Dokumentární pondělky v kině Světozor

Dokumentární pondělky v kině Světozor

03. 09. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Každé pondělí se konají v malém sále kina Světozor projekce dokumetárních filmů.
4.9.

Obří budhové

Režie: Christian Frei, ŠVÝ, 2005, anglicky, francouzsky, arabsky, dari, mandarínsky / české titulky, 95 min

foto


"Členové Tálibánu byli šťastní. Zničili něco, co se už nikdy nepodaří obnovit. Zmizelo to navždy," říká Tajsir Alony, reportér televize Al–Džazíra a jeden z mála cizinců, kteří byli svědky zničení 1500 let starých monumentálních soch Buddhy v afghánském Bamjánu v únoru 2001. Byl také jediným člověkem, kterému se destrukci soch podařilo nafilmovat. Alony je jednou z hlavních postav nového dokumentu renomovaného režiséra Christiana Freie, který za svůj předchozí titul Válečný fotograf (2001) získal nominaci na Oscara.

Freiův nový snímek používá odsouzeníhodnou destrukci obřích soch jako výchozí bod pro fascinující cestu, která v několika vzájemně propojených dějových linkách zkoumá hranice mezi duchovnem a náboženským fanatismem, starověkem a moderní dobou, mezi místním a globálním pohledem na svět. Vzniká barevná a působivá filmová tapiserie, která odráží buddhistické rčení "vše se proměňuje, nic není trvalé". Tento skvěle natočený, monumentální, meditativní a občas velmi vtipný snímek hledá do stejné míry otázky jako odpovědi.

11.9.

Dejme cihly dohromady!

Režie: David Čálek, ČR, 2005, česká verze, 20 min

Krátký film o Akci cihla - benefiční kampani na podporu chráněného bydlení a dílen pro mentálně postižené. V obci Slapy již několik let funguje projekt, který usiluje o pravý opak, než je vyčlenění postižených ze společnosti...

Larry z naší ulice

Režie: Alice Elliot, USA, 2001, anglicky / české titulky, 34 min

foto


Tento dokument je dobrosrdečným a optimistickým pohledem na duševní nemoc a lidskou laskavost. Larrymu Selmanovi je padesát devět let a je mentálně zaostalý. Ví, že soucit znamená být vlídný k lidem, ale například neví, co znamená slovo včera. Žije sám se dvěma kočkami a psem v malém bytě v Greenwich Village v New Yorku. Jediným Larryho příbuzným je jeho jednaosmdesátiletý strýc Murray, který se o něj stará nejlépe, jak může. Larry je ve svém okolí známý, neboť z vlastní iniciativy vybírá peníze na charitu. Ačkoli sám žije z deseti dolarů na měsíc a z jídla, které pro něj připravuje strýc, vydělá každoročně tisíce dolarů na dobročinné účely.

To sme my

Režie: Jana Pirohová, SR, 2000, slovensky / anglické titulky, 19 min

Lidé s mentálním handicapem nemusejí jen nečinně sedět doma nebo být zavřeni v ústavu. Několik portrétů přesvědčivě dokazuje, že když se "postižení" zapojí do běžného života, obohatí to nejen je, ale i ty "normální".

18.9.

Still we ride!

Režie: Christopher Ryan - Andrew Lynn - Elizabeth Press, USA, 2004, anglicky / české titulky, 37 min

foto


V pátek 27. srpna 2004, několik dní před zahájením Národního sjezdu Republikánské strany, se uskutečnila jedna z nejrozsáhlejších policejních operací v historii New Yorku. Během jedné noci bylo zatčeno 264 lidí, ačkoliv nikdo z nich nepřekročil zákon. Still We Ride! je dokument, který zachycuje bezstarostnou atmosféru této srpnové cyklojízdy a chaos, který následoval po masovém zatýkání jejích účastníků.

We are the traffic!

Režie: Ted White, USA, 1999, anglicky / české titulky, 50 min

foto


Snímek dokumentuje zrození cyklojízd před více než deseti lety v San Franciscu a zároveň tvrdý zásah newyorské policie proti cyklistům a následné soudní spory, které se mezi oběma stranami vlečou již více než rok. Tematicky se snímek věnuje občanským právům, problematice sledovacích systémů ve veřejném prostoru, moci velkých médií a také výhodám trvale udržitelné dopravy.
Režie: Ted White, USA, 1999, anglicky / české titulky, 50 min
Snímek We Are The Traffic! dokumentuje vznik a rozvoj cyklistického hnutí známého pod názvem „Critical Mass“. Navzdory apatickým devadesátým létům se „Critical Mass“ stalo jedním z nejodvážnějších a nejdynamičtějších sociálně/politických hnutí své doby. Ve více než dvou set městech ve čtrnácti různých zemích se cyklojízdy „Critical Mass“ staly pravidelným rituálem, při kterém účastníci cyklojízdy demonstrují svůj nárok na veřejný prostor a trvale udržitelnou dopravu.

We Are The Traffic! zaznamenává počátky tohoto hnutí, které nemá žádné vůdce a je organizováno svými členy. Hnutí „Critical Mass“ vzniklo v roce 1992 v San Franciscu, postupně se rozšířilo po celém světě a jeho cyklojízdy se staly radikální přímou akcí a zároveň oslavou cyklistiky. Účastníci cyklojízd také vyzývají na souboj snad nejvíce posvátnou krávu našeho století – automobil. We Are The Traffic představuje úspěchy a pády tohoto jedinečného hnutí.

24.9.

Baťovo město ( Budoucnost nás neláká)

Režie: Nina Pope - Karen Guthrie, VB, 2005, anglická verze, 93 min

„Smutný film o naději“ – je prvním celovečerním snímkem z dílny Niny Pope a Karen Guthrie. Film sleduje autobusový zájezd do Zlína, jehož účastníci pocházejí z anglických měst East Tilbury a Maryport, kde známý výrobce obuvi Tomáš Baťa vybudoval továrny a domy. Zájezdu se účastní nejeden bývalý zaměstnanec závodů a všichni společně míří do Baťova města, aby se přiblížili jeho historii a zamysleli nad svým uplynulým i současným životem ve světle nedávných revitalizačních iniciativ probíhajících v jejich městech.

Snímek je jakýmsi křížencem mezi hraným a dokumentárním filmem, cestopisem i uměleckým dílem zároveň. Zkoumá osobní i historickou skutečnost a odhaluje, jak se cesty lidí, míst a myšlenek protínají v průsečících dobových ideálů.

Všechny projekce začínají ve 20:30
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika