Filmové premiéry

Filmové premiéry

15. 09. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
V kinech od 14.9.: Filmy: "Bublina" režiséra Stevena Sodenberga, český dokument Eriky Hníkové "Sejdeme se v eurokempu", hudební-drama "Havana blues", western "Proposition", mysteriózní "Žena ve vodě" a "Strážce" s Michaelem Douglasem a Kieferem Sutherlandem.
Bublina

Protagonisty vyprávění situovaného do městečka na hranicích Ohia a západní Virginie jsou tři dělníci z továrny na panenky, jejichž životy se protnou na ploše svérázného milostného trojúhelníku. Postarší Martha udržuje s mladším kolegou Kylem mateřský vztah na základě společných cest do práce a společně trávených přestávek na jídlo. Poklidnou rutinu jejich kamarádského soužití rozbouří příchod nové kolegyně, svobodné matky Rose. Důležitou roli ve vyprávění hraje vedle obtížně vyjádřitelných citů i lehce nahozená kriminální zápletka. Steven Soderbergh se na nezvyklém snímku natočeném s improvizujícími neherci v reálných prostředích podílel také jako kameraman (pod pseudonymem Peter Andrews). Ke specifikům projektu, který režisér označuje jako první z plánované série, patří i způsob distribuce: do kin zamířil prakticky zároveň s uvedením na DVD a placeném televizním kanále.

bublina


Drama / USA / 2005 / 95 minut

Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Coleman Hough
Kamera: Peter Andrew
Hudba: Robert Pollard
Hrají: Debbie Doebereiner (Martha), Omar Cowan (Matrhin otec), Dustin James Ashley (Kyle), Phyllis Workman (prodavač v pekárně), Laurie Lee (Kyleova matka), Daniel R. Christian (tovární supervizior)…

web
trailer

Sejdeme se v Eurocampu

Evropská realita české vesnice Běšiny, která nemá hospodu na návsi, ale Eurocamp za obcí. Scénář a režie E. Hníková

Jedna z nejvýraznějších osobností nastupujícího českého dokumentu Erika Hníková, mimo jiné autorka filmu Ženy pro měny, tentokrát natočila situační dokumentární film o tom, co v současné době spojuje vesnici Běšiny. Přítomnost mate, tradice téměř vyprchaly a nové příležitosti jsou pro její obyvatele stejně mlhavé jako staré časy. Ve vesnici stále ještě fungují tři ?uniformované? spolky - dobrovolní hasiči, myslivci a sokolové. Otázkou ovšem je, zdali žijí spolu či vedle sebe. Ruina hospody Zenit na návsi je jediným společným bodem, vzpomínkou na časy, kdy to ještě fungovalo, kdy se věci říkaly z očí do očí. Může hospodu jako místo setkání nahradit opuštěná sokolovna či podivný Eurocamp vybudovaný za evropské peníze za obcí? "Sejdeme se v Eurocampu" je filmem o možnostech a paradoxní realitě české vesnice v Evropské unii.

sejdeme se v eurokempu


Erika Hníková: „Film vypráví o tom, že lidé přišli o původní jistoty. JZD zkrachovalo, 90 procent obyvatel někam dojíždí za prací. Vracejí se pozdě večer, nemají ani čas se scházet. Vlastně teď nevědí, kam patří. A otevřeně říkají: My jsme měli za

komunismu víc času, měli jsme jistý peníze, měli jsme se líp. Dnes je nic nespojuje, nové budoucnosti nerozumí; starostu nechápou a žádnou aktivitu sami nevyvíjejí. Ten film je tísnivý, asi i depresivní. Ale snad je tam i naděje, třeba když na konci jdou do Eurocampu společně.“

Erika Hníková(1976) absolvovala katedru dokumentární tvorby FAMU. V roce 2003 uvedla do kin svůj celovečerní dokument Ženy pro měny, který byl uveden na řadě domácích i světových festivalů a získal uznání diváků i kritiky. Natočila také dokumentární filmy Čtyři kroky dvojpůlka (2000), Naše třída (2001), Modelování života (2003) a Den E (2004).



Havana blues

Dva mladí kubánští muzikanti Ruy a Tito sdílejí stejný sen: stát se slavnými a konečně vypadnout z Havany. Ruy žije s Caridad a dvěma dětmi. I když se stále ještě milují, jejich vztah, jak se zdá, směřuje ke konci. Tito je sám, bez partnerky, obývá byt společně se svou babičkou. V průběhu zkoušek a příprav na jejich první velký koncert, se dozvídají, že na Kubě jsou španělští producenti Marta a Lorenzo, kteří hledají mladé talenty. Tváří v tvář tomu, co se zdá být největší šancí jejich života stojí těžký úkol: musí dobýt „Španěly“.

Hudební – drama / Španělsko. Francie, Kuba / 2005 / 110 minut

Režie: Benito Zambrano
Scénář: Benito Zambrano, Ernesto Chao
Kamera: Jean-Claude Larrieu
Hrají: Alberto Yoel (Ruy), Roberto Sanmartín (Tito), Yailene Sierra (Caridad), Tomás Cao (Álex)…

web
trailer

Proposition

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení.

Drama – western / Austrálie, Velká Británie / 2005 / 104 minut

Režie: John Hillcoat
Scénář: Nick Cave
Kamera: Benoît Delhomme
Hudba: Nick Cave, Warren Ellis
Hrají: Richard Wilson (Mike Burns), Noah Taylor (Brian O`Leary), Jeremy Madrona (asijská prostitutka), Jae Mamuyac (asijská prostitutka), Guy Pearce (Charlie Burns), Mick Roughan (šílený Jack Bradshaw), Shane Watt (John Gordon), Ray Winstone (kapitán Stanley)…

web
trailer

Žena ve vodě

Píšící režisér M. Night Shyamalan (Vesnice, Znamení, Vyvolený, Šestý smysl) přináší originálně pojatý příběh svým dětem – Žena ve vodě. Údržbář Cleveland Heep (Paul Giamatti) se straní lidí a tiše žije mezi vyhořelými žárovkami a pokaženými spotřebiči obytného komplexu Cove. Jednou však přijde noc, která navždy změní jeho život - objeví tajemnou mladou ženu Story (Bryce Dallas Howard), která žije v přívodních šachtách pod bazénem obytného komplexu, kde se stejně jako on skrývá před zraky ostatních. Cleveland zjišťuje, že Story je vodní nymfa z pohádek na dobrou noc, které tajemná stvoření brání v tom, aby podnikla náročnou cestu z našeho světa do toho jejího. Story je obdařena schopností předjímat osudy Clevelandových sousedů, jež jsou úzce svázány s tím jejím. Společně pak všichni musí rozluštit sled tajemných kódů, které jí opět otevřou cestu ke svobodě. Čas však běží jako splašený kůň a lhůta, během které se Story může vrátit domů, se chýlí ke konci - ale všichni nájemníci dávají své životy solidárně v sázku, aby jí pomohli. Cleveland je pojednou nucen utkat se s démony, se kterými do Cove přišel a kteří se jej drží, všichni obyvatelé domu pak musí užít zvláštních schopností, jež jim Story pomohla objevit, aby zachránili nejen její svět… ale i ten náš.

foto


Drama – mysteriózní – thriller – fantasy / USA / 2006 / 110 minut / Warner Bros

Režie: Manoj Night Shyamalan
Scénář: Manoj Night Shyamalan
Kamera: Christopher Doyle
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Paul Giamatti (Cleveland Heep), Bryce Dallas Howard (Žena), Manoj Night Shyamalan, Jeffrey Wright, Bob Balabán…

web
trailer

Strážce

Pete Garrison (Michael Douglas) je agent americké tajné služby, který kdysi zachránil život prezidentovi, když skočil do cesty spršce letících kulek. Od té doby uplynulo již dvacet let a Garrison, který se u tajné služby těší uznání i oblibě u svých kolegů, nyní řídí ochranu první dámy (Kim Basinger) . Peteův kolega a přítel Charlie Merriweather naznačuje, že by se s ním rád podělil o přísně tajnou informaci. Než k tomu však může dojít, je Merriweather zastřelen ve svém domě. Místo činu je naaranžováno tak, aby působilo dojmem, že se stal obětí zpackané loupeže. Případ dostane na starost vrchní vyšetřovatel tajné služby David Breckinridge (Kiefer Sutherland), který býval Garrisonovým chráněncem a donedávna také jeho nejlepším přítelem. Dlouhé přátelství s Garrisonem nedávno ukončilo jeho mylné přesvědčení, že měl Garrison vztah s jeho tehdejší manželkou.

foto


Mezi zkušené agenty přichází Jill Marin - tvrdá, moderní a ambiciózní mladá agentka, kterou na univerzitě školil také Garrison . Trio se společnými silami vydává po stopách vraždy, které vedou až k podezření, že někdo připravuje zavraždění prezidenta. Situace je o to vážnější, že jej má patrně na svědomí přímo některý z agentů tajné služby, což je zcela výjimečné - za celých 141 let, po něž tato instituce existuje, se v jejích řadách zrádce s podobným záměrem neobjevil. Podezření nakonec padne na samotného Garrisona, díky intrikám a podvrženým důkazům . Ať už je však zrádcem kdokoliv, ví o Garrisonově nejzranitelnějším místě - o tom, že vynakládá extrémní úsilí, aby udržel jisté tajemství. Jako hlavní podezřelý se vydává na útěk před Breckinridgem a Marin - svými vlastními kolegy - aby se pokusil odhalit skutečného zrádce a zachránit tak prezidentův život.

KIEFER SUTHERLAND (David Breckinridge) je znám především v současné době ze seriálového hitu z produkce Foxu 24 hodin, který mu již přinesl Zlatý glóbus, cenu SAG, dvě nominace na Emmy a jednu na další Zlatý glóbus. Samotný seriál získal Zlatý glóbus v kategorii nejlepší drama.

Krimi – drama – thriller / USA / 2006 / 108 minut / Bontonfilm

Natočeno: USA 2006
Režie: Clark Johnson
Scénář: George Nolfi
Kamera: Gabriel Beristain
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Michael Douglas (Pete Garrison), Kiefer Sutherland (David Breckinridge), Eva Longoria (Jill Marin), Martin Donovan (William Montrose), Ritchie Coster (The Handler), Kim Basinger (1st Lady Sarah Ballentine)…

web
trailer
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika