Tokátkova reportáž z Time Warp 2017

Tokátkova reportáž z Time Warp 2017

04. 04. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Time Warp patří bez pochyby mezi nejlepší halové techno akce na světě a pro mě osobně je to nejlepší techno halovka v Evropě. Je to značka, která je zárukou kvality a každoročně hostí ty nejlepší DJs svého žánru. Na světlo světa přišla v roce 1994, kdy se odehrál její první díl v německém Mannheimu.
Letos to bylo už po dvacáté, kdy se akce konala v prostorách Maimarkthalle. Za těch 23 let však Time Warp expandoval i do dalších zemí, a tak jsme se s ním mohli v minulosti setkat i v Argentině, Holandsku, Itálii, Rakousku, USA a v říjnu 2005 dokonce i jednou v Průmyslovém paláci v Praze.
 

V sobotu 1. dubna nás čekal 20. výroční díl v prostorách Maimarkthalle v Mannheimu a jelikož byl line-up opět nabitý, tak jsem se již po čtvrté rozhodl, že tuhle párty v Německu navštívím. Na svém prvním Time Warpu jsem byl 22. října 2005 v Praze, avšak pořádně mě tahle akce očarovala až v roce 2008, kdy jsem se vydal poprvé do Mannheimu, kam jsem se ještě podíval i v roce 2011, 2016 a letos. Celá párty se odehrává v prostorách Maimarkthalle, což je pro srovnání něco jako výstaviště Letňany, ale mnohem větší. Čekalo nás 6 stageí s celkovou kapacitou přibližně 30 000 party people a jelikož Facebook Time Warpu hlásil už od 18. března – SOLD OUT – tedy vyprodáno, bylo jasné že se můžeme těšit na skvělý večírek.

Time Warp 2017

Jako způsob dopravy jsem letos zvolil partybus, který pořádal Robert Vaca. Na výlet jsem zlanařil i svoji přítelkyni, která na podobné akci ještě nikdy nebyla, stejně tak jako i pár dalších výletníků z partybusu, kde se sešla naprosto skvělá banda party people a užili jsme si spolu spoustu legrace už po cestě tam, kdy nás  zastavila německá policie, která nás chtěla asi zkontrolovat, ale poslali jsme tam sympatickou členku týmu, která je uchlácholila s tím, že jsme volejbalový tým a nestihneme zápas ve Frankfurtu, o čemž vypovídal i nápis na pronajatém mikrobuse – sport-bus.cz :) Čím více jsme se blížili Mannheimu, tím více se uvolňovala atmosféra v autobuse a všichni byli natěšení na skvělé zážitky z párty.

Time Warp 2017

Na místo jsme dorazili něco kolem 20:00, kdy nás mikrobus vysadil jen pár desítek metrů od vstupu do areálu, kde bylo naplánováno se opět sejít v neděli v poledne. Před námi tedy přibližně 16 hodin kvalitní párty. Společně s přítelkyní jsme měli zařízeny friendlist vstupy, které nám umožnili rychlejší vstup, slevu na vstupném a navíc přístup do „friend zóny“, která se nacházela za 1. a 2. stageí, které jsou z celého Time Warpu největší a jsou považovány, jako 2 hlavní stage. Třetí stage je poněkud menší a navazuje na hlavní halu. Letos byl přístup do ní situován z venku. V minulosti to bylo z uličky v mezihalí, avšak z důvodu urychlení přístupu lidí do jednotlivých hal to bylo logické. Čtvrtá a šestá stage se nacházeli na jednotlivých koncích obrovského stanového komplexu, ve kterém jste mohli najít také zónu s jídlem a merchandisem, chill zónu, obrovský prostor s locker boxy a úplně vzadu areálu také průchod na legendární pátou stage, která se nachází v prosklené kostce a každoročně ji zakončuje Laurent Garnier.

U hlavního vstupu jsme k sobě s přítelkyní přibrali další 2 „volejbalové hráče“ z autobusu a vydali jsme se na průzkum areálu. Naše první kroky vedly k budce, kde se vyměňovaly tokeny, což je taková festivalová měna, abys nemusel platit prachama a nevokrádali tě barmani. 1 token = 1 euro, 2 tokeny záloha na kelímek. V čase našeho příchodu to zatím dunilo pouze dvou hlavních pódiích, takže volba byl jasná. Na jedničce to v pomalejších rytmech rozjížděl Steffen Baumann, který celý Time Warp rozehrává už po několikáté. ( videoset na Be-At.TV zde → http://bit.ly/2o3gZ8d ) Přivítal nás masivní zvuk a undergroundová atmosféra, kterou dokresloval precizní světelný park a projekce. Vedle na dvojce to v trošku odlišnějším rytmu rozehrával Fabio Florido, kterého jsem slyšel poprvé v životě a hneď mě to příjemně rozhýbalo. Dekorace na druhé stage byly opravdu neskutečné. Po celé délce stropu se táhl jakýsi kokon z obřích vzájemně propojených balónů a stejně byla tématická i projekce. Možná né nadarmo, protože line-upu druhé stage vévodil Sven Väth – zakladatel značky Cocoon, která je ve světě symbolem clubbingu, osvědčených DJs a nekončících večírků.

Time Warp 2017

Přišel čas přesunout se zpátky na stage 1, kde už asi 20 minut udávala tempo německá rodačka z Pasova – Klaudia Gawlas ( videoset na Be-At.TV zde → http://bit.ly/2o33JQT ), která se s tím už takhle z kraje rozhodně nemazala a sypala do nás poctivý techno plné industriálních zvuků. Úderem 22:00 dohrála Klauda a zároveň se otevřeli všechny zbývající stage, takže jsme se vydali na průzkum. Naše první kroky vedli na trojku, kde to v deepovějším tempu rozehrávala tINI. Tam jsme se zdrželi pouze chvilku a šli jsme se najíst do food zóny, kde jsem si dal klasickej Curry Wurst mit pommes, abych měl nějakej ten základ a párty mohla pokračovat. To už to ale na jedničce v live setu roztáčeli Extrawelt live, kteří mají opravdu zajímavý hudební přednes v rytmech nadčasového minimal techna pro fajnšmekry ( videoset na Be-At.TV zde → http://bit.ly/2o34Ccw ) a uslyšíme je 21. dubna v pražské Roxy, ovšem mě lákal mnohem víc Sam Paganini na dvojce, kterého jsme poměrně nedávno mohli slyšet i v pražském klubu Storm ( videoset na Be-At.TV zde → http://bit.ly/2nxq4m3 ), a tak jsme se přesunuli na něj. To už byla druhá stage o poznání zaplněnější a byla znát i italská podpora fanoušků a dalších vyznavačů labelu Drumcode. Sam Paganini to rozjel ve velkém stylu a jeho set hodnotím jako jedno z nejlepší vystoupení celého letošínho Time Warpu. Po jeho setu jsme se přesunuli zpátky na jedničku, kde už to v jeho klasickém stylu sypal zástupce labelu CLR – Chris Liebing, který už hrál pro značně zaplněnou halu. ( videoset na Be-AT.TV zde → http://bit.ly/2n5f2ZD )

Time Warp 2017

Tohoto pána už moc dobře znám, proto jsem vytáhl přítelkyni na průzkum dalších stageí. Na čtverce hráli tou dobou Adriatique a nakoukli jsme také na pátou „Garnierovu“ stage, která byla tou dobou ještě poloprázdná a hrála zde pro mě neznámá dvojice Chris Wood & Meat. Jejich set z vinylů nás donutil chvilku se zdržet a hodit si bůčkem na doposud nejhouseovější melodie večera. V dosti podobném tempu se jelo i na 6. stage kde nás na nějakou dobu také udržel berlínský kudrnáč &ME. Zpětně mě docela mrzí, že nám uniknul Rødhåd na dvojce ( videoset na Be-At.TV zde → http://bit.ly/2nUzOdp ), ale bohužel se opravdu nedá stihnout všechno. Dorazili jsme zpátky na poslední minuty Chrise Liebinga, protože na jedničce si už chystal půdu legendární pioneer taneční hudby, veterán acid house music a šampión techna – Carl Cox!

Time Warp 2017

Tohoto čtyřiapadesátníka z Barbadosu snad ani není třeba představovat. Jeho energický set nás s přítelkyní roztančil natolik, že nás až vyčerpal a my šli trošku nasbírat sílu do chill zóny a čekali, až chytneme druhej dech. Šli jsme také prozkoumat zmiňovanou friend zónu za stage 1 & 2, kde jsme se občerstvili vodkou s redbullem a pokračovali v krasojízdě. Na 5. stage jsme ještě zastilhli konec setu Moniky Kruse, kterou doufám někdo hodně brzo pozve do ČR, a začátek setu pana Karotteho, který je můj velký oblíbenec a kamarád.

Time Warp 2017

No a zpátky na jedničku a dvojku, kde jsme šli zatančit na další legendu německé scény, majitel labelu Cocoon – Sven Väth a pak přesun na Maceo Plexe ( videoset na Be-At.TV zde → http://bit.ly/2oCCAT3 ), který hrál svoje vesmírné tracky s úplně odlišným soundem, než všichni djs na jedničce do té doby. A ejhle, najednou bylo šest ráno a ani jsme nemrkli :) Deset hodin párty za námi, šest před námi. To už si to na jedničce chystali Pan-Poti ( videoset na Be-At.TV zde → http://bit.ly/2n5rlW7 ), které jsem původně ve svém párty rozpise neměl, protože jsem je slyšel už asi 5x a měl jsem v plánu si jít poslechnout Loco Dice na trojku nebo Seth Troxlera na čtyřku, ale Pan-Poti byli silnější a nešlo odolat.

Time Warp 2017

Přišel čas ranních setů, které bývají na Time Warpu třešničkou na dortu. Sven Väth si na dvojce svůj set protáhl asi od 20 minut a my už netrpělivě přešlapovali a čekali na set, který ještě předčil moje očekávání. Ruská DJka Nina Kraviz nám ukázala co je to techno v jejím poádní a vyšvihla set večera! Tohle vystoupení bylo pro mě osobně peak of the Time Warp. Přestože s touhle slečinkou mám né moc hezkou osobní zkušenost, když jsem ji potkal v backstage na Ibize v klubu Space a chtěl jsem ji slušně poprosit o fotku a ona mě div neposlala víte kam a je o ní známo, že je tak trochu namyšlená, tak tady na Time Warpu šlo tohle všechno stranou, protože to co předvedla za mixážním pultem mi doslova učarovalo.

Time Warp 2017

Jelikož Nina začala o něco později, tak jsme čekali asi do 09:00 než přišel na scénu člověk, který je pro mě velkým vzorem a patří mezi mé největší oblíbence. Zakladatel labelu M-nus, inovátor elektronické hudby, chameleon a blázen v jedné osobě – Richie Hawtin, který nastoupil na stage a čekal ho pětihodinový closing set na stage 2. Richie se s tím už od začátku nemazlil a vysílal do nás své vesmírné tóny. To už venku bylo světlo a my sme taky potřebovali trošku na vzduch, tak sme šli hodit vočko na další stage. Nejprve na trojku, kde jsme ještě zastihli starýho dobrýho Solomuna a my se opět hodili do trošku více houseového moodu, ale pan Solomun se s tím také nemazlil a vůbec většina artistů, které jsme měli možnost slyšet v ČR, tak zde předváděli trošku odlišné shows.

Time Warp 2017

Čas se neúprosně krátil a my se ještě nějakou tu chvíli zdrželi v prostorách stages mimo hlavní halu. Nejprve jsme hodili vočko na pátou stage, kde to v tu dobu už 3,5 hodiny diktoval Laurent Garnier, se kterým mám z mých předešlých ročníků ty nejsilnější zážitky z Time Warpu a také patří mezi mé nejoblíbenější artisty. Proskléná pětka už byla hodně zaplněná a tak byl docela problém se dostat na nějaké strategické místo k paření a nechtělo se nám cpát dopředu, protože už sme byli s přítelkyní docela dost vyčerpaní.

Time Warp 2017

Proto jsme se přesunuli o stage vedle na čtverku, kde hrál tou dobou pán, který je podle ankety Resident Advisor TOP 100djs, kterou mimo jiné považuji za jedinou objektivní celosvětovou anketu DJs, na prvním místě za rok 2016 a 3. března to potvrdil také v pražském klubu Roxy. Ano je to Dixon. Majitel labelu Innervision a hudební pioneer a inovátor to do nás dávkoval v pomalejším tempu, což jsme v tu chvíli docela potřebovali po řádně propařené noci / dopoledne. Pohled na telefon nám hlásil, že máme být asi za hodinu a půl u autobusu a tak jsme se z posledních sil vypravili ještě zpátky do hlavní haly, kde tomu už od 10:00 na jedničce nakládal v closing setu svým klasickým italským stylem Joseph Capriati. Doufám, že se tenhle techno prcek zase někdy brzy ukáže v ČR.

Time Warp 2017

Z úplně těch nejposledních sil sme se ještě doploužili na mého favorita Richieho Hawtina, kterej opět nezklamal. Proběhla nějaká ta snídaně šampiónu, aneb Curry Wurst mit pommes nummer zwei. A lehce před polednem jsme se pomalu, ale jistě vydali směr parkoviště, kde nás už čekal mikrobus a začali se slejzat další členové našeho volejbalového týmu. Odjezd byl sice naplánován na poledne, ale jelikož někteří účastníci zájezdu jaksi stratili pojem o čase ( né nadarmo se ta akce jmenuje Time Warp ), tak jsme od Maimarkthalle vyráželi něco před jednou hodinou odpolední.

Time Warp 2017

Všichni řádně vyčerpáni a spokojeni jsme nastoupili do mikrobusu a začali si vzájemně sdělovat své žážitky z celé akce a postupně jsme pokojně upadli do komatu, ze kterého nás probudila až nečekaná přepadovka německé dálniční policie, která si nás stáhla z dálnice na parkoviště, kde nám začala prohledávat celý mikrobus, vybrala si občanky a všechny holky si vzala do parády taková jedna helmutka a kluci zůstali nakonec na ocet. Jen mi přišlo trošku divný, že prohledávali ten bus až po cestě zpátky. To si jako mysleli, že si někdo něco poveze na zpátek? :D :D :D To asi těžko. Tak jsme se vrátili zpátky do komatu, někteří do vegetativního stavu a pokračovali jsme zpátky do Prahy, kam jsme dorazili lehce před 21:00.

Time Warp 2017

Díky srovnání z minulých let musím konstatovat, že od mé první návštěvy v roce 2008 se akce posunula a to především díky vývoji zvukové a světelné techniky, kde prostě pokrok nezastavíš. Line-up bejvá poslední léta dost podobnej. Tak 2/3 DJs tam hrají každej rok a ta 1/3 se mění. Taky mi přijde, že je tam každoročně víc a víc lidí, ale asi se mi to spíš jenom zdá. Spíš ty lidi jsou víc a víc :D Já jsem tedy v rámci Time Warpu světlá výjimka, protože jsem příkladem toho, že se ta akce dá zvládnout i bez drog. Celou noc mě ve formě udržovala vodka s redbullem a hlavně kvalitní muzika. Celkově to bylo organizačně zvládnuté na výbornou a tuhle akci můžu rozhodně doporučit všem milovníkům kvalitního techna.

Time Warp 2017

Jako top 5 vystoupení párty volím Nina Kraviz, Richie Hawtin, Sam Paganini, Pan-Pot, Klaudia Gawlas. Lehce pod čarou top 5 je Carl Cox, Sven Väth, Chris Liebing a Monika Kruse, protože z jejich setů jsme toho zase tolik neslyšleli, ale to co sme slyšeli, tak bylo taky dobrý. Celkově byla cesta partybusem šílená sranda, protože jsme se sešli v opravdu povedené sestavě a společně jsme si to fakt užili na max.

Jako malé bezvýznamné mínus celé akce je to, že si prostě nemáš šanci poslechnout všechno co chceš, takže mi unikla jména jako Adam Bayer, Rødhåd, Dubfire, Luciano, Loco Dice, Seth Troxler, Tale of Us, Marco Carola, Butch, Jackmaster nebo Martinez Brothers, ale to nevadí. Příší rok tam budou třeba zase. Já tam budu s největší pravděpodobností taky :) Doufám, že vás tenhle report naladil a příští rok se přidáte.


Zdroj fotek: Facebook Time Warp, Tokátko
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika