Rodrigo y Gabriela: Těšte se na pěknou porci energie a pořádnou hlasitost!

Rodrigo y Gabriela: Těšte se na pěknou porci energie a pořádnou hlasitost!

06. 04. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Mexická kytarová dvojice Rodrigo y Gabriela. Mezi jejich fanoušky patří například Robert Plant, Damien Rice, členové Metalliky nebo Barack Obama, který dvojici pozval koncertovat do Bílého domu.
Prodali přes milion alb, jejich hudba zní na soundtraccích Pirátů z Karibiku: Na vlnách podivna nebo Kocoura v botách, vystupovali na největších světových festivalech, v prestižních televizních show i vyhlášených koncertních síních. Legenda navíc praví, že po každém koncertu si Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero musí ponořit ruce do ledové vody, jinak by jim prý shořely. 

Rodrigo y Gabriela

Nyní se tito dva fenomenální kytaristé po loňském úspěšném koncertu na festivalu Colours of Ostrava vrací v dubnu do České republiky. Své neuvěřitelné hráčské umění na pomezí flamenca, divokých tanečních mexických stylů, ale i rocku a jazzu předvedou Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero 9. dubna v pražském Divadle Archa a 12. dubna v ostravské multifunkční aule Gong. Co mohou fanoušci od jejich koncertu očekávat, přibližuje Rodrigo Sanchez: “Dvě akustické kytary, pořádný volume a pěknou porci energie. Žádný recitál, ale rockový koncert se vším všudy. Naším cílem je publikum rozezpívat a uvést do pohybu. Bez toho by to byla jen poloviční radost.” Jak by srovnal Rodrigo vystoupení na velkých festivalech jako ostravské Colours s klubovým koncertem? “Obojí má něco do sebe. Na velkých festivalech po světě jsme zažili velmi silné okamžiky. Naše vlastní velké koncerty, třeba v Hollywood Bowl nebo v Red Rocks v Coloradu jsou vždycky zážitkem, ale i na menších koncertech v klubech, kde hrajeme poprvé, často vznikne výjimečná energie.”

Dvojice přijede v rámci turné k zatím poslední studiové desce 9 Dead Alive, na které vzdává ohnivou i lyrickou poctu devíti historickým osobnostem - například Eleonoře Akvitánské, Fjodoru Michajloviči Dostojevskému, Viktoru Franklovi či Antoniu de Torres Juradovi. Další album by mělo být hotové příští rok, jak uvádí Rodrigo: “V současné době pracujeme ve studiu v Ixtapě na novém materiálu. Začali jsme také spolupracovat s řadou zajímavých kolegů, to nás moc baví.” O koho by mohlo v budoucnu jít, Rodrigo zatím neprozradí: “Radši nebudu jmenovat, bojím se, že bych to zakřiknul. Měli jsme v tomto ohledu ohromné štěstí, v minulosti jsme měli možnost spolupracovat se Zackem De La Rochou z Rage Against the Machine a Robertem Trujillem z Metallicy. Teď budujeme vztahy s dalšími zajímavými jmény, myslím, že fanoušci budou spokojení.”

Obrovskou popularitu si získaly jejich cover verze metalových či rockových hitů, což Rodrigo Sanchez vysvětluje tím, že je heavy metal a trash metal v tvorbě hodně ovlivnily. “Když jsme začínali, hrávali jsme po hotelech hity od Metalliky v bossa nova rytmech a udržovali si tím duševní kondici. Myslím, že úspěch, o kterém mluvíte, je ale daný tím, že jsou to silné melodie a je jedno, jestli je hraje rocková kapela nebo dvě akustické kytary,” vysvětluje. 

Životní příběh Rodriga Sancheze a Gabriely Quintero naplňuje všechna klišé modelu Zrodila se hvězda. Dva těžcí metalisté, neznající dodnes noty, utekli ve dvaceti letech za obživou do Irska, kde začali hrát na ulicích a svatbách. „Mexickou hudbu a salsu jsme upřímně nenáviděli, byl to jeden z důvodů, proč jsme hráli trash metal. V Evropě jsme mexickou rytmickou hudbu ale začali vnímat jinak. Najednou jsme si uvědomili, že bychom jí měli věnovat pozornost,“ vysvětlil Rodrigo jeden z důvodů, proč se z nich v hudební velmoci Irsku stal brzy naprostý fenomén. Neodolal mu ani Damien Rice, který mexické dvojici nabídl natočení alba, a tím je postrčil na dráhu budoucích světových hvězd. 

Když se má Rodrigo zamyslet nad tím, jaký moment vaší hudební kariéry byl zatím nejsilnější, nejzajímavější, odpovídá: “Já se dost nerad vracím k minulosti, raději žiju tady a teď. Jsem vděčný za všechny příležitosti, které přišly s tím, že jsme se stal úspěšným hudebníkem. Když jsme totiž v roce 1999 s Gabrielou opouštěli Mexiko, netušili jsme, co nás ve světě čeká a mohlo to dopadnout všelijak.”

Vstupenky na oba koncerty jsou již v prodeji v síti Ticketpro a do Divadla Archa také na pokladně tohoto divadla. Koncerty pořádá tým festivalu Colours of Ostrava. Více informací na www.colours.cz.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RODRIGO Y GABRIELA

Sobota 9. 4. 2016
Vstup: 790 Kč
Vystupují:
Rodrigo y Gabriela (Mexiko)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika