Music Infinity se vydá do krajiny snů s Juliannou Barwick

Music Infinity se vydá do krajiny snů s Juliannou Barwick

29. 08. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Americká hudebnice Julianna Barwick bude hostem prvních poprázdninových Music Infinity. Do Paláce Akropolis přiveze 1. září svoji delikátní snovou hudbu na pomezí ambientu, new age a intimního folku. Rodačka z Louisiany usazená momentálně v Brooklynu patří mezi nejvýznamnější postavy současné experimentální hudby a vydává na prestižních značkách Asthmatic Kitty a Dead Oceans. V Praze představí svůj aktuální opus Will. První část večera bude patřit sólovému projektu Lenky Dusilové.
Smyčky, neobvyklé efekty a éterický vokál, to jsou poznávací znaky americké ambientní písničkářky Julianny Barwick. Díky deskám jako The Magic Place a Nepenthe stanula v čele proudu současných experimentálních hudebníků, kteří těží z moderních nahrávacích technik, ale jejichž hudba má zároveň kořeny ve folkové tradici.

Julianna Barwick

Materiál z její první desky Sanguine vydaný vlastím nákladem v roce 2006 zní jako křehké balady uvězněné v neprostupné mlze. Následné EP Florine pracuje s drženými tóny a vrstvenými vokály, které nabírají bezmála gospelových rozměrů.

Remixování Radiohead či společný projekt s japonskou hudebnicí Ikue Mori zavedl Juliannu Barwick do náruče labelu Asthmatic Kitty, který provozuje písničkář Sufjan Stevens. V roce 2011 zde vydává album The Magic Place, kolekci kouzelných ambientně-folkových skladeb, které jí pomohly získat posluchače i mimo sféru experimentální hudby. O dva roky mladší album Nepenthe spojilo umělkyni, která obvykle pracuje sama, s pěveckým sborem, smyčcovým sextetem či producentem Alexem Somersem. Barwick desku točící se kolem tématu smrti a zármutku následně představila na společném turné se Sigur Rós.

Novinka Will vydaná letos v květnu na značce Dead Oceans (Tallest Man on Earth, Destroyer, Califone) je znovu čistě sólovým počinem.

První část večera bude patřit Lence Dusilové a jejímu sólovému projektu. Výrazná osobnost domácí hudební scény svobodně rozkročená mezi tradičnější popové formy a experimenty. Upozornila na sebe na začátku devadesátých let, kdy působila v čele rockové skupiny Sluníčko. Poté navázala spolupráci se skupinou Lucie a s jejím frontmanem Davidem Kollerem vytvořila formaci Pusa. V nové dekádě zpívala s Čechomorem a vydala ambiciózní sólové album Mezi světy, pak se ale pod hlavičkou kritikou vysoce ceněného Eternal Seekers vydala zkoumat hranice jazzu a world music. Zatím poslední kapitola v její bohaté diskografii je nadepsaná jménem projektu Baromantika, jehož druhé album vyšlo na podzim roku 2014. Lenka Dusilová je šestinásobnou držitelkou Cen hudební akademie Anděl.

 

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Čtvrtek 1. 9. 2016
Vstup: od 280 Kč
Vystupují:
JULIANNA BARWICK (US) + LENKA DUSILOVÁ SÓLO (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika