně jemného hocha, který studuje filozofii na pařížské Sorbonně a kromě jiného píše songy. Kombinuje Bonobův groove se zpěvem Josého Gonzáleze a houslovým pidlikáním Owena Palletta. Smyčkuje, přebíhá od houslí ke klavíru a zpívá, zatímco publikum se spokojeně pohupuje.


FREE MONDAYS w/ BLUE CRIME (NL) & CRAIG ELLIOTT (NZ)
moon-pop, indie-rock, Amsterdam, alternative

BLUE CRIME
Tři holky a jeden kluk za bicím. Taková je kombinace Blue crime, kteří se zrodili v Amsterdamském bunkru. Jejich hudba je povznášející ale i devastující, jemná, ale zároveň drsná. Je to hudba trochu z jiného světa, ze kterého Blue Crime přináší psychologický pop, kytary, bicí, bassové linky, lyrické a křehké vokály, jednoduše Moon pop.

Povídky přenesené do zhudebněné podoby, jak kdyby je někdo vyprávěl pod mostem, v noci, sám pro sebe a  měsíc. Drsná a hypnotická čtveřice, oblečena v bílém rouchu, ale s drsnou a nespoutanou tváří, kterou ukazují snad  jen tak v meziřečí svým posluchačům. Svou poslední Evropskou tour uzavřeli show po boku Chelsea Wolfe, se kterou tvořili vynikající kombinaci. Poté se vrátili zpět do podzemí bunkru, kde pracovali na další hudbě, kterou už brzy představí i nám. A proč podzemí a tma? “because all dreams start in the dark.”

Craig Elliott
Lo-Fi, Fuzzy, Alt/Noise-Rock s přehrlšle štěstí, hyperaktivity a paranoi. Kapela jednoho muže a zároveň nadšence, který zní jako plné pódium nástrojů. Veškerou svou energii dává do hudební projekce a nenechá posluchače odpočinout.
 


Dodal: Daniel Bacho, Roxy
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FREE MONDAYS

Pondělí 4. 4. 2016
Vstup: zdarma
Vystupují:
TALKATIVE (USA), Psychocandy, Miquel, TGT, Jumper
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika