Crystal Fighters rozpoutají v MeetFactory elektro-folkový uragán

Crystal Fighters rozpoutají v MeetFactory elektro-folkový uragán

31. 10. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Tři roky po vyprodaném koncertu v MeetFactory se elektro-folková parta vrací zpět na místo činu. Jedinečný hudební projekt kombinující tradiční baskický folk s taneční hudbou strávil předešlou zimu prací na dlouho očekávaném třetím albu, jehož vydání v druhé polovině letošního roku kapela doprovodí celosvětovým turné.
V pátek 4. listopadu tak konečně zase dorazí také do MeetFactory.
 

Co všechno se musí stát, aby se zrodila legenda? Někdy stačí šťastná náhoda. Právě ta zavála v roce 2007 v Londýně usazenou zpěvačku Laure Stockleyovou do rodného Baskicka, kde při prohrabování rodinnou pozůstalostí narazila na nedokončenou operu, zkomponovanou jejím dědečkem. Když se po návratu do města nad Temží s nečekaným pokladem pochlubila kytaristovi Grahamu Dicksonovi a kapelníkovi Sebastianu Pringleovi, bylo rozhodnuto jak o názvu kapely, tak i o jejím dalším směřování. Crystal Fighters byli na světě.

Pořádný poprask způsobil už debut Star of Love, který kapela vydala na vlastním labelu Zirkulo v roce 2010. Energická fúze popu, tradiční baskické lidové hudby, funky, punku a experimentálního elektra okamžitě spustila lavinu pozitivních ohlasů a singly v čele s folkově laděnou letní hymnou Plage (celkem jich kapela vydala sedm!), doprovázené nakažlivě extatickou pódiovou show udělaly z Crystal Fighters obratem celosvětovou hudební senzaci.

Po globální hitovce Love Is All I Got, kterou si střihli s britským producentem a DJ Feed Me, vychází v roce 2013 pod pohledem veleznámého Justina Meldal-Johnsona (Nine Inch Nails, Neck, Moby, M83) studiová dvojka s názvem Cave Rave. Skvěle hodnocené album, jehož nahrávání v losangeleských studiích trvalo celé tři měsíce a vydání předcházel rituál v obřím baskickém jeskynním komplexu Larra, posunulo hudební profil kapely směrem k sofistikovanějším aranžím prošpikovaným zvuky lidových instrumentů (na desce zní třeba baskická flétna txistu, andská kytara charango, kalimba, ukulele nebo perkusní txalaparta). Ani tady ale Crystal Fighters neubraly nic ze své taneční lehkonohosti a singly You & I, LA Calling nebo Love Natural se tak brzy pevně usadily v playlistech nejvýznamnějších evropských i zámořských tanečních rádií.

Radost z nových a nových zářezů britskému kvintetu v roce 2014 na čas zkalilo nešťastné úmrtí jednoho ze zakládajících členů, bubeníka Andrei Marongia, který s Crystal Fighters nahrál obě úspěšné desky. Rozjetý stroj, jehož koncertní diáře jsou popsané na několik let dopředu, se ale nezastavil a letos na podzim chystá vydání netrpělivě očekávaného třetího alba. Během celosvětového turné, které bude následovat, dorazí Crystal Fighters konečně zase také do MeetFactory. Kdo tady zažil jejich dvě předcházející beznadějně vyprodaná vystoupení, ví, že smíchovskou fabriku dokáží Crystal Fighters nekontrolovatelnou euforií naplnit až po strop. Jednoznačná událost roku proběhne v pátek 4. listopadu od 20:30.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CRYSTAL FIGHTERS

Pátek 4. 11. 2016
Vystupují:
Crystal Fighters (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika