Martin Kohlstedt, Chinese Man a Susanne Sundfor v Akropoli

Martin Kohlstedt, Chinese Man a Susanne Sundfor v Akropoli

01. 02. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V Paláci Akropolis je připravený na přelom února a března bohatý program. Poslední únorový den sem dorazí německý klavírista Martin Kohlstedt se svými postklasickými melodiemi na pomezí ambientu a vážné hudby. O dva dny později se do stejného místa vrátí francouzský hiphopový kolektiv Chinese Man a jejich zenové koláže plné funku a orientálních samplů. A první březnovou sobotu si svoji pražskou premiéru odbude zpěvačka a skladatelka Susanne Sundfor, držitelka několika norských cen Spellemannprisen.
Německý klavírista Martin Kohlstedt patří k rostoucímu zástupu skladatelů rozkročených mezi ambientem a vážnohudebním minimalismem. Stejně jako třeba u Nilse Frahma i u něj dynamika filmových soudtracků či postrockových skladeb splývá s přístupy komorní hudby a výsledkem jsou intimní skladby plné silných emocí i prchavé atmosféry. Kompozice z desek Tag (2012) a Nacht (2014) jsou trochu jako výlety do temnoty, do míst kde je potřeba se spoléhat na uši spíše než na oči. Loňská nahrávka Strom naopak hledá světlé body, je hravá a přímočará. „Krása se dá najít ve všem - obzvláště v tom prchavém,“ vysvětluje Kohlstedt filosofii svých tracků. Hra na klavír je pro něj silným spirituálním zážitkem, při němž se zcela ponoří do hudby a nechá pracovat svoji intuici. V Praze se objevil v roce 2015 jako předskokan Lubomyra Melnyka, s nímž sdílí fascinaci intuitivním hraním, do nějž nemá vůbec vstupovat rozum. Martin Kohlstedt se představí v Paláci Akropolis 28. února.

https://martinkohlstedt.com/

 Chinese Man

Legenda praví, že někdy v polovině minulého století vyslal jistý čínský mudrc do Evropy několik svých oddaných učedníků, aby pomocí oldschoolových samplů a hiphopových beatů šířili po starém kontinentu Zen. Trio DJů se na jeho počest pojmenovalo Chinese Man a od té doby objíždí kluby, aby splnili jeho misi. Francouzský hiphopový kolektiv Chinese Man už v Praze hrál několikrát a vždycky to byl velký úspěch. V roce 2014 psal Musicserver o „bouřlivé groove jízdě a nezapomenutelném večeru“. Další takový nás čeká první březnový pátek – trio DJů Zé Matéo, High Ku a Sly doplněné o kvarteto rapperů představí v Paláci Akropolis nové album Shikantaza, které si znovu pohrává s hip hopem, funkem a orientálními samply. Deska vznikla částečně i v indické Bombaji a hostuje na ní třeba americký rapper R.A. The Rugged Man či zpěvačka Kendra Morris. Zvukoví válečníci Chinese Man slibují svoji dosud největší show a Palác Akropolis se tak má 2. března rozhodně na co těšit.

https://www.chinesemanrecords.com/

Už roky platí doma v Norsku za velkou hvězdu, v Evropě o Susanne Sundfor ví přinejmenším od kritikou ceněné desky Ten Love Songs z roku 2015. Do Prahy se ale podívá na začátku března vůbec poprvé a to s albovou novinkou Music for People in Trouble. Norská písničkářka se na hudební scéně pohybuje už více než deset let – svůj eponymní debut vydala v roce 2007. K její hudbě vždy patřila intimita a silné emoce, v písních zaznamenává své životní příběhy, úzkosti i naději. Od čistě folkových začátků se na deskách jako The Brothel či The Silicone Veil posunula směrem k elektronické taneční hudbě nebo ambicióznímu art-popu. Spolupracovala s členy skupin Röyksopp či Jaga Jazzist a je držitelkou celkem šesti norských výročních cen Spellemannprisen. Hned tři obdržela za poslední album Ten Love Songs, které slavilo úspěchy i v Británii a Guardian či Rolling Stone ji zařadil mezi nejlepší desky roku. Kdo si tehdy její synthpopem nasáklé hity zamiloval, byl asi u loňské desky Music for People in Trouble trochu překvapený - Susanne Sundfor se na ní vrací k něžnému folkovému písničkářství své první desky. Jen s klavírem a minimalistickými aranžemi provádí posluchače bouřemi svého života. Možná je ideální, že se v Praze v rámci projektu Femme Fatale poprvé představí právě s těmito ztišenými písničkami. Český posluchač dostane 3. března v Paláci Akropolis možnost zažít hudbu Susanne Sundfor v její nejčistší, nejintenzivnější podobě.

https://susannesundfor.com

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MARTIN KOHLSTEDT

Středa 28. 2. 2018
Vystupují:
MARTIN KOHLSTEDT /DE
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika