Legendární kytarista John McLaughlin se vrátí po 9 letech do Prahy

Legendární kytarista John McLaughlin se vrátí po 9 letech do Prahy

04. 10. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
ohn McLaughlin, jeden z nejslavnějších světových kytaristů, skladatel a zakladatel hudebního stylu fusion, vystoupí s kapelou The 4th Dimension v neděli 5. března 2017 v pražském Foru Karlín.
John McLaughlin během své bohaté hudební kariéry nahrával například s Milesem Davisem, Carlosem Santanou, Waynem Shorterem, Chickem Coreou, Tony Williamsem, Stingem, Jeffem Beckem, Jimi Hendrixem, Al Di Meolou či Paco De Lucíou. Na svém kontě má mnoho alb, ať už s vlastními projekty (např. Mahavishnu Orchestra, The Free Spirits, Heart of Think), či jako hostující kytarista. V 70. letech se jako mnoho dalších západních muzikantů stal žákem indického guru Sri Chinmoye a přijal jméno Mahavishnu. McLaughlin je držitelem několika cen Grammy a dalších ocenění. Pro jeho styl je charakteristická neuvěřitelná rychlost, síla a virtuozita. Žánrovým rozpětím, kdy se lehce pohyboval od klasického jazzu, jazzrocku až po indickou či klasickou západní hudbu, ovlivnil mnoho dalších předních kytaristů a hudebníků. Vstupenky na sezení v ceně od 750,- do 2.150,- Kč budou v prodeji od 5. října v síti Ticketpro. O distribuční poplatek levnější E-vstupenky budou k on-line prodeji na webu www.johnmclaughlin.cz.

John McLaughlin

John McLaughlin se narodil v roce 1942 ve Velké Británii, na kytaru se naučil jako samouk. Po přestěhování do USA na konci šedesátých let hrál se skupinou Tonyho Williamse Lifetime a také s Milesem Davisem na jeho jazz fusion albech In a Silent Way a Bitches Brew. Jeho reputace kytarového virtuóza a vyhledávaného studiového hudebníka v té době rostla, což dokazuje celá řada nahrávek s hudebními legendami, jakými jsou např. Miroslav Vitouš, Larry Coryell, Joe Farrell, Wayne Shorter, Carla Bley a další.

V roce 1970 po setkání s indickým duchovním vůdcem Sri Chinmoyem a po studiu východní filosofie a hudby přijímá jméno Mahavishnu. V té době se jeho kytarové linky mění na výkonnější, agresivnější a rychlejší styl hraní, který se naplno uplatní v legendární formaci The Mahavishnu Orchestra. Skupina předváděla technicky virtuózní a stylově dokonalou hudbu, ve které se spojoval elektrický jazz a rock s východními vlivy. Výbušné střety mezi osobnostmi v Mahavishnu Orchestra vedly po třech albech a dvou letech koncertování k zániku kapely. V rozhovoru pro časopis Down Beat se klávesista Chick Corea nechal slyšet, že „to, co John McLaughlin dělal s elektrickou kytarou, posadilo hudební svět na zadek. Nikdo nikdy předtím neslyšel někoho takhle hrát na elektrickou kytaru. Johnova kapela mě – ještě více než zkušenost s Milesem Davisem – vedla k touze otočit volume doprava a psát mnohem dramatičtější hudbu. Takovou, ze které máte husí kůži a vstávají vám vlasy na hlavě.“

Už v roce 1972 začal John McLaughlin spolupracovat s dalším žákem Sri Chinmoye, s kytaristou Carlosem Santanou. Výsledkem jejich spolupráce bylo vynikající album Love Devotion Surrender a následující světové turné. Po spolupráci se Santanou John McLaughlin zúročil svá studia klasické indické hudby. V roce 1974 zakládá a v dalších letech nahrává a koncertuje se skupinou Shakti, která hrála novou akustickou hudbu spojující indickou hudbu s prvky jazzu, a tudíž může být považována za průkopníka world music. John byl vůbec prvním hudebníkem ze západu, který dosáhl uznání s interpretací indické hudby u indického publika. Ve své bohaté hudební kariéře se k tomuto konceptu John McLaughlin vrátil ještě jednou – na přelomu století s projektem Remember Shakti.

V roce 1979 John McLaughlin vytvořil kytarové trio s flamencovým kytaristou Pacem de Lucíou a jazzovým kytaristou Larrym Coryellem, který byl na počátku roku 1980 nahrazen Alem Di Meolou. V roce 1981 vyšlo živé album Friday Night in San Francisco, které je dodnes považováno za jedno z nejlepších živých alb v historii populární hudby. Stejně jako v předchozím projektu se Shakti došlo k reinkarnaci v roce 1996 – kytaristé vydali nové album a vyrazili na společné turné. Následující roky jsou pro Johna McLaughlina ve znamení nahrávek (více než 30 řadových alb a několik výukových DVD) a častého koncertování v různých sestavách.

Od roku 2007 pravidelně koncertuje se svojí kapelou The 4th Dimension, kterou v součastnosti tvoří britský klávesista a bubeník Gary Husband, kamerunský baskytarista Étienne M´Bappé a indický bubeník Ranjit Barot. Ve stejné sestavě všechny hudebníky uvidíte v neděli 5. března 2017 v pražském Foru Karlín.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JOHN MCLAUGHLIN

Neděle 5. 3. 2017
Vstup: 750 - 2150 Kč
Vystupují:
John McLaughlin (GB)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika