PJ Harvey v říjnu znovu ovládne Prahu

PJ Harvey v říjnu znovu ovládne Prahu

11. 07. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Britská hudební ikona PJ Harvey se po pěti letech vrací do Prahy. Její realisticky posmutnělý alternativně rockový cirkus a zejména letošní album The Hope Six Demolition Project rozezní Forum Karlín ve čtvrtek 13. října.
Vstupenky v předprodeji budou k dispozici exkluzivně v síti Ticketpro od středy 13. července za 1250 Kč, v den koncertu na místě pak za 1400 Kč. Pražský koncert PJ Harvey organizuje stejně jako v roce 2011 agentura Charm Music.

Tvorba PJ Harvey prošla za dvacet osm let její kariéry mnoha podobami: alternativa, indie, punk blues a další. Jeden žánr – rock – však vždy zůstal společným jmenovatelem a ať už více či méně probleskoval jednotlivými albovými zářezy. Jen málo interpretů známých z devadesátých let se do současnosti posunulo s takovou lehkostí a samozřejmostí jako právě ona.
 

Od svého albového debutu Dry, který do své Top 20 nejoblíbenějších desek zařadil i kupříkladu Kurt Cobain, se PJ Harvey vydala na cestu plnou experimentů a hudebního i lyrického vývoje. Od intenzivních závanů grunge (již jmenované album Dry či To Bring You My Love) k rockovému experimentátorství (Stories from the City, Stories from the Sea, anebo White Chalk), multiinstrumentalistka a básnířka PJ Harvey s každým dalším albem přináší jiné postupy a koncepce. 

Jeden příklad za všechny: na turné k předposlednímu albu Let England Shake (2011), které se věnovalo minulosti a současnosti Británie, se PJ Harvey prezentovala jako křehká děva s autoharfou. S letošní deskou The Hope Six Demolition Project ale znovu přitvrdila, autoharfu nahradil saxofon a PJ Harvey prostřednictvím písní vypráví příběhy lidí a jejich šťastného i posmutnělého chaosu, který poznala na svých cestách do Kosova, Afghánistánu, ale i chudinských čtvrtí zdánlivě civilizovaného hlavního města USA, Washingtonu. Zajímavostí je, že zpěvaččin tým nechal do tvůrčího procesu nahrávání desky nahlédnout také fanoušky a to prostřednictvím sessions, během kterých mohli příchozí pozorovat průběh natáčení přes jednosměrné sklo studia v londýnském Somerset House. 

Recenze na album i jeho dosavadní pódiovou prezentaci jsou nadprůměrné a potvrzují, že PJ Harvey i její ansábl (mezi jinými hudebníci James Johnston, Alain Johannes i zpěvaččini dlouholetí kolegové John Parish a Mick Harvey) jsou ve výjimečné formě. Přestože součástí kapely není standardní bicí souprava tak, jak ji známe, absenci tohoto nástroje bohatě vynahrazuji perkuse, ke kterým se přidávají hluboké tóny barytonsaxofonu a basklarinetu, oldschoolově znějící melotron a další klávesy, plus mnoho druhů kytar. Výsledný zvuk je tedy působivý, syrový a jedinečný; a spolu s osobností, charismatem a talentem této britské legendy je to jedním z mnoha důvodů, proč byste si koncert PJ Harvey v plné parádě neměli v říjnu nechat ujít.

BIO: PJ Harvey (Polly Jean Harvey) se narodila v roce 1969 v anglickém Bridportu a vyrostla na ovčí farmě v Yeovil. Už jako dítě se naučila hrát na kytaru a saxofon, v roce 1991 pak založila spolu s bubeníkem Robertem Ellisem a baskytaristou Stevem Vaughanem trio nazvané jednoduše PJ Harvey; už jejich debut Dry zabodoval v britské Top 10 a sklidil velký úspěch v USA. Po rozpadu tria se PJ Harvey v roce 1995 prosazuje sólově albem To Bring You My Love. O tři roky později následuje Is This Desire?, v roce 2000 pak Stories From The City, Stories From The Sea. Deska Uh Huh Her následovala v roce 2004, o tři roky později pak White Chalk, první její nahrávka založená na hře na klavír. 

PJ Harvey je držitelkou Mercury Prize, sedmi nominací na BRIT Awards a pěti nominaci na Grammy. Časopis Rolling Stone ji v roce 1992 jmenoval nejlepším novým umělcem a nejlepší písničkářkou, v roce 1995 umělcem roku a dvě z jejích alb zařadil na žebříček nejlepších desek všech dob. 

Dodal: Nikola Kandoussi, Charm Music s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PJ HARVEY

Čtvrtek 13. 10. 2016
Vstup: 1250 - 1400 Kč
Vystupují:
PJ Harvey (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika