České kapely se koncem října zabydlí v Paláci Akropolis

České kapely se koncem října zabydlí v Paláci Akropolis

21. 10. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po roce se vrací na místo činu Zvíře Jménem Podzim Zdá se to jako chvilka, ale Zvíře za tu dobu ušlo dlouhou cestu.  Všechny noční můry i světloplachý introverty, všechny ztracený kluky a holky, zveme na velkou slavnost podzimu do Paláce Akropolis 26. října. Zvíře Jménem Podzim je orchestr složený z hudebníků, přátel, členů blízkých kapel.
Má až 18 hlav a váží skoro tunu.  Nevěříte? Zvíře pohltilo celého Kittchena, Aid Kida, Terezii Kovalovou, Spomenika a 27, půlku Kieslowski, Calm Season, MANU i Půljablkoně, třetinu Obří broskve a MaTeMata a mnoho dalších.

Never Sol

Jejich debutové album vyšlo po roce společné práce u Indies Scope v listopadu 2017 a křtilo se v Paláci Akropolis, kam se po necelém roce vrací.

Během roku kapela stihla odehrát turné a oslovit řadu fanoušků i odborníků, z nichž někteří označili koncert za hudební zážitek loňského roku.

Ještě před Zvířetem se na vás ale svým hlasem vrhne zpěvačka Agata Karczewska.

Polská písničkářka je ovlivněna tvorbou Laury Marling nebo Elliot Smith. Sama popisuje své písničky jako "hudební minimalismus", ve kterém se zázraky dějí s „pouhým“ vokálem a kytarou. Zajímavý a silný hlas jí pomohl uspět také v polské televizní soutěži Idol, kde se dostala až do 12. finálového kola.  

Jako stvořené pro prodlužující se podzimní večery je také nové album talentované zpěvačky a producentky Never Sol. Své druhé, dlouho očekávané, album Chamaleo  pokřtí Never Sol  31. října v Paláci Akropolis. Zbrusu nový set doplní také  bicí a syntezátory.

„Chamaleo“ se opírá především o zvuk analogových syntezátorů promítajících se v melancholických harmoniích a Never Sol ji nahrála ve své strahovské audiobotanické svatyni. Pochmurné ale přesto vřelé a laskavé krajiny, vrstvené plochy hlasů a syntezátorů doplněné samply zvuků města i samoty. 

Never Sol (Sára Vondrášková) se poprvé představila veřejnosti filmovou písní Lay Down, která vznikla pro film Davida Ondříčka Ve Stínu. V roce 2013 vydala ve spolupráci s producentem Jan P. Muchowem svou debutovou desku Under Quiet, která následně vyšla v celosvětové reedici u renomovaného německého labelu Denovali Records. V posledních letech se Never Sol zúčastnila prestižní Red Bull Music Academy v Tokiu, působila v live bandu Floexe a věnovala se tvorbě hudby pro taneční představení s kolektivem Burki&com. 

Ještě před Never Sol se poprvé v Praze představí polská dívčí formace LOR, která za své první video ke skladbě  Windmill,  získala cenu od největší polské TV stanice TVN a polského národního rozhlasu. Vliv Agnes Obel, Fever Ray, Birdy či Sóley se v jejich tvorbě nezapře. 

Bylo nebylo… aneb křest alba Pohádky kapely ILLE a k tomu oblíbená krnovská kapela Bratři Orffové. Prostě pohádkové spojení se objeví v Paláci Akropolis 1. listopadu

Kapela ve složení Olga Königová (zpěv, klávesy), Marek Svoboda (kytary, basa, zpěv), A. m. Almela (basa, mandolína, zpěv) a Petr Odstrčil (bicí) zahraje převážně skladby z nové desky, přičemž zazní také starší skladby z prvního alba. Na společných vystoupeních se kapela domluvila s dnes již legendární elektro-folkovou formací Bratři Orffové, která po delší pauze navázala v roce 2017 několika koncerty na úspěch svých dvou alb Bingriwingri a Šero. Po úspěšném debutu Ve tvý skříni vydali Ille, indiepopová kapela okolo zpěvačky Olgy Königové, v březnu 2018 kritikou oceňované druhé album Pohádky pod producentským dohledem Dušana Neuwertha a ve vizuální spolupráci s přední českou výtvarnicí Eliškou Podzimkovou. Vydání alba provázel i nový klip na písničku Na druhé straně, ve kterém mimo jiné Honza Homola z kapely Wohnout hraje partnera herečky Petry Nesvačilové. Koncertní křest alba proběhne právě v rámci turné v pražském Paláci Akropolis 1. listopadu 2018.

Skladby Ille byly na koncerty připraveny za použití převážně akustických nástrojů, doplněných o elektronické prvky a samply, které umocňují přenesení atmosféry alba do živé podoby. „Po přípravě ve zkušebně a během letních koncertů se nám repertoár postupně dostal pod kůži a hraje se nám skvěle, takže se na koncerty moc těšíme. Spojení s našimi oblíbenými Bratry Orffy nám přijde vlastně přïrozené, neboť i jistou dávkou melancholie máme k sobě blízko. Navíc budeme mít ušetřený problém se stěhováním bicích, což je fajn…“ říká Olga z Ille. Obě kapely propojuje osoba bubeníka Petra Odstrčila. Frontman Orffů Ivan Gajdoš k tomu dodává: „Moc se na tohle turné těším, po delší době budeme mít zase možnost vrátit se na podia a užít si atmosféru koncertů. Já osobně preferuji spíše menší kluby, kde se lidé musí trochu vmáčknout a lépe se pak navozuje atmosféra, což se myslím výběrem míst, kde zahrajeme povedlo a budeme samozřejmě rádi, pokud přijde co nejvíce lidí.“

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: ZVÍŘE JMÉNEM PODZIM

Pátek 26. 10. 2018
Vstup: 340 Kč
Vystupují:
ZVÍŘE JMÉNEM PODZIM
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika