Reportáž z IAMX v Rock Café

Reportáž z IAMX v Rock Café

11. 11. 2016  |  Autor: J.N.  |  Komentáře (0)
Že jim komorní prostor sluší, předvedli IAMX v neděli i v úterý v pražském Rock Café přímo ukázkově. Perfektně nazvučený sál (IAMX si přivezli vlastní zvukaře) jim k tomu poskytl dokonalou odrazovou plochu. Přidejte neskutečné nasazení Chrise Cornera, dravý projev celé kapely, extrémní dávku expresivity a vyleze vám z toho jeden z nejvydařenějších klubových koncertů tohoto roku.
Chris Corner, zakládající a vůdčí postava projekt se svým totálním nasazením na to naštěstí nebyl sám, po boku mu stály dvě uhrančivé ženy vamp Janine Gezang a Sammi Doll obstarávající basu, klávesy a hlavně doprovodné vokály. Nalíčené jako do burleskního kabaretu zapojovaly se do show s intenzitou rozjetého vlaku. Zezadu to pak všechno jistil svými dunivými bicími spolehlivý Jon Siren.

Nedělního koncertu jsem se sice nezúčastnil, ale podle fanoušků pokuřujících před klubem to byla neskutečná jízda. IAMX jsou prostě kapela, která je naživo o 666% lepší, než na deskách. Znám osobně několik lidí, které poslech desek nijak zvlášť neoslovil, ale z koncertu odcházeli se spadlou sanicí. Očekávání tedy byla velká a nutno říct, že IAMX nezklamali.

Chris Corner si v uplynulých letech procházel temným obdobím, ze kterého ho vytáhla “autoterapeutická” deska Metanoia (2015), jejíž potenciál byl během koncertu vytěžen úvodními dvěmi tracky No Maker Made Me a Happiness, které celou akci rozjely a publikum řádně roztleskaly.  
 

Během Happiness si Chris také nasadil obrovskou čelenku a umocnil tak šamanský dojem, který jsem z něj po celou dobu show měl. Jako bychom se všichni účastnili šamanského rituálu s očistným ponorem do hlubin Cornerových osobních démonů.

Po těchto aktuálnějších skladbách sál odstřelili peckou Nightlife z The Alternative (2006) a The Unified Field z eponymního alba (2013). To už měli sál pevně v rukou a z nejnovějšího alba vytáhli titulní skladbu Everything Is Burning, která je podle mého názoru nejpovedenější skladbou minialba postaveného na tracích, které se nevešly na Metanoia. Byl to jediný track z koncertní šňůrou propagovaného alba, který se dostal na setlist. Dá se říct, že zaslouženě, protože jeho koncertní provedení mělo neuvěřitelnou šťávu.

Kapela tak předváděla vcelku rozmanitý a zajímavý průřez svou poměrně obsáhlou diskografií. A přestože stihli odehrát neuvěřitelných 16 tracků a nedostalo se na některé hitovky, které by pravověrný fanoušek rád slyšel, dramaturgie vylučovala hluchá místa. Všichni, včetně kapely, si to pořádně užívali. Chris neskrýval potěšení ze vstřícných reakcí publika a často opakoval: I Love You.

Zazněly ještě skladby: You Stick It In Me Play, Spit It Out, Insomnia, North Star, Aphrodisiac a základní set ukončila Kiss + Swallow. Po nich následoval vytleskaný přídavek Chrisem sólově provedené light verze - Say Hello Melancholia, po níž se přiřítil na podium zbytek sestavy, odehrál I Come With Knives a po dalším intenzivním vytleskání ještě Oh Cruel Darkness Embrace Me, Bring Me Back A Dog, This Will Make You Love Again a bylo vymalováno. Rozešli jsme se do svých domovů rituálně očištěni.

Až přijedou příště, půjdu se rituálně očistit zas. Tohle byla show, která ve vás zůstane dlouho.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

IAMX

Úterý 8. 11. 2016
Vstup: od 650 Kč
Vystupují:
IAMX (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika