FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Colours of Ostrava s velkými jmény world music: Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan

Colours of Ostrava s velkými jmény world music: Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan
04. 01. 2017   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Mezinárodní festival Colours of Ostrava dává od svého vzniku velký prostor předním světovým jménům ze scény world music - umělcům a kapelám, jejichž kořeny leží v tradiční hudbě z Afriky, Asie, ale i Evropy nebo Ameriky. 
“První tři jména - Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan - se na Colours of Ostrava vracejí po mnoha letech. Budou to ale návraty v nových sestavách či s novým programem, často s přesahy do rocku, elektroniky, psychedelie nebo gospelu,” říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová.

 Afro Celt Sound System

Jednou z “world music hvězd” se v Ostravě stane britská čtrnáctičlenná “superformace” Afro Celt Sound System, která pod vedením Simona Emmersona proslula fúzí gaelských a západoafrických hudebních tradic s elektrobeaty. “Prodala milióny alb vydávaných Peterem Gabrielem, omráčila odborníky i Roberta Planta a svým následovníkům navždy určila směr. Na Colours of Ostrava přiveze nové album Source, které podle mnoha anket patří k nejvýznamnějším nahrávkám roku 2016,” říká Zlata Holušová. K původnímu nevšednímu elektro-akustickému zvuku, kterému vévodí zvonivá kora N´Faly Kouyateho z Guineje, dunivá bhangra hráče na buben dhol Johnnyho Kalsiho a umění irské hráčky na dudy Emer Mayock, nově přibyli uhrančivý dudák, kytarista a raper Griogair, ženský guinejský sbor Les Griottes, severoirská jazzová zpěvačka a flétnistka Ríoghnach Connolly i propracovaný rytmický souboj Robbie Harrise s bodhranem a talking drumem úchvatného Moussy Sissokho. 

Na Colours of Ostrava se Afro Celt Sound System vrací v pozměněné sestavě po sedmi letech, podobně jako senegalský zpěvák Faada Freddy, bývalý člen slavného hip hopového tria Daara J, které návštěvníci viděli dokonce před dvanácti lety. K fascinující hudbě mu tentokrát bude stačit pouze hlas, tělo a pětičlenná a cappella skupina. Faada Freddy se v roce 2015 triumfálně vrátil s nádherným albem Gospel Journey, směsí gospelu, soulu, jazzu, reggae, popu a hip hopu, natočeném pouze s úžasnými hlasy, beatboxerem a perkusistou, “bubnujícím” na ozvučenou hruď. “Ke tvořivosti nepotřebujete nutně peníze. Hudba může být dostupná pro každého. Stačí vám hlas a tělo,” tvrdí Faada.

Faada Freddy

A do třetice se po osmi letech do Ostravy vrací alžírsko-senegalsko-francouzská formace Speed Caravan, která pod vedením alžírského hráče na elektrifikovanou loutnu oud Mehdi Haddaba míchá do drtivého zvuku severoafrické chaabi, mbalax, hard rock i elektro. “Představte si, že Led Zeppelin natočili album v Africe nebo, že Joe Satriani strávil dovolenou na Sahaře,”naznačuje Mehdi, co máme čekatod Speed Caravan, se kterými dobyl Mehdi většinu významných festivalů a získal si pověst smělého inovátora původně akustického nástroje. S formací se zapojil i do Albarnova projektu Africa Express a sám hostoval u kdekoho: Rachid Taha, Gorillaz, Salif Keita, Ibrahim Maalouf, Eric Truffaz a další.

Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic a dosud oznámenými hlavními hvězdami jsou Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula, Benjamin Clementine a Nouvelle Vague

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava 2017 jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti Ticketpro. Aktuální cena 2.290 Kč platí na limitované množství 5.000 kusů. V prodeji je také ubytování ve stanovém městečku, parkování nebo místo pro karavan.

Více informací na www.colours.cz.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.

COLOURS OF OSTRAVA

Středa 19. 7. 2017 až Sobota 22. 7. 2017
od 1690 Kč
Vystupují:
Jamiroquai (UK). Justice (FR), LP (UK), Birdy (UK), Moderat (DE), Imagine Dragons (USA), Norah Jones (USA), Laura Mvula (UK), Unkle, Booka Shade, Afro Celt Sound System, Faada Freddy, Speed Caravan, Midnight Oil a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |