Festival Spectaculare počtvrté: Biosphere, Christian Löffler, Nathan Fake i Arve Henriksen & Fennesz

Festival Spectaculare počtvrté: Biosphere, Christian Löffler, Nathan Fake i Arve Henriksen & Fennesz

02. 01. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Čtvrtý ročník Festivalu Spectaculare, který do České republiky přiváží aktuální jména současné světové elektronické, ambientní a experimentální jazzové hudby ve spojení s projekcemi a vizuálním uměním, proběhne na řadě míst v Praze od 20. ledna do 20. února 2017. 
“Letošní ročník vnímám z poloviny jako přehlídku zajímavých hudebníků, kteří již na hudební scéně našli své místo. Z druhé části se snažíme představit jména, která jsou zcela nová a která stojí za povšimnutí,” říká dramaturg festivalu Josef Sedloň. K hlavním lákadlům tak patří například norská legenda ambientu Biosphere s novým programem v Planetáriu Praha, britský „techno romantik“ Nathan Fake, poprvé v Praze německý producent Christian Löffler, drážďanský skladatel a producent Sven Helbig s desetičlenným sborem, finští experimentálně jazzoví Oddarrang, exkluzivně také norský trumpetista Arve Henriksen společně s rakouským elektronickým vizionářem Fennesz a řada dalších. 

Nebudou chybět ani profilové večery hudebníků z kultovních vydavatelství Kompakt, Kí, Edition a Lobster Theremin. “Soustředil jsem se na labely, které mně osobně připadají zajímavé. Například label Kompakt patří už dvě dekády ke špičce na poli klubové elektroniky a minimal techna,” doplňuje Josef Sedloň. 

Biosphere

Celkově proběhne dvanáct koncertů - kromě Planetária také v Paláci Akropolis, MeetFactory, Kostele U Salvátora, Cross Clubu, Radlické - kulturní sportovně, divadle Ponec a klubu Neone - které projekcemi doplní naši přední VJs. “Věřím, že diváci budou ze všech večerů odcházet s novým prožitkem, Spectaculare je totiž o podívané - pastvě pro uši i oči,” zdůrazňuje Josef Sedloň.

Kromě hudby festival nabídne také další žánry - společné tanečně-hudební představení Spitfire Company a Orchestru Berg v divadle Ponec, “noisový epos” GundR souboru Wariot Ideal v divadle Alfred ve dvoře, projekce hudebních filmů v Biu Oko a kině Světozor, workshopy samplingu či VJingu a výstavy interaktivních objektů v The Chemistry Gallery nebo na AVU. 

Vstupenky jsou v prodeji v síti Goout.cz a v pokladně Paláce Akropolis. K dispozici bude také zlevněná permanentka. Celý program a více informací na www.spectaculare.cz

Festival pořádá Art Frame Palác Akropolis za podpory Hlavního města Praha a Ministerstva kultury ČR.

Podrobné informace:

Festival zahájí 20. ledna v Radlické - kulturní sportovně profilový večer kultovního německého labelu Kompakt patřícího mezi absolutní špičku evropské klubové hudby. V jeho rámci zahraje duo Saschienne tvořené DJskou dvojicí Julienne Dessagne a Sascha Funke, dále Dave DK, který má kořeny v devadesátkové klubové scéně, a holandský DJ Patrice Bäumel s „technem pro dospělé“. 

23. ledna se v Kostele U Salvátora představí drážďanský skladatel a producent Sven Helbig, který propojuje světy klasické hudby a elektroniky. “S Pet Shop Boys připravil nový soundtrack k filmu Křižník Potěmkin, aranžoval smyčce pro Rammstein a je dvojnásobným držitelem ceny ECHO pro skladatele vážné hudby,” přibližuje Josef Sedloň. S desetičlenným pěveckým sborem nabídne program posledního alba I Eat The Sun And Drink The Rain míchajícím minimalismus s beaty.

Experimentální jazz ovládne 25. ledna Palác Akropolis při profilovém večeru labelu Edition, na němž zahraje finský kvintet Oddarrang oceněný Jazz-Emmy, který míchá jazz, rock, vážnou hudbu i world music, a anglické kvarteto Dinosaur, čerstvý objev stanice BBC 6.

26. ledna se do Paláce Akropolis vrátí norský trumpetista Arve Henriksen, klíčová postava experimentálního jazzu poslední dekády. Mistr delikátní atmosféry si tentokrát přiveze hosta, rakouského elektronického vizionáře Fennesze. 

1. února v Paláci Akropolis na showcase večeru labelu Kí zahraje německý producent Christian Löffler, jehož elektronické kompozice střídají melancholii a euforii. Jeho krajan Sieren představí experimentální techno s vlivy britské bass music a ruský producent Monokle pak emocemi nabitou sofistikovanou elektroniku překračující hranice žánrů. 

Hned třikrát 2. února v Planetáriu Praha zavede diváky do nekonečného vesmíru norský ambientní mág Geir Jenssen alias Biosphere, který představí oproti vystoupením před dvěma roky nový hudební program. O vizuální doprovod se postará dvojice Dan Gregor a Dalibor Cée z pražského Initi Visuals Studio.

3. února zavítá do MeetFactory anglický „techno romantik“ Nathan Fake, stálice ostrovní elektronické scény. Hudebník spojený s labelem Border Community se v počátcích inspiroval raným trancem a vlnou minimal techna, jeho kompozice ale postupně vyrostly v něco zcela svébytného. Britskou hvězdu doplní německý producent Stefan Streck aka The Micronaut – multiinstrumentalista splétající z kytar, laptopů i samplů náladovou taneční hudbu. 

Americký elektronický skladatel Brock Van Wey alias bvdub původně působil jen jako DJ, od poloviny minulé dekády vydává i vlastní desky, jež sahají od ambientu po techno. Jeho společníkem 6. února v divadle Ponec bude německý hudebník Mathias Grassow, který nese odkaz legendárního Klause Wiese a který se specializuje na dark ambient a dronové experimenty. 

Cross club 9. února ovládne breakbeat, jungle a breakcore. Djrum, jeden z největších objevů britské scény bass music posledních let, zlomené beaty mixuje s ambientem či filmovou hudbou. Doplní ho britský projekt Akkord, pod jehož maskami se skrývá dvojice zkušených producentů Synkro a Indigo. Jejich nahrávky vynikají komplexními rytmy a neobvyklou atmosférou.

Londýnskou značku s vtipným názvem Lobster Theremin představí 10. února v klubu Neone tři jména - její zakladatel Jimmy Asquith, který ve své tvorbě skládá poctu detroitskému technu. Jeho chráněnec, maďarský producent Route 8, vyniká v sofistikovaném technu s přesahy do electra. Imre Kiss na sebe loni upozornil albem Midnight Wave plným nokturnálních výletů do krajin lo-fi techna.

Závěr festivalu obstarají dvě představení: nejdříve 11. a 12. února v divadle Ponec společné tanečně-hudební představení Constellations I. (Before I say yes) souboru Spitfire Company s živou hudbou Orchestru BERG. 13. února pak v divadle Alfred ve dvoře “noisový epos” GundR souboru Wariot Ideal, příběh o nepřekonatelné síle bratrství, vášni k horolezectví, vytrvalosti, pokoře, životních rozhodnutích, tíze vlastního svědomí a hlavách v oblacích. Projekt je inspirován výstupem Günthera a Reinholda Messnerových na himalájský vrchol Nanga Parbat a následnou smrtí mladšího z bratrů. 

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SPECTACULARE FESTIVAL

Pondělí 2. 1. 2017
Vstup: od 330 Kč
Vystupují:
CHRISTIAN LÕFFLER & MOHNA /DE + SIEREN /DE
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika