FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Více než 120 kapel a divadel tento víkend Mezi ploty

Více než 120 kapel a divadel tento víkend Mezi ploty
20. 05. 2018   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Jedna z největších a nejpopulárnějších českých kulturních akcí– festival Mezi ploty – se letos uskuteční již po dvacáté šesté. Na pódiích v parku Psychiatrické nemocnice Bohnice vystoupí 26. a 27. května hvězdy jako Vojtěch Dyk s B-Side bandem, Tomáš Klus, No Name, Xindl X, Horkýže Slíže, PSH, Mňága a Žďorp, N.O.H.A., Prago Union, Mydy Rabycad, Sto zvířat, Slza, Lenka Dusilová, Vosto5, Buchty a loutky, Studio Ypsilon, Divadlo Bolka Polívky a mnoho dalších.
Hudební a divadelní program doprovodí spousta tvůrčích dílen a soutěží, bezpočet workshopů, kurz hypnózy a dokonce chůze po žhavém uhlí. A to vše za tak příznivou cenu, že by stěží zajistila vstup na koncert jediného populárního umělce.

„Mě už to tam u vás nebavilo… Jako bychom byli dva. Ale i naše společnost je rozdělená – bezohledností, lhostejností, arogancí. A já nemám rád ploty mezi lidma. Já mám rád lidi, mezi ploty“, právě tak v kampani Patříš do Bohnic, která festival Mezi ploty doprovází, vyjádřil svoje pocity zpěvák a herec Vojtěch Dyk.

MEzi Ploty

A podobně mluví i Tomáš Klus, který s tímhle projektem taky bytostně souzní: „Svět venku je plnej arogance, bezohlednosti, lhostejnosti a kdoví čeho ještě.“

Spoty této kampaně, ale i videa zachycující atmosféru originální bohnické přehlídky lze zhlédnout na YouTube.

Ředitel projektu Mezi ploty Robert Kozler jejich poselství s nadsázkou shrnuje slovy: „Naše společnost je dnes tak schizofrenní, že se snad může sjednotit jedině v parku psychiatrické nemocnice, na festivalu Mezi ploty. Proto do Bohnic zveme všechny, kteří pořád vyznávají normální lidské hodnoty, jako je tolerance, přátelství a zájem o druhé lidi.“

Zdá se tedy, že všichni potřebujeme intenzivní dvoudenní arteterapii, kterou festival Mezi ploty o posledním květnovém víkendu zahájí. Na 14 festivalových scénách se představí kolem 120 kapel, interpretů a divadelních souborů, tedy ještě více, než jak organizátoři plánovali. A protože je festival tradičně multižánrový, bude zahrnovat hned několik programových zón, z nichž každá osloví trochu jinou skupinu návštěvníků.

Mimořádně nabitá bude letos hlavní hudební scéna Central Park, která dokáže zaujmout drtivou většinu posluchačů. Přijedou na ni někteří z nejpopulárnějších českých a slovenských muzikantů, a to zdaleka nejen z vod mainstreamu.

K největším hvězdám nepochybně patří Vojtěch Dyk, jeden ze zářivých hudebních a hereckých talentů současnosti. Vystoupí za doprovodu kapely B-Side Band, tedy 18 špičkových instrumentalistů pod vedením Josefa Buchty, kteří se už stihli proslavit moderním bigbandovým zvukem, neutuchající energií a efektními aranžmá.

Tečku za programem prvního dne udělá další velké jméno: dynamický písničkář a autor inteligentních textů Tomáš Klus, pro kterého se už „Ploty“ staly srdeční záležitostí.

Na své si ale přijdou i milovníci rocku. Po desetileté pauze se totiž na festival znovu přiřítí divoká slovenská punk-rocková kapela Horkýže Slíže. A ze Slovenska do Central Parku zamíří také pop-rocková skupina No Name, která se v Bohnicích poprvé představila loni a atmosféra její členy natolik nadchla, že neváhali s návratem.

Dalším esem hlavní scény bude mnoha cenami ověnčený písničkář Ondřej Ládek, známý spíše jako Xindl X. Na festival patří již díky svým textům, které se někdy dotýkají zákoutí lidské duše a jindy zase s břitkým humorem reagují na aktuální témata. Ostatně Ládkovy texty neslyšíme jen v jeho vlastním podání. Vystupuje s nimi i oceňovaná popová kapela Slza, na kterou se návštěvníci festivalu rovněž mohou těšit.

Z říše hiphopu a rapu pak na největší festivalovou stage dorazí hned dvě průkopnické, ale dnes již kultovní formace: Prago Union a PSH. A ti, jimž nejsou cizí pojmy jako drum and bass, dub step či world music, určitě s velkou chutí přivítají skvělé česko-americké uskupení N.O.H.A. (Noise of Human Art), které hity jako Tu Café vynesly na největší evropské festivaly. Na Plotech se loni s velkým úspěchem představili jako DJ set, kdežto letos přijedou už v kompletní sestavě.

Konečně musíme zmínit dvě legendy, které mají k festivalu blízko celé roky.

Mňága a Žďorp hráli už na prvním ročníku v roce 1992 a letos svým vystoupením celou akci zahájí. Jejich frontman Petr Fiala navíc patří k těm, kteří svou otevřeností Plotům pomáhají likvidovat tabu: „Byl jsem kdysi v blázinci dva měsíce, poslední čtyři roky chodím na terapii a nepovažuju to za nic negativního, protože mi to velice pomáhá. Naopak nechápu lidi, kterým je těžko a neodhodlají se s tím svěřit a stydí se jít k odborníkovi. Je to pro mě stejný jako stydět se za zlomenou ruku a zkoušet si ji vyléčit sám.“

No a Sto zvířat je formace, bez které si Mezi ploty vůbec nelze představit.
„Kapela Sto zvířat se ráda a hrdě hlásí do inventáře tohoto bohnického dvoudenního květnového mejdanu Mezi ploty, vždyť za těch 26 let existence festivalu chyběla jen párkrát. I proto již tradičně odehrajeme odpoledne koncert pro malá zvířata na rodinné scéně a v podvečer to pak roztočíme pro velká zvířata na hlavní scéně,“ vysvětluje zpěvák, perkusista a tanečník Honza Kalina.

Central Park ovšem rozhodně není celý festival. Pro Ploty je typická zejména velká Rodinná zóna, která není jen „doprovodnou aktivitou“, nýbrž stěžejní součástí programu. Bude plná divadelních pohádek, tvůrčích dílen a soutěží pro nejmladší návštěvníky a současně nabídne muziku, která oslovuje jak děti, tak rodiče.

Především se sem vydá kapela Kašpárek v rohlíku, jejíž bejbypank se stal synonymem mezigenerační zábavy. Kromě ní se tu podruhé objeví Sto zvířat se speciálním programem pro děti. A zajímavý příspěvek do rodinné zábavy zajistí taky uskupení Poletíme?, jež se samo zařazuje jako „original banjo punk future jazz band“.

Z loutkových divadel se tu můžeme těšit například na soubor Buchty a loutky, nositele divadelní poetiky, která do světa marionet dokáže vlákat děti i dospělé, nebo na Studio Damúza, které představí své pojetí starobylé legendy o Golemovi. A takové divadlo Ponec všem názorně předvede, jak se dá interaktivní představení postavit na obyčejném papíru formátu A4.

Návštěvníci v areálu najdou taky Alternativní zónu, určenou milovníkům nezávislé muziky a osobitých tvůrců. Tady je stálicí duo Michala Pavlíčka s Monikou Načevou, jejichž vzájemná spolupráce se klene od prvního Moničina alba Možnosti tu sou… až po to zatím poslední Na svahu.

S kapelou Mucha přijede punková písničkářka Nikola Muchová, proslulá svým lehce sžíravým vztahem k mužům, matkám a hipsterům. Z jiného soudku návštěvníci určitě ocení i trochu nenápadného písničkáře Honzu Pokorného, vystupujícího pod jménem Pokáč, který svým loňským albem Vlasy ukázal, že jeho tvorba dozrála k pozoruhodné kombinaci autenticity a hravosti.

A konečně v této zóně vystoupí Lenka Dusilová, dnes charismatická zpěvačka a šestinásobná držitelka hudební ceny Anděl, ale také žena, která v 90. letech zpívala s kapelou Sluníčko, jejímž manažerem byl v té době nynější ředitel festivalu.

Poslední z klíčových muzikantských arén pak bude takzvaná Street zóna, která hlavně mladým lidem nabídne pestrou směs dynamické moderní hudby. Mydy Rabycad, Cocoman, Megaphone, Krucipüsk… to je jen výběr z jmen, kterými se tato stage může pochlubit.

Mezi ploty ovšem není událost jenom hudební – festival má taky silnou divadelní složku, kterou ani letos nezanedbává. Herci budou účinkovat na venkovních scénách a především na jevišti bohnického Divadla za plotem.

K velkým divadelním „úlovkům“ patří Divadlo Bolka Polívky, Divadlo v Dlouhé nebo Studio Ypsilon. A účast potvrdil taky nezávislý generační soubor Vosto5. Tohle divadlo, to jsou autorské inscenace, velký žánrový rozsah, neotřelý humor a hlavně takový zájem publika, že se koupě vstupenky na jejich představení rovná skoro „mission impossible“.

Koncepci festivalu, která propojuje umění se zájmem o druhé lidi, se nedávno dostalo i mezinárodního uznání. V loňském roce totiž akce získala prestižní označení EFFE Label 2017–2018 (EFFE – Europe For Festivals, Festivals For Europe – projekt Evropské festivalové asociace podporovaný Evropskou unií.) Mezinárodní porota doslova uvedla, že festival Mezi ploty je „velice populární u širokého publika, propojuje širokou veřejnost se zdravotně postiženými a duševně nemocnými a bourá všechny bariéry. Má kvalitní dramaturgii a obrovský společenský dopad.“

Hudební a divadelní nabídka je tedy bohatá, ale celá festivalová mozaika bude ještě o něco pestřejší. Zahrnuje slam poetry a stand up comedy, divadelní a výtvarné workshopy, scénu pro amatérské a začínající umělce, soutěže, chůzi po střepech a žhavém uhlí či debaty s psychology na zajímavá témata. Návštěvníci se budou moct seznámit s prezentacemi neziskových organizací nebo si ve speciální zóně Oáza vyzkoušet hypnózu, meditaci a relaxační techniky pro překonávání každodenního stresu.

Vstupenky na festival (jednodenní za 320 Kč, permanentka za 525 Kč) jsou k mání v předprodeji Ticketstream. Do areálu PN Bohnice se dostanete autobusem 177, 200 nebo 202, když vystoupíte na zastávce Odra. Celý program festivalu hledejte na www.meziploty.cz.

Dodal: Dita Táborová, MEZI PLOTY
MEZI PLOTY

MEZI PLOTY

Sobota 26. 5. 2018 až Neděle 27. 5. 2018
Vystupují:
Vojtěch Dyk & B-Side band / Tomáš Klus / Horkýže Slíže / No Name / Xindl X Prago Union / Mňága a Žďorp / PSH / Sto Zvířat / Lenka Dusilová / Slza N.O.H.A. / Mucha / Poletíme? / Kurtizány z 25. avenue / Chantal Poullain Divadlo Bolka Polívky / Studio Ypsilon / Na Stojáka / Divadlo v Dlouhé Spitfire Company / Vosto5 / Bohnická divadelní společnost Depresivní děti / Buchty a loutky / Komediograf / Damúza a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |