FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Respect festival již tento víkend na Výstavišti

Respect festival již tento víkend na Výstavišti
14. 06. 2018   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Respect Festival 2018 přinese v třetí červnový víkend na holešovickém Výstavišti elektronickou taneční hudbu z Káhiry, irácko-židovský rock'n'roll,  voodoo z Haiti i hudbu Orientu a Afriky. 
Z dvoudenního maratonu open air koncertů, který proběhne na Výstavišti v Holešovicích, vybíráme zatím ty nejzásadnější umělce - další jména upřesníme v nadcházejících týdnech. Ve stylově i zeměpisně pestré nabídce nechybí ani letos neznámá hudba Evropy: virtuozní francouzský hráč Valentin Clastrier představí kuriozní nástroj niněru, ovládanou klikou a klávesami. 
 

Velký prostor věnuje festival jako každoročně hudbě Afriky, kontinentu, který je historicky nejmuzikálnější částí celé planety. Zlatou éru africké hudby připomene ansámbl  Bakolo Music International, který tvoří vitalitou překypující sedmdesátníci z Konga. Naopak ty nejnovější trendy reprezentují Islam Chipsy & E.E.K. z Káhiry. Klávesy, elekrotnika a dvě bicí soupravy v závratném tempu vytvářejí pultující textury, v nichž jsou stále čitelné melodické ornamenty pouštních beduínů. Syrové a nekompromisně taneční.

Respect byl naším prvním festivalem, který prezentoval romskou hudbu, a zlatý hřeb letošního programu bude přímo z romské pravlasti, indického Radžastánu, odkud je světoznámá skupina Barmer Boys, jejíž repertoár sahá od bujarých svatebních písní až po sufijské rituály.  Brazílii v programu zastupuje nejnovější objev ze Sao Paula, tavícího kotlíku známého bouřlivou hudební scénou: skupina Meta Meta zcela revolučním způsobem adaptuje spirituální písně svých předků z afrického kontinentu. Neméně pozoruhodnou scénu Izraele reprezentují hned dvě skupiny. I když Dudu Tassa patří k nejúspěšnějším současným hitmakerům, v projektu Iraq’n’roll se vrací  k hudbě svého dědečka,  kdysi hudební celebrity na dvoře iráckého krále Faisala. Druhým překvapením bude Yossi Fine, spoluhráč Davida Bowieho i Lou Reeda,  který přinese vlastní a zcela jedinečnou podobu pouštního blues. 

„Náš festival od počátku sleduje kulturní diverzitu, a hudbu vnímá jako unikátní prostředek  ke vzájemnému  porozumění,,“ říká zakladatel a šéf Respectu Borek Holeček, a dodává: „V mimoevropských kulturách jsou navíc hudebníci vnímáni  jako lidé nadaní nejen talentem, ale i odpovědností, kteří jdou příkladem všem ostatním - a to je něco, čemu bychom se měli učit i my." 

Na Respectu ale nejde jen o hudbu. Rodinný ráz festivalu zdůrazní bohatý dětský program, najdeme zde výtvarné instalace. Zaujme také široká nabídka jídel z celého světa i stánky četných neziskových organizací, které neztrácejí aktivní zájem o konkrétní lidské osudy i palčivé problémy globálního charakteru.

Respect Festival 2018 proběhne na louce pod Bruselskou cestou v areálu Výstaviště v pražských Holešovicích 16. a 17. června. Vstupenky v předprodeji jsou do 30. dubna ke koupi za výhodné ceny:  Dvoudenní za 450 Kč, dvoudenní rodinná za 500 Kč a jednodenní za 400 Kč. Předprodej probíhá https://rachot.cz/vstupenky/ nebo v sítích GoOut, Ticketpro a Ticketportal. Více informací na https://rachot.cz/respect-festival/ .

Dodal: Rachot
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Sobota 16. 6. 2018 až Neděle 17. 6. 2018
Vystupují:
ALIREZA GHORBANI (IRÁN), BARMER BOYS (INDIE), Dětské představení KRAMÁŘSKÁ NŮŠE, CHOUK BWA (HAITI), CHOUK BWA with THE ANGSTROMERS (HAITI/ BELGIE), DUDU TASSA & THE KUWAITIS (IZRAEL), ISLAM CHIPSY & EEK (EGYPT), VALENTIN CLASTRIER & STEVEN KAMPERMAN (FRANCIE/ HOLANDSKO), BAKOLO MUSIC INTERNATIONAL (D. R. KONGO), METÁ METÁ (BRAZÍLIE), YOSSI FINE & BEN AYLON (IZRAEL), ORLANDO JULIUS & THE HELIOCENTRICS (NIGÉRIE/ VELKÁ BRITÁNIE)
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |