FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Massive Attack doplňují program festivalu Metronome

Massive Attack doplňují program festivalu Metronome
01. 03. 2018   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Další velké hudební hvězdy ohlašuje Metronome Festival Prague 2018. Tentokrát jsou to jedni z nejstylotvornějších představitelů elektronické hudby a zároveň jedna z nejzásadnějších skupin 90. let vůbec, bristolští Massive Attack.
Dramaturgie tak pokračuje v oznamování letošních účinkujících z ranku největších ikon současné hudby. Metronome Festival Prague 2018 proběhne ve dnech 22. – 23. června 2018 tradičně na pražském Výstavišti. Vstupenky jsou již v prodeji na www.metronomefestival.cz a v síti Ticketpro.

Massive Attack

Přehlídka interpretů, kteří v červnu na festival přijedou, bude jakousi svébytnou „encyklopedií“ toho nejlepšího z hudebních dějin posledních padesáti let. Na soupisce jsou nejvlivnější umělci 60. a 70. let (John Cale), 80. let (David Byrne), silné zastoupení mají „devadesátky“ a začátek nového tisíciletí (Massive Attack, The Chemical Brothers, Faithless DJ Set, Dave Rowntree). Podstatný podíl samozřejmě budou mít i interpreti veskrze současní, jako je zatím ohlášený Tom Odell, ale i řada dalších objevů, které budou zveřejněny v následujících týdnech.

„V letošním programu sázíme na kultovní a stále aktivní interprety. Massive Attack bezesporu patří k hudebním ikonám a jejich první pražské vystoupení pod širým nebem na Metronome Festivalu Prague 2018 bude určitě patřit ke koncertům, které si budeme dlouho pamatovat,“ říká programová ředitelka Metronome Festivalu Prague 2018 Barbora Šubrtová. Jméno Massive Attack na programu zároveň poukazuje jak na provázanost jednotlivých hvězd letošního ročníku, neboť vytvoří zajímavou trojici s dalšími mistry devadesátkové elektroniky The Chemical Brothers a Faithless DJ setem, tak například s ročníkem minulým. V roce 2017 totiž na Metronome Festivalu Prague s velkým ohlasem zahráli skotští hiphopeři Young Fathers, kteří s Massive Attack spolupracovali v roce 2016 na EP Ritual Spirit i na řadě koncertů.

Massive Attack slaví letos hned dvoje výročí. Před třiceti lety je založila v Bristolu trojice Robert „3D“ Del Naja, Grant „Daddy G“ Marshall a Andrew „DJ Mushroom“ Vowles. Už debutové album Blue Lines (1991) se právem počítá mezi nejzásadnější a vysloveně přelomové desky 90. let: kombinací prvků hip hopu, jazzu, rocku, a soulu na něm Massive Attack vytvořili zcela nový žánr trip hop. K průlomu do povědomí mainstreamu i k všeobecnému uznání si ovšem museli ještě pár let počkat, až do alba Mezzanine, jež letos oslaví dvacetiny. Právě tato nahrávka kapelu vůbec poprvé vynesla na první pozici britského albového žebříčku. Zatím poslední řadovou desku vydali Massive Attack pod názvem Heligoland v roce 2010.

MassiveAttack jsou na hudební scéně proslulí i četnými spolupracemi s předními zpěváky nejrůznějších žánrů. Společné nahrávky mají mj. s Madonnou, Davidem Bowiem, Sinéad O´Connor nebo Damonem Albarnem z Blur či Gorillaz. Jejich hudba zní v řadě filmů včetně oscarového Matrixu.

Na Metronome Festival Prague 2018 přijedou Massive Attack v plné koncertní sestavě, tedy s živou kapelou a s výrazným vizuálním doprovodem, který se nespokojí jen s výtvarným rozměrem show, ale zpravidla reaguje i na nejaktuálnější společenské a politické události, které umělecky reflektuje. Není divu: ve svém středu stále mají Massive Attack Roberta „3D“ Del Naja, streetartového výtvarníka, o němž se spekuluje, že by mohl být tajemným Banksym, slavným graffiti umělcem tajícím svoji identitu. Jednou z indicií je fakt, že se Banksyho díla už několikrát objevila ve městech, v nichž právě koncertovali Massive Attack. Čeká v tomto smyslu Prahu nějaké překvapení?

Z dalších účinkujících Metronome Festivalu Prague 2018 byli již ohlášeni například hvězdy elektronické hudby The Chemical Brothers, mladý písničkář Tom Odell, rockové ikony John Cale a David Byrne nebo DJ sety Faithless a bubeníka skupiny Blur Davea Rowntreeho. Českou scénu budou mj. reprezentovat Tata Bojs, kteří si na celodenní oslavu svých třicátých narozenin přizvali kapely Midi Lidi, Zrní a Umakart.

Dodal: Adéla (Chvalovská) Vašíčková, inspiro-solutions.cz

METRONOME

Pátek 22. 6. 2018 až Sobota 23. 6. 2018
od 1490 Kč
Vystupují:
The Chemical Brothers, Tom Odell, David Byrne, John Cale, Massive Attack, Tata Bojs, Midi lidi, Zrní, Umakart, Sister Bliss, Superorganism, Sexy Dancers, Tatabojs a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |