Festival Bollywoodského filmu 2006

Festival Bollywoodského filmu 2006

13. 09. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Letošní ročník filmového festivalu indické komerční kinematografie se nese v duchu globalizace. Koná se od 9. do 15. října v pražských kinech Aero a Světozor.
Povzbuzeni diváckým úspěchem loňské přehlídky indické komerční kinematografie (přes 3 000 diváků shlédlo za týden 18 snímků) jsme letos připravili další, již 4. ročník akce, během níž je možné vidět na plátně filmy, které hýbou světem a vydělávají milióny rupií i dolarů v pokladnách na indickém venkově stejně jako v Londýně a New Yorku. Toto dynamické pronikání Bollywoodu k divákům po celém světě nás inspirovalo k vymezení letošního tematického okruhu – Globalizing Bollywood (do češtiny překládáme jako Bollywood?Globalizace).

Filmy, které se budou promítat od 9. do 15. října v pražských kinech Aero a Světozor, mají pokaždé s fenoménem globalizace něco společné. A to nejen tím, že třeba vyprávějí příběhy Indů, žijících mimo Indii (od New Yorku po Paříž) a v nichž můžeme sledovat střet tradičního a moderního způsobu života, ale mohou mít dokonce i vliv na cizí kinematografii, jak dokazuje například speciální pásmo sedmi kanadských filmů nazvané Until Vanishing (Ještě než zmizí), které natočili tamější filmaři jihoasijského původu a jež do Prahy přiveze multimediální umělec Kaspar J. Saxena, napůl Němec, napůl Ind žijící v Torontu (sobota 14. října malý sál kina Světozor od 17.30 a 20 hodin).

V Kanadě žije též Deepa Mehta, odvážná indická režisérka, která se již ve svých předchozích snímcích nebála tabuizovaných témat, jako např. lesbický vztah (Fire/Oheň) či milostný příběh na pozadí rozdělení Indie v roce 1947 podle národnostního klíče (Earth/Země). Svým nejnovějším filmem Water (Voda) o nelehkém osudu indických vdov na sklonku 30. let zakončila svou kontroverzní trilogii a po jeho projekci na MFF v Karlových Varech jsme ve spolupráci s distribuční firmou Palace Pictures, jež film vydá na DVD, přichystali jeho českou premiéru (pátek 13. října ve 20.30, velký sál kina Světozor).

Poté, co jsme loni zaznamenali překvapivý zájem diváků o tamilský film Vishwa Tulasi, rozhodli jsme se pokračovat a nabídku jiných než „Hindi movies“ rozšířit. Opět bude k vidění tamilský film, tentokrát Kannathil Muthamittal (Letmý polibek) slavného bollywoodského režiséra Mani Ratnama (kino Aero ve středu 11. října v 17 hodin a velký sál kina Světozor v sobotu 14. října od 14.30). Svůj film Numafung (Dívka jménem Numafung) představí divákům osobně nepálský režisér Nabin Subba – hlavní hrdinka jeho filmu hledá svou identitu stejně, jako se film sám snaží vymezit proti bollywoodskému vlivu pronikajícímu do nepálské kinematografie (kino Aero ve středu 11. října od 20.30).

Do Prahy na festival zavítá též legendární bollywoodský režisér, scénárista, producent a herec Subhash Ghai, jehož tvorbu připomínáme třemi jeho filmy (Pardes/Cizí země, Khal Nayak/Padouch, Taal), z nichž právě třeba Pardes staví na kontrastu životního stylu bohatých Indů žijících v zahraničí a tradiční indické společnosti.

Pronikání Bollywoodu do amerického či evropského kontextu se ovšem netýká jen filmů, ale i lidí – film Elizabeth sice nakonec získal v roce 1999 ze 7 nominací pouze jednoho Oscara za nejlepší masky, jeho režisérovi Shekaru Kapurovi se ovšem otevřely dveře do světa evropské kinematografie. Českému publiku představíme jeho starší indický film Bandit Queen (Královna banditů) natočený podle skutečné události (pátek 13. října v 17.30, velký sál kina Světozor).

Letošní 4. ročník Festivalu bollywoodského filmu nabídne během týdne 19 celovečerních filmů a 2 dokumenty, chybět nebudou legendární snímky jako parafráze westernu o sedmi statečných Sholay (Plameny), starší filmy Raje Kapoora, přezdívaného „indický Chaplin“ (Barsaat/Monzun, Sangam/Splynutí duší) či nové úspěšné trháky z kategorie „masala movies“ v hlavní roli s králem Bollywoodu, Shah Rukh Khanem (Swades/Má vlast, Paheli/Zamilovaný duch, Kal Ho Naa Ho/Zítřek možná už nepřijde).

Bollywood 2006


Během všech představení v kině Aero (9.-11. října) i ve Světozoru (12.-15. října) bude možné ochutnat indické lahůdky nejen filmové, ale i ty z indické kuchyně. Festival se též neobejde bez již tradiční taneční party v bollywoodském stylu – v sobotu 14. října od 21 hodin v p.m. klubu (Trojická ulice, Praha 2) se bude tančit až do rána. Bollywoodské klipy, indická kuchyně, multikulturní návštěvníci. Hrát budou DJ Idly z Prahy a Djové z Munich Masala (Muenchen).

Cílem našeho festivalu je přenést kousek Indie do Prahy a dát českým divákům klíč k nejčastějšímu konverzačnímu tématu se spoluobčany jihoasijského původu. Bollywood se globalizuje – my také! :-)

kontakt:
Jana Tomášková - jana@iam.cz- 602 255 961


www.bollywood.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika