Rival Consoles přiveze do Paláce Akropolis elektroniku s dotekem lidskosti

Rival Consoles přiveze do Paláce Akropolis elektroniku s dotekem lidskosti

10. 05. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dalším hostem večírků Music Infinity bude anglický producent Rival Consoles. V jeho hudbě se potkává přímočarost ostrovní klubové scény se sofistikovaností moderní vážné hudby. V úterý 29. května přiveze londýnský hudebník Ryan Lee West aka Rival Consoles spojený s kultovním labelem Erased Tapes svoji novinku Persona, která zde vyšla letos na jaře.
Značka Erased Tapes je poslední dobou spojována s výraznou vlnou postklasické hudby, málo se ale ví, že ještě před jmény jako Nils Frahm nebo Ólafur Arnalds byla domovem producentů spadajících do kategorie IDM a experimentálního techna. Byly to právě první nahrávky anglického producenta Ryana Lee Westa, který si říkal Aparatec, jež v roce 2007 inspirovaly Roberta Rathse, aby Erased Tapes založil. Zuřivý mix breakcore a samplů vážné hudby se objevil na Westových prvních EPs na labelu Erased Tapes, když se vystudovaný zvukový inženýr z Leicesteru na konci minulé dekády přejmenoval na Rival Consoles, začal k hudbě přistupovat více sofistikovaně.

 Rival Consoles

Verva a znepokojující atmosféra, která panovala na jeho nahrávkách, ale zůstala. Debut Rival Consoles nazvaný IO míchá vlivy techna, electra s postupy moderní vážné hudby. Právě její vliv na další desce Kid Velo začal pomalu narůstat a průlomová třetí deska Howl z roku 2013 i aktuální album Persona dávkují manickou euforii s melancholickými pasážemi, hutné beatové spletence prořezávají syntezátorové riffy, starosvětské IDM jako od Aphexe Twina se potkává s nervními experimenty Arcy. Na mysl můžou při poslechu vytanout Jon Hopkins nebo Clark, s nimiž Rival Consoles odjel také turné.

West začínal s rockovými kapelami, ale brzy mu došlo, že jeho domov je někde jinde a vrhl se na prozkoumávání elektroniky. Tradiční nástroje ale občas používá a některé písně vznikají u klavíru. Na nové desce Persona inspirované stejnojmenným filmem Ingemara Bergmana dostaly velký prostor živé bicí. Ve dvou skladbách také Rival Consoles používá jako nástroj svůj hlas. „Chtěl jsem na desku dostat i něco, co by moji elektronickou hudbu ještě víc polidštilo,“ vysvětloval v rozhovoru pro Exclaim!. Výsledkem je hudba, která je elektronická na povrchu, ale lidská uvnitř a právě takovou předvede Rival Consoles 29. května v Paláci Akropolis. 

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Úterý 29. 5. 2018
Vstup: 320 - 380 Kč
Vystupují:
RIVAL CONSOLES /UK + STROON /SK
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika